RAZVOJ KOJI NE STAJE

[FOTO/VIDEO] Peugeot i-Cockpit slavi desetu godišnjicu: Ovo je priča o odvažnom i uspješnom izumu

23.03.2023 u 11:52

Bionic
Reading

Prije više od deset godina Peugeot je hrabro odlučio u prvoj generaciji modela 208 uvesti revoluciju u element koji se u povijesti automobila najmanje mijenjao: položaj vozača. Otad je proizvedeno gotovo 10 milijuna primjeraka te je i-Cockpit postao dio cijele game vozila

Koncept i-Cockpit® nastao je na temeljima triju elemenata koji se nisu mijenjali: Kompaktan upravljač za bolji osjećaj u vožnji i optimalnu upravljivost; Izdignuti ekran koji vozaču omogućuje pregled nad svim informacijama povezanima s vožnjom bez potrebe za pomicanjem pogleda s ceste; Veliki središnji zaslon na dodir, nadohvat ruke i u vidnom polju, omogućuje vozaču da upravlja glavnim funkcijama automobila.

Koncept i-Cockpit® postao je prepoznatljiv element u svakom Peugeot automobilu. Dio je svakog modela i glavni junak priče o uspjehu.

Ta je priča započela 2010. kad je na Salonu automobila u Ženevi predstavljen konceptni automobil Peugeot SR1, elegantni coupé-kabriolet na kojem su prikazane neke od zamisli koje marka razvija. To je uključivalo i revolucionarni položaj vozača koji je okrenuo tradicionalna pravila o dizajnu i ergonomiji naglavačke.

Timovi marke Peugeot željeli su unaprijediti vozačevo sjedalo da bi pobudili više emocija te osigurali bolju ergonomiju i veću sigurnost. Mali tim dizajnera i inženjera bacio se na posao: relativno je brzo razvijen prijedlog o manjem upravljaču. Dotad su upravljači bili veliki, a informacije s instrumentne ploče očitavale su se kroz upravljač. Smatrali su da zbog konvencionalnog položaja instrumenata i upravljača dolazi do odvlačenja pažnje.

Najbolji je položaj za čitanje informacija s ekrana u ravnini očiju i zato informacije moraju biti dostupne u ravnini očiju. Novi položaj u kombinaciji s manjim upravljačem doveo je do nastanka posve novog sustava i razvoja ekrana koji je poznat pod nazivom 'head-up displej'. Dodan je zaslon na dodir koji je doveo do pojednostavnjenja upravljanja funkcijama i omogućio povezivost. Tada je Peugeot prvi put ugradio zaslon na dodir u automobil.

'Ulozi su za marku bili visoki, preuzeli smo rizik posvetivši se toliko inovativnom i novom konceptu. Prije svega, željeli smo biti sigurni da će se našim kupcima svidjeti taj koncept. Organizirali smo testne vožnje na stazi s kupcima iz Francuske i Njemačke. Najprije su vozili automobil s konvencionalnim upravljačem i armaturnom pločom, a zatim su prešli u prototip vozila s novim upravljačem i novom izdignutom pločom.'

Peugeot 408 GT Izvor: Promo fotografije / Autor: Peugeot

'Povratne informacije bile su izvrsne i vrlo kvalitetne. Mladima su se svidjele sportske osobine, a stariji vozači smatrali su da je automobil okretan, moderan i da predstavlja pomak u odnosu na prošlost. Svi su se brzo navikli na manji upravljač. Bili smo uvjereni da smo smislili nešto posve jedinstveno.' rekao je Jérôme Micheron, direktor proizvoda, Peugeot.

Peugeot 208 opremljen sustavom i-Cockpit® predstavljen je 2012.

Prva generacija modela 208 izazvala je oduševljenje jer je sustav i-Cockpit® bio dio serijske opreme. Ubrzo je bilo jasno da je riječ o inovaciji koja mijenja iskustvo vožnje. Veći užitak u vožnji: zahvaljujući kompaktnom upravljaču, automobil okretnije no ikad reagira na pokrete vozača, koji pak za isti pokret treba manje pomicati ruke no ranije.

Veća udobnost u vožnji: instrumenti su u razini očiju pa ne dolazi do tolikog napora. Niže postavljeni upravljač omogućuje udobniji položaj ruku vozača, a središnji zaslon na dodir jamči intuitivno upravljanje glavnim funkcijama vozila.

Optimalna sigurnost: kompaktni upravljač omogućuje brže reakcije, zahvaljujući izdignutom ekranu nema potrebe micati pogled s ceste, a upozorenja s armaturne ploče lakše su vidljiva. Sve to smanjuje umor vozača te tako poboljšava sigurnost. Jedinstveni dizajn: tehnološki napredan i profinjen, unaprjeđuje iskustvo vožnje.

Neprestano se razvija da bi se bolje prilagodio potrebama kupaca

Otkad se pojavio, i-Cockpit® neprestano se razvija i modernizira. Druga generacija modela 3008 i 5008, predstavljene 2016., bile su opremljene inačicom s digitalnim zaslonom od 12,3 inča koji se može u potpunosti izmijeniti i personalizirati, a ispod središnjeg zaslona postavljeni su prekidači koji dodatno pojednostavnjuju pristup glavnim funkcijama. U drugoj generaciji modela 208 predstavljenoj 2019. uvedena je 3D digitalna instrumentna ploča.

i-Cockpit otišao je još jedan korak dalje u novim modelima 308 (2021.) i 408 (2022.) kad je uveden novi i-Connect® infotainment sustav, s novim kompaktnim upravljačem koji može prepoznati položaj ruku vozača kad upotrebljava sustave za pomoć u vožnji i prekidačima osjetljivim na dodir koji se mogu konfigurirati za klimatizaciju, telefonske kontakte, radijske postaje i postavke za pokretanje aplikacija, gdje korisnik sam odabire koju će funkciju postaviti.

Peugeot i-Cockpit® još nije gotov s razvojem

Priča o sustavu i-Cockpit® tek je počela: 'Sustav i-Cockpit® uvijek mora biti intuitivan, dinamičan i prepoznatljiv: to je jedan od ciljeva koje smo si zacrtali. Peugeot je predvodnik u tom području pa moramo nastaviti krčiti put novim inovacijama i izumima kako bismo uvijek bili korak ispred i ostali na čelu. Stalne nam promjene omogućuju da uvijek iznenađujemo i ostanemo na vrhu. Jedno je sigurno – sustav i-Cockpit® ima blistavu budućnost!' rekao je Bertrand Rapatel, direktor unutarnjeg dizajna Peugeota.

Koncept Peugeot Inception predstavljen na sajmu CES u Las Vegasu početkom godine, pokazuje razvoj koji se očekuje za Peugeot i-Cockpit®, u još intuitivnijem obliku s revolucionarnim novim upravljačem Hypersquare, koji nudi nove funkcije za novu generaciju odraslu uz tablet-računala i pametne telefone.