Green NCAP

Pet zelenih zvjezdica za kineske proizvođače električnih automobila, ali nije sve električno

26.09.2023 u 12:52

Bionic
Reading

Rezultati mjerenja koja uključuju regulirane i neregulirane parametre sažeti su kroz tri važna indeksa: čistoća zraka, energetska učinkovitost i staklenički plin. Radi lakše usporedbe između vozila, rezultati se kreću od 0 do 10, pri čemu je rezultat bolji što je veći

Prošli je tjedan Green NCAP objavio rezultate za dva nova kineska električna automobila, jedan od BYD-a i drugi od ORA-e, koji su nedavno predstavljeni na europskom tržištu. Ova dva vozila postižu najbolje rezultate Green NCAP-a u ocjenjivanju. Green NCAP također objavljuje nove rezultate za vozila s dizelskim i benzinskim pogonskim sklopovima koje proizvode etablirani europski proizvođači Mercedes-Benz, Audi, Škoda i Dacia – pokazujući da je napredak još uvijek moguć i da se može postići u tradicionalnijoj tehnologiji motora. Posljednje mjesto u ovom izdanju je Ford Ranger Raptor, kamionet (pick-up) koji se često koristi kao obiteljsko 'utility' vozilo.

Današnje izdanje predstavlja automobile različitih klasa i tipova pogona – od malih obiteljskih automobila, preko izvršnih limuzina, do kamioneta; i od čisto električnih, preko hibridnih, do velikih benzinskih i dizelskih pogonskih sklopova. Svi testirani automobili prošli su najopsežniju europsku seriju laboratorijskih i cestovnih ispitivanja temeljenih na ekološkim performansama. Rezultati – mjerenja koja uključuju regulirane i neregulirane parametre – sažeti su kroz tri važna indeksa: čistoća zraka, energetska učinkovitost i staklenički plin. Radi lakše usporedbe između vozila, rezultati se kreću od 0 do 10, pri čemu je rezultat bolji što je veći.

'Neka od testiranih vozila jasno pokazuju postignuća industrije u potrazi za čišćim i klimatski manje štetnim automobilima, čak i ako ih još uvijek pokreću konvencionalni motori. S takvim rezultatima, nadolazeća regulativa Euro 7 ne bi trebala biti veliki izazov za proizvođače današnjih najboljih modela. A visoke ocjene kineskih novaka s pet zvjezdica pokazuju da su spremni natjecati se za tržišni udio.' rekao je dr. Aleksandar Damyanov, tehnički menadžer Green NCAP-a.

BYD ATTO 3 dobio 5 zelenih zvjezdica

Kineski BYD prošle je godine bio najprodavaniji u svijetu električnih i plug-in hibridnih vozila, ali je i danas relativno nepoznata marka u Europi. To će se vjerojatno brzo promijeniti jer BYD trenutno na tržište donosi niz konkurentnih električnih modela, uključujući prošlogodišnji ATTO 3, kompaktni SUV (sportsko terensko vozilo) s maksimalnom snagom od 150 kW i kapacitetom baterije od 60 kWh . U Green NCAP testovima istaknula se niska potrošnja energije automobila u hladnim vremenskim uvjetima.

To je zbog njegovog dobro osmišljenog sustava grijanja, koji koristi toplinsku pumpu i niz različitih izvora otpadne topline za pružanje odgovarajuće razine udobnosti u kabini. S druge strane, izlazna učinkovitost vozila od mreže do baterije od 87 posto, prosječna je i mogla bi biti veća uz optimizirano ponašanje punjača i baterije pri punjenju/pražnjenju. Sve u svemu, BYD ATTO 3 ostaje izvrstan izbor električnog automobila, postižući prosječnu ocjenu od 97 posto i 5 zelenih zvjezdica.

BYD ATTO 3 Izvor: Promo fotografije / Autor: BYD

ORA Funky Cat dobio 5 zelenih zvjezdica

Kineski proizvođač Great Wall Motors, ništa manje ambiciozan, proizvodi ORA Funky Cat, koji je na Green NCAP testovima postigao jednako robustan rezultat. ORA Funky Cat je kompaktno obiteljsko vozilo s potpuno električnim pogonom, maksimalnom snagom od 126 kW (171 kS) i kapacitetom baterije od 63 kWh.

Za razliku od ATTO 3, njegov izlaz od mreže do baterije je impresivnih 93,2 posto, broj koji dosad nije zabilježen u Green NCAP testiranju. To automobilu omogućuje da smanji ukupne vrijednosti potrošnje i stoga, s prosječnom ocjenom od 97 posto, ORA Funky Cat udobno postiže i 5 zelenih zvjezdica.

Mercedes-Benz E300d 4MATIC karavan dobio 3 zelene zvjezdice

Ali na tržištu postoji više inovacija u pogledu zaštite okoliša od elektrifikacije baterijama. Green NCAP testirao je Mercedes-Benz E300d 4MATIC karavan, koji dolazi opremljen dvolitrenim dizelskim motorom.

Ovaj automobil, s obzirom na njegovu težinu i veličinu, stvarno iskorištava učinkovitost svog dizelskog pogonskog sklopa, koji je podržan blagim hibridnim sustavom od 48 V, ali visoke emisije stakleničkih plinova nisu dovoljne za rezultat bolji od 1,9 od 10. u ovom dijelu procjene. Ipak, najveće postignuće Mercedesovih inženjera vidljivo je u Indeksu čistog zraka: s rezultatom 9,3 od 10, dizelska E-klasa postaje automobil s izgaranjem koji najmanje zagađuje okoliš koji je Green NCAP dosad testirao. Automobil dobiva prosječnu ocjenu od 50 posto i 3 zelene zvjezdice.

Škoda Kamiq dobio 3 zelene zvjezdice

Ovaj je kompaktni SUV s jednolitrenim turbo benzinskim motorom. Zbog ukupnih dobrih rezultata, automobil se kvalificira za dodatno ispitivanje robusnosti u zahtjevnijim uvjetima. Indeks energetske učinkovitosti od 5,2 sasvim je zaslužen, no dodatna električna podrška mogla bi dodatno poboljšati brojke potrošnje i odgovarajuće emisije CO2. Kamiq ima ocjenu 3,8 od maksimalnih 10 u Indeksu stakleničkih plinova. Sve u svemu, Škoda završava Green NCAP testove s prosječnom ocjenom od 53 posto i lako skuplja 3 zelene zvjezdice.

  • +9
Green NCAP ocijenio 7 modela Izvor: Ostale fotografije / Autor: Green NCAP

Dacia Jogger Hybrid dobio 3 zelene zvjezdice

Model iz 2023. je opremljen 1,6-litrenim atmosferskim benzinskim motorom, električnim pogonskim motorom i automatskim mjenjačem. Ovo je višenamjensko vozilo namijenjeno kupcima koji traže svakodnevnu udobnost, funkcionalnost i prostor po pristupačnoj cijeni.

Hibridni pogonski sklop Joggera čini se posebno poželjnim izborom i doista pruža pohvalne vrijednosti potrošnje goriva - brojka od 4,6 l/100 km uobičajena je za kombinirano putovanje u stvarnom svijetu. Automobil ima nešto iznad prosjeka u Indeksu čistoće zraka, gdje bi se rezultati mogli poboljšati boljom kontrolom čestica i CO i robusnijim performansama u hladnim vremenskim uvjetima. Sveukupno dobar učinak, Jogger dobiva prosječnu ocjenu od 51 posto i skuplja 3 zelene zvjezdice.

Audi A6 50 TDI quattro dobio 2 zelene zvjezdice

Ova izvršna limuzina pune veličine je testirana s trolitrenim dizel motorom s turbopunjačem koji daje 210 kW (286 KS) vršne snage. Korištenjem fosilnih goriva ima ograničen potencijal za smanjivanje emisija stakleničkih plinova. Međutim, njegov dizelski pogonski sklop učinkovitiji je od benzinskog. Njegova velika masa od dvije tone također otežava održavanje niske potrošnje i emisije CO2.

Performanse automobila u Indeksu čistoće zraka su impresivne, pokazujući neuobičajeno niske emisije čestica i izvrsnu kontrolu ostalih zagađivača u cjelini. Nažalost, njegove emisije znatno rastu preko pragova bruto prekoračenja Green NCAP-a u uvjetima na autocesti. Sve u svemu, 50 TDI quattro postiže prosječnu ocjenu od 37 posto i 2 zelene zvjezdice.

Ford Ranger Raptor dobio 1 zelenu zvjezdicu

Ovaj je kamionet s trolitrenim twin-turbo V6 benzinskim motorom. Odobren je kao gospodarsko vozilo i stoga ne mora ispunjavati iste stroge zakonske zahtjeve kao obični osobni automobil. Pick-up kamioni nisu ni blizu uobičajeni u Europi kao što su u SAD-u i Australiji, ali ostaju popularan izbor kao obiteljsko 'utility' vozilo za lojalni segment tržišta.

Zbog velike potrošnje i emisije CO2 ne dobiva bodove u indeksima energetske učinkovitosti i stakleničkih plinova. Njegova izvedba u Indeksu čistoće zraka je osrednja, ostavljajući prostora za poboljšanje emisija čestica i izlaza amonijaka (NH3), ali, posebice, emisija CO u uvjetima velike potražnje za električnom energijom.

Ovi rezultati predstavljaju automobil s indeksom čistoće zraka 3,5 od 10. Raptor završava s prosječnom ocjenom od 11 posto i dobiva samo 1 zelenu zvjezdicu.