PREMIJERA PRIJE PREMIJERE

Ovo je novi KIA Ceed

16.02.2018 u 10:32

Bionic
Reading

U posljednjih šest godina KIA je prodala 640.000 Cee’dova, a premda su u istom periodu crossoveri i SUV-ovi pokazali dvoznamenkaste rast popularnosti među potrošačima, Korejci nisu spremni zapostaviti jedan od svojih najprodavanijih modela

Tome u prilog govori netom predstavljeni Ceed. Automobil će imati premijeru na nadolazećem autosalonu u Ženevi, a nije samo dobio novo ime.

Kao što ste mogli primijetiti, Ceed je iz naziva izgubio apostrof, no zato je dobio novu platformu K2 zbog koje je 20 mm širi i 23 mm niži. Međuosovinski razmak ostao je isti, te iznosi 2.650 mm, no zato je prednji prevjes kraći a stražnji dui što je rezultiralo većim prtljažnikom koji sad mjeri 400 litara. Tu je i više mjesta za putnike na stražnjoj klupi, kažu u Kiji.

Naravno tu je i novi dizajn po uzoru na ‘halo automobil’ Stinger, te moderniji interijer sazdan od kvalitetnijih materijala. KIA nije štedjela ni na sigurnosti pa će Ceed biti standardno opremljen automatskim dugim svjetlima, sustavom za održavanje vozila unutar iste trake, upozorenje o nalijetanju na vozilo ispred, te sustav za automatsko kočenje.

Tu su još i nadzor mrtvog kuta, pomoć pri parkiranju, te sustav za prepoznavanje pješaka i zaustavljanje vozila prilikom nalijetanja na prepreku pri vožnji unatrag.

  • +11
KIA Ceed Izvor: Promo fotografije / Autor: KIA

Kupci će moći birati između široke palete benzinaca i dizelaša. Unaprijeđeni jednolitreni turbopunjeni benzinac sad razvija 120 Ks, a tu je i novi 1.4-litreni turbopunjeni benzinac sa 140 KS. Novitet je i 1.6-litreni dizel u dvije izvedbe - sa 115 i 136 KS. Svi motori standardno će biti upareni s ručnim šesterostupanjskim mjenjačima, no najsnažnijeg benzinca i dizelaša kupci će moći opremiti sedmerostupanjskim automatiziranim mjenjačem s dvije spojke.

Automobil bi u prodaju trebao krenuti u drugom kvartalu ove godine, a Kia tek treba definirati cijene.