STEŽE SE OBRUČ

Ove zemlje planiraju zabranu benzinaca i dizelaša

23.10.2017 u 12:44

Bionic
Reading

Motorima s unutarnjim izgaranjem loše se piše. Zakonodavci su i prije ekološkim normama pritiskali proizvođače automobila na proizvodnju tehnološki sve naprednijih i skupljih pogonskih jedinica, no čini se da će nulta emisija CO2 biti jedina stopa koju će vođe razvijenih zemalja u skoroj budućnosti biti voljne prihvatiti

Velika Britanija i Francuska javno su objavile zabranu prodaje benzinaca i dizelaša od 2040., no ne planiraju svi gradovi čekati 23 godine na uvođenje ovog zakona. Pariz i Oxford mogli bi ga uvesti već 2030, odnosno 2020!

Isto vrijedi i za Nizozemsku, koja će zahtijevati prodaju isključivo automobila s nultom emisijom CO2 na svojem teritoriju od 2030.

Norveška je još ambicioznija. Jedna od zemalja s najvećim naftnim rezervama planira dokrajčiti uporabu benzinaca i dizelaša već od 2025.

Niti u svijetu stvari ne idu na radilicu motorima s unutarnjim izgaranjem.

Najveće automobilsko tržište na svijetu - kinesko, okreće se električnim automobilima, a kineska vlada priprema zakon kojim bi zabranila prodaju automobila na fosilna goriva. Očekuje se da će Kinezi također kao rok navesti 2030., a isto želi i Indija.

Kalifornija, pak, predvodi savezne države u SAD-u koje planiraju okrenuti leđa automobilima koji emitiraju CO2.

Kako će se sve ovo odraziti na tržište tek ostaje za vidjeti.