Napredna tehnologija?

Još jedan incident s Teslinim autopilotom; Model 3 udario u parkirani policijski automobil!

10.12.2019 u 11:21

Bionic
Reading

Ne samo da je udario drugo vozilo, već je udario ni manje ni više nego u zaustavljeni policijski automobil

Još jedno Teslino vozilo koje radi na sustavu za pomoć vozačima Autopilot je udarilo u vozilo parkirano bočno uz cestu, upozorivši još jednom na nedostatke automatizirane tehnologije na javnim cestama.

Tesla Model 3 sedan je udario u parkirani policijski automobil upaljenim upozoravajućim lampicama na glavnoj autocesti u blizini Norwalka, u američkoj državi Connecticut, tijekom vikenda. Do sudara je došlo u subotu oko 40 minuta iza ponoći po lokalnom vremenu, kada se patrola zadužena autoceste zaustavila kako bi pomogla pokvarenom SUV-u na lijevoj središnjoj traci na prometnici Interstate 95, navodi se u izvještaju državne policije države Connecticut.

'Tijekom upravljanja vozilom u svako doba je potrebna vaša potpuna pažnja kako bi se osigurala sigurna vožnja', napisala je u subotu državna policija u svom postu na Facebooku. 'Iako brojna vozila imaju neke automatizirane mogućnosti, trenutno nema u prodaji vozila koja su u potpunosti automatizirana ili u samovozeća.'

Sličan incident, koji se dogodio prošle godine, u kojem se Tesla Model S zabio se u stražnji kraj vatrogasnog vozila na autocesti Južne Kalifornije pokrenuo je istragu NTSB-a (National Transportation Safety Board ili Nacionalni odbor za sigurnost transporta). Iako niti jedan sudar nije rezultirao ozljedama, oba postavljaju pitanja o korištenju i ograničenjima napredne tehnologije za pomoć vozaču koja se može nositi s otkrivanjem nepomičnih objekata.

U prošlu subotu je model 3 putovao istim trakom na kojem se nalazio i parkirani policijski automobil, na koji je udario prije nego što je nastavio dalje i oštetio odbojnik pokvarenog terenca. Stražnji kraj policijskog automobila i prednji kraj modela 3 pretrpjeli su 'tešku' štetu, ali državni policajac je u trenutku nesreće bio izvan policijskog automobila, navodi se u policijskom izvješću.

Vozač Tesle rekao je policiji da je bila aktivirana funkcija automatskog pilota automobila i da on sam nije bio okrenut prema naprijed, jer je pažnju posvetio svom psu na stražnjem sjedalu, navodi se u Facebook objavi državne policije.

Predstavnici Tesle i NTSB nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.