Četvrta generacija

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Renault Mégane Intens TCe 140 FAP: Odličan automobil za mladu obitelj i više

02.12.2019 u 10:55

Bionic
Reading

Ovaj model je dobro pogođena mjera i prema dimenzijama, ali i prema voznim osobinama; za grad će vam biti spretan, agilan, a na duljim putovanjima nećete izaći umorni i frustrirani zbog manjka performansi

Na jednotjednom testu imali smo Renault Mégane Intens TCe 140 FAP, odnosno hatchback ili Berline peterovratnu verziju karoserije s 1,3-litrenim turbobenzincem snage 140 KS. Renault Mégane je kompaktni automobil koji se proizvodi još od 1995. godine, a stariji će se poznavatelji zasigurno sjetiti njegovog prethodnika – Renaulta 19. U tih, sada već skoro 25 godina Mégane je doživio i svoju četvrtu generaciju, koja je svoju premijeru imala u obliku hatchback Berline verzije s petero vrata na autosalonu u Frankfurtu 2015. godine, dok je na tržište izašao u srpnju 2016., a kasnije su uslijedile karavanska Grandtour verzija te limuzinska GrandCoupé verzija. U svojoj kategoriji, odnosno u C-segmentu srednje velikih, kompaktnih automobila njegovi su konkurenti oduvijek prije svega bili VW Golf, Ford Focus i Opel Astra.

I prema dizajnerskom izričaju Mégane IV slijedi najnoviji dizajnerski jezik Renaulta koji je viđen u modelima Clio IV, Captur, Espace V i Talisman. Mégane četvrte generacije Berline veći je i niži od svog prethodnika, a njegove dimenzije su: duljina 4359 mm, širina 1814 mm (bez retrovizora), visina 1447 mm, a međuosovinski razmak 2669 mm. Težina našeg testnog modela je 1180 kg, a koristi CMF-CD platformu koju je razvio Renault-Nissan.

POGLEDAJTE VIDEO:

Renault Mégane IV ipak samo dijeli zajedničko ime sa svojim prethodnikom. Vizualno izgleda puno dinamičnije, ali nudi više prostora nego prije. Prednji kraj potpuno je u novom dizajnerskom stilu Renaulta, a tomu prije svega doprinose njegove skladne linije koje, iako zaobljene, na prednjoj haubi imaju oštro profilirane linije. S boka te linije nisu prisutne, osim na donjem dijelu vrata, dok je stražnji kraj naglašen stražnjim svjetlima koja svojim tankim svjetlećim LED elementima sežu skoro do sredine, do amblema Renault na stražnjim vratima. Gledajući s dovoljne udaljenosti, stražnji kraj je doista dinamičniji od prethodnika, a izvučeni stražnji krovni spojler daje mu i sportsku dimenziju. Kako je spojler priličnih dimenzija, poduprt okomitim elementima sa svake strane, cijela konstrukcija malo zaklanja pogled iz unutrašnjosti kabine, no to većinu vremena nipošto nije preveliki minus, možda malo u hektičnoj gradskoj vožnji.

Kako se vanjski dio dramatično razlikuje od svog prethodnika, tako je i unutrašnjost kabine bitno drugačija od prethodnika. Već na prvi pogled u unutrašnjost primjećujemo da je novi Mégane znatno moderniji od svog prethodnika. Središnja konzola s vodoravnim 7-inčnim zaslonom osjetljivim na dodir (u našem testnom modelu) koji kontrolira gotovo sve funkcije vrlo je karakteristična, a rad s njim krajnje je jednostavan i pronaći ćete svoj put bez potrebe da dugo proučavate priručnik s uputama za korištenje.

Također, u izboru materijala Renault je uložio više napora od svog prethodnika te novi Mégane izgleda znatno kvalitetnije nego prije i pokazuje više pozornosti na detalje. Mnogo praktičnih polica dodatno je ugodno, samo su držači za čaše na središnjoj konzoli nespretno postavljeni, jer, osim što nisu dovoljno duboki, pomalo ometaju rad s ručnim mjenjačem.

Unutrašnjost kabine ove izvedbe nudi dovoljno prostora - ovdje je Mégane u prosjeku klase - kao i volumen prtljažnika od 384 litre, a kada se preklope nasloni stražnjih sjedala, i 1247 litara. Sjedala su vrlo udobna, pa vozač može uživati ​​u najboljoj bočnoj podršci jer su dobro profilirana.

Možda i najveća novost od izlaska četvrte generacije na tržište njegov je novi motor 1.3 TCe koji je stigao u ožujku 2018. godine. Ovaj novi motor zajednički je razvijen u suradnji Renaulta i Daimlera. Nova pogonska jedinica pruža značajno poboljšano uživanje u vožnji u kombinaciji s manjom potrošnjom goriva i emisijom CO2, a prema njegovim autorima također zadovoljava najviše standarde pouzdanosti i trajnosti. Snaga ovog turbobenzinca s direktnim ubrizgavanjem goriva, obujma 1332 cm³, iznosi 140 KS (103 kW) pri 5000 o./min., pruža najveći okretni moment od lijepih 240 Nm pri 1600 o./min., a uparen je u našoj testnoj verziji sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem. Pogon je na prednja dva kotača, a ubrzanje od 0 do 100 km/h mu je 10,4 sekunde te krajnja brzina 201 km/h. Prema proizvođaču, kombinirana potrošnja s ovim motorom i mjenjačem je 5,5-5,6 litara na 100 km, a emisija CO2 125 g/km, iako iz nekih izvora očitavamo i manju emisiju (114 g/km).

Novi motor TCe uključuje najnovije inovacije razvijene u ovom savezu, uključujući Mirror Bore Coating, tehnologiju premazivanja cilindrom koja se koristi za Nissanov GT-R motor radi poboljšanja energetske učinkovitosti smanjenjem trenja i optimiziranjem provođenja topline. Uvedene su i druge tehnologije za povećanje užitka u vožnji i smanjenje potrošnje goriva i emisije CO2, poput izravnog ubrizgavanja s pritiskom goriva povećanog na 250 bara i posebnog dizajna komore za izgaranje kako bi se optimizirala smjesa zrak-gorivo. Tehnologija dvostruke bregaste osovine s varijabilnim tempiranjem ventila (Variable Valve Timing ili VVT) također je odlika novog motora. Ovaj sustav upravlja usisnim i ispušnim ventilima kao funkcijom korištenja motora. Rezultat toga je veći okretni moment pri malim obrtajima s pojačanjem te dosljednija isporuka okretnog momenta pri većim brzinama motora. Tu je i FAP filtar čestica za benzinske motore. Sustav Multi-Sense nudi vam na izbor pet načina vožnje: Eco, Standard, Comfort, Sport i Individual. Naravno, ova prethodno navedena potrošnja odnosi se na Eco mod, uz podosta žrtvovanja po pitanju načina vožnje i potrošača u radu motora i ostalih potrošača. Svaki drugi mod vožnje ipak mijenja te brojke, ali ništa neuobičajeno, uostalom kao i kod drugih proizvođača.

Njegov ovjes sprijeda je neovisni MacPherson, a torzijska greda straga (poluneovisan) sa spiralnim oprugama. Dimenzije felgi su 16 cola, a dimenzije guma 205/55R16, za koje bismo rekli da su standard u ovoj klasi kompaktnih automobila.

Renault Mégane Intens TCe 140 dobro je pogođena mjera i prema dimenzijama, ali i prema voznim osobinama. Ne radi se o nekom pretencioznom automobilu od kojeg se očekuju neke spektakularne stvari, ali ono što nudi: vozne osobine, prostor unutar kabine, motor, kočnice (disk i sprijeda i straga), vanjski dizajn te brojne sigurnosne značajke i više je nego dovoljno da bismo ga mogli smatrati primjerom automobila za mladu obitelj s dvoje djece. Za grad će vam biti spretan, agilan, a na duljim putovanjima nećete izaći umorni i frustrirani zbog manjka performansi. Palac gore, u svakom slučaju!

  • +9
Renault Mégane Intens TCe 140 FAP Izvor: tportal.hr / Autor: M.P.

Za kraj, cijena osnovnog modela Mégane TCe 100 je 122.900 kuna (s PDV-om i PPMV-om), dok cijena našeg testnog modela Mégane Intens TCe 140 FAP s opcijama (metalik plava boja Berlin, 3800 kuna, automatska parkirna kočnica, 1500 kuna i paket navigacija od 0 kuna) s PDV-om i PPMV, uz popust od 4000 kuna, ukupno 160.485 kuna.