TEST AUTOMOBILA

[FOTO/VIDEO] Vozili smo DS 3 Crossback Rivoli PureTech 130 S&S EAT8: Mali kompaktni biser je čista avangarda

19.11.2022 u 16:59

Bionic
Reading

DS 3 Crossback svojom upečatljivom siluetom, koja je naglašena modernim i sofisticiranim detaljima, kombinira eleganciju, udobnost i tehnologiju. Iznutra, osim prilično luksuznih i udobnih sjedala od Nappa kože Art Basalte dominiraju umjetničkim šarmom posebno armaturna ploča i središnja konzola

DS Automobiles je relativno mlado ime marke premium automobila nastale u Parizu, a mnogi će i dalje povezivati njihove modele s Citroënom, otkuda i vuku svoje korijene. No to je uvelike stvar prošlosti, jer modeli DS Automobilesa ili, jednostavnije rečeno, DS-a su ipak poprilično različiti od izvorne marke. Treba napomenuti i da se na francuskom DS izgovara [de.ɛs], što zvuči isto kao déesse, što znači Božica.

DS Automobiles je kao marka nastala na nevjerojatnom nasljeđu, modelu Citroën DS iz 1955., jednom od najrevolucionarnijih i najljepših automobila u povijesti. Taj legendarni automobil i danas utjelovljuje neke od temeljnih vrijednosti DS Automobilesa, od 2014. zasebne marke, kao što su inovacija, izvrsnost i avangarda. Popularna 'Žaba', koju su dizajnirali Flaminio Bertoni i André Lefèbvre, tada je još pokazala da je riječ o izvanserijskom automobilu, no danas je Citroën marka koja je, uvjetno rečeno, namijenjena širokim masama, na što ukazuju i njihove prodajne brojke od gotovo 800.000 primjeraka u 2021.

DS 3 Crossback Rivoli PureTech 130 S&S EAT8 Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

S druge strane, DS Automobiles na svojim modelima spaja prepoznatljiv dizajn i tehnologiju, udobnost i dinamičnost, plemenite materijale i profinjenost. Naglasak je stavljen na karizmatičan dizajn, ručno izvezene detalje, obradu metala, vrhunsku kožu, ugrađeno drago kamenje kao i vrhunsku tehnologiju. Trenutno je DS prisutan na tržištu s modelima DS 3 Crossback, DS 7 Crossback i DS 4, a uskoro će im se pridružiti i novi DS 3, DS 9 i DS 7.

Geneza modela DS 3 Crossback

Mi smo na prošlotjednom testu imali ulazni model u svijet DS automobila, model DS 3 Crossback, točnije model DS 3 Crossback Rivoli PureTech 130 S&S EAT8. Radi se o modelu s kojim je linija DS modela i započela svoju noviju povijest. Prva generacija modela DS3 B-segmenta automobila, tada još pod nazivom Citroën DS3 nastala je početkom 2010., malim automobilom temeljenim na platformi novog Citroëna C3. DS3 se temeljio na konceptu modela Citroën C3 Pluriel i konceptnog automobila Citroën DS Inside, a treba reći i da je još na prednjoj masci nosio Citroënov amblem sa 'ševronima'.

Druga generacija, sada pod oznakom DS 3 je prvi put predstavljena sredinom rujna 2018., a javna premijera mu je bila na 88. Paris Motor Showu u listopadu 2018. Iako je zadržao neke ključne elemente dizajna iz prethodne generacije - poput plutajućeg krova i djelomičnog B-stupa - njegov stil karoserije postao je crossover SUV s petera vrata, a model je promijenio ime u DS 3 Crossback. Ovaj novi SUV je prvo DS vozilo temeljeno na platformi PSA EMP1 koju dijeli s Peugeotom 208 (tada dijelom PSA grupacije). Pogonski sklopovi uključuju niz benzinskih i dizelskih motora te električnu verziju. Tu je i potpuno električna verzija, poznata kao DS 3 E-Tense.

DS 3 Crossback je drugi model od planiranih šest modela DS do 2023. A jedan od glavnih razloga za ulazak na tržište ovog modela prodaja je u segmentu premium kompaktnih SUV-ova i crossovera u Europi 2018., koja je zabilježila rezultat od 530.566 komada. To je 10 posto ukupnog tržišta SUV-ova i crossovera od više od 5,3 milijuna komada, a očekuje se i daljnji rast. U tu kategoriju spadaju i subkompaktni crossoveri poput modela Audi Q2 i Mini Countryman, a oni su manji od kompaktnih premium vozila iz te dvije kategorije i njihova dužina kreće se oko 4,2 do 4,3 metra. I upravo u toj niši francuska premium marka DS nastoji novim modelom DS 3 Crossback pronaći svoje mjesto. Prema DS-u, ova dva modela izravna su konkurencija DS 3 Crossbacku.

DS Automobiles je krajem rujna ove godine objavio kako će izgledati novi DS 3. Iako se zapravo radi o facelif verziji DS 3 Crossbacka, ovaj dodatak imenu 'Crossback' sada nestaje, a mi smo ga imali priliku uživo vidjeti na Pariškom salonu automobila sredinom listopada.

  • +55
DS 3 Crossback Rivoli PureTech 130 S&S EAT8 Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Bilo kako bilo, DS 3 Crossback je i dalje vrlo aktualan model, a vjerujemo i da će, s obzirom da je ulazni model u DS svijet, privući značajan postotak zainteresiranih u modele ove premium marke.

Vanjski dizajn, struktura i dimenzije

Prema riječima šefa dizajna DS-a Thierryja Métroza, željeli su napraviti automobil koji je potpuno drukčiji, neovisan. DS 3 Crossback svojom upečatljivom siluetom, koja je naglašena modernim i sofisticiranim detaljima, kombinira eleganciju, udobnost i tehnologiju. Prednji dio nije nimalo inferioran i već na prvi pogled zrači modernošću i performansama. To je osigurano legendarnom rešetkom hladnjaka u tipičnom dizajnu DS Wings, okomitim LED dnevnim svjetlima i izduženim prednjim svjetlima DS Matrix LED Vision.

Nova generacija ovih prednjih svjetala ne samo da naglašava elegantan stil DS 3 Crossbacka, već nudi i izvanrednu prednost, jer možete voziti s dugim svjetlima cijelo vrijeme bez zasljepljivanja drugih sudionika u prometu. Zahvaljujući kameri u gornjem dijelu vjetrobrana, ova inteligentna prednja svjetla automatski prilagođavaju svoj svjetlosni snop svakoj prometnoj situaciji.

DS MATRIX LED VISION Izvor: Promo fotografije / Autor: DS Automobiles

Ona se sastoje od 3 LED modula za kratka svjetla i Matrix Beam modula za duga svjetla, koji je pak podijeljen u 15 jednakih i neovisnih segmenata. Ti se segmenti postupno uključuju ili isključuju ovisno o detektiranom prometnom okruženju.

Promatrate li ovaj model sa strane primjetiti ćete da nema prema van istaknute kvake vrata, one su potpuno uvučene u karoseriju, a izvlače se pomoću elektronike samo kada su stvarno potrebne. Ostatak vremena elegantno stapaju s karoserijom i naglašavaju profinjenu siluetu DS 3 Crossbacka, to posebno u vožnji dodatno optimizira aerodinamičku siluetu automobila.

Stražnji dio također pokazuje snažan, mišićav stil. Ipak, izgleda elegantno i impresionira njome jedinstveni tehnološki svjetlosni potpis i CROSSBACK slovima. Naš je testni model imao doplatnu metalik Plavu Millenium boju.

DS 3 Crossback je izrađen na novoj zajedničkoj modularnoj platformi CMP (common modular platform) PSA grupe, na kojoj se baziraju, osim DS-a, Peugeot, Citroën te Opel. Na njoj je izgrađen i novi Peugeot 208 te nova Opel Corsa.

Sa samo 4118 mm vanjske dužine, DS 3 Crossback je kraći od svojih izravnih konkurenata, a u skladu s tim je i njegov međuosovinski razmak neznatno kraći; 2558 mm. Širok je 1791 mm i visok 1534 mm. Promjer kruga okretanja između pločnika iznosi 10,7 m. Težina našeg testnog modela je, s vozačem težine 75 kg, oko 1310 kg. Obujam prtljažnika je 350 l, a preklapanjem sjedala u omjeru 33/66 posto on značajno raste – do čak 1050 l (VDA).

Što se kotača tiče, naš je testni model imao crne 18-colne 'Monza' aluminijske naplatke, s izvrsnim ljetnim gumama Michelin Prmacy4, dimenzija 215/55R18.

Unutrašnjost

Iznutra je naš DS 3 Crossback razine opreme Rivoli nešto posebno, jer osim prilično luksuznih i udobnih sjedala od Nappa kože Art Basalte dominiraju umjetničkim šarmom posebno armaturna ploča i središnja konzola, od kojih su obje prekrivene visokokvalitetnim romboidnim uzorcima. Sjedala su jako lijepo profilirana i sjajno podržavaju vozača, posebno u zavojima. Prednja sjedala su grijana, što je doplatna opcija. Dojmljivo odmorište za nogu i papučice su od aluminija i doplatana su opcija. Straga nema previše mjesta za tri odrasle osobe, ali to se od automobila ovih ukupnih dimenzija i ne očekuje, no za silu petero odraslih se može smjestiti u kabinu.

Sportsko kolo volana, prekriveno kvalitetnom kožom, izvrsno leži u rukama. Na njemu se ne može naći previše tipaka, no one omogućuju zapravo većinu onoga što vozaču treba, a s dva metalna rotirajuća valjčića s uzrokom se može birati izgled vozačevog zaslona ili birati radio postaje. Možda i nije najsretnije rješenje kontrola tempomata sa zasebnom ručicom, koja je smještena ispod ručice pokazivača smjera i kontrole svjetala, ali i lijeve polugice za ručno mijenjanje brzina. No njezina funkcionalnost nije upitna.

Informacije o vožnji mogu se pronaći na potpuno digitalnoj ploči s instrumentima dijagonale 18 cm / 7" i head-up zaslonu (brzina, mjerač goriva, odometar, sustavi za pomoć vozaču i navigacijski sustavi itd.) postavljenim u vozačem vidnom polju za veću sigurnost i udobnost.

Što se središnjeg infotainment zaslona tiče, kontrolama vozila možete pristupiti putem velikog 26 cm / 10,3" HD tablet zaslona osjetljivog na dodir. Za maksimalnu udobnost možete prilagoditi podatke prikazane na zaslonu prema vašim potrebama, uključujući brzinu, razinu goriva, prijeđenu udaljenost, navigaciju,…

Mogu se birati i dvije grafičke varijante: Ambiente Champagne u različitim nijansama bijele za umirujuću atmosferu i Ambiente Performance Line u nijansama zlatne i grimizne za grafičkiji, dinamičniji dodir.

Kontrole i dva središnja ventilacijska otvora dizajnirani su u obliku dijamanata - preuzimajući nepogrešivi stil DS Automobiles. Posebna priča je središnja konzola, s nevjerojatno zanimljivo osmišljenim prekidačima za npr. spuštanje stakala vratiju. Trebati će vam malo vremena da se naviknete da se isti ne nalaze na vratima, već na sredini pokraj ručice mjenjača. Ili npr. Start/Stop prekidač pravokutnog oblika, koji se nalazi središnje ispod ventilacijskih otvora.

Svakodnevni asistent, DS SMART ACCESS omogućuje vam pokretanje DS 3 Crossbacka pomoću aplikacije MyDS.

Sigurnost

Tehnologije za sigurnost putnika uključuju City Emergency Brake Assist, Tempomat i Limiter Speed ​​​​Asist, Active Lane Keeping Assist i Prepoznavanje prometnih znakova dostupni su kao standard u cijeloj ponudi DS 3 Crossback.

Active Safety Brake je sustav kočenja za kočenje u nuždi najnovije generacije. Zahvaljujući senzoru i kameri najnovije generacije na vrhu vjetrobranskog stakla, ovaj sustav otkriva prepreke na vašem putu, danju ili noću. U slučaju neposredne opasnosti, upozoravaju vas vizualna i zvučna upozorenja; ako i dalje ne reagirate, djeluje automatsko kočenje. Predmeti koji se mogu prepoznati su vozila (koja voze u istom smjeru ili zaustavljena), pješaci, biciklisti i motocikli na cesti.

DS DRIVE ASSIST Izvor: Promo fotografije / Autor: DS Automobiles

Sve sigurnosne tehnologije koje su osmislili inženjeri DS Automobilesa omogućuju da se ovaj model predstavi na najvišoj razini sigurnosti. Stoga je DS 3 Crossback 2019. osovojio i pet zvjezdica za ukupnu sigurnost.

Motor PureTech 130 S&S EAT8

Što se pogonskog sklopa tiče, naš je testni model imao trocilindrični 1,2-litreni turbobenzinski Twinscroll motor PureTech s direktinim ubrizgavanjem snage 130 KS (96 kW). Najveći okretni moment je 230 Nm pri 1750 okr./min., a za pogon na prednja dva kotača se brine izvrsni osmerobrzinski automatski EAT8 mjenjač, s odranije poznatom izvedbom ručice na središnjoj konzoli.

Tu su i polugice za ručno mijenjanje stupnjeva prijenosa na kolu volana, ako se odlučite aktivirati tipku M. Tu je i sklopka Drive mode, za tip vožnje prema vašem nahođenju. U svakom slučaju, naš je testni model itekako potentan s ovim motorom. Rekli bismo i vrlo sportski orjentiran, a za to je zaslužan neovisni prednji ovjes tipa MacPherson s trokutastim donjim ramenima, spiralnim oprugama, hidrauličkim teleskopskim amortizerima i stabilizatorom. DS 3 Crossback ima i prednje i stražnje disk kočnice, samoventilrajuće sprijeda.

Ovako opremljen DS 3 Crossback ubrzava od 0 do 100 km/h u 9,2 s, a krajnja brzina mu je 196 km/h. Proizvođač deklarira i sljedeće podatke: prosječna potrošnja goriva u kombiniranoj vožnji 6,0-6,1 l/100 km, prosječna emisija CO2 u kombiniranoj vožnji 136-138 g/km (sve WLTP). Spremnik goriva je volumena od 44 l.

Što se cijena tiče, DS 3 Crossback kreće s benzinskim modelom Bastille PureTech 100 S&S BVM6 po cijeni od 209.900kn (27.858 eura), dizelski Perforance Line BlueHDi 110 S&S BVM6 od 235.661 kn (31.277 eura), potpuno električni Performance Line E-Tense od 361.283 kn (47.950 eura). Naš testni model DS 3 Crossback Rivoli PureTech 130 S&S EAT8 kreće od 267.302 kn (35.198 eura), a sa svom dodatnom opremom kao u našem slučaju (Boja: Metalik Plava Millenium 4900 kn; Unutrašnjost: Unutrašnjost OPERA, Nappa koža Art Basalte 12.900 kn; Naplatci od lagane legure 18" MONZA 3000 kn; Grijana prednja sjedala 2900 kn; DS DRIVE ASSIST 6900 kn; Head-up display u boji 4500 kn; Odmorište za nogu i papučice od aluminija 1000 kn) stoji 305.347 kn (40.526 eura). DS Automobiles imaju tvorničko jamstvo u trajanju od 5 godina.