PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Ovo je novi DS 4: Četvrti model francuskog stila i vrhunske tehnologije u premium hatchback segmentu

03.02.2021 u 16:48

Bionic
Reading

Novi DS 4 dostupan je s plug-in hibridnim pogonom i konvencionalnim motorima s unutarnjim izgaranjem, ukupno pet pogonskih jedinica, sve s 8-brzinskim automatskim mjenjačem: tri benzinca (PureTech 130, 180 i 225 KS), dizel (Blue Hdi sa 130 KS) i PHEV

Danas je javnosti predstavljen potpuno novi DS 4, zajedno sa ambicioznim planom da se proširi na dva sektora i krene u borbi na suparnike u premium klasi hatchback modela, kao i u crossover/SUV segmentu. U tradiciji s francuskim naslijeđem visoke mode, kao i najnovijom tehnologijom, DS se nada da će se moći nositi s automobilima širokog raspona poput BMW-a serije 1 i Mercedesa GLA. DS 4 je četvrti model u DS-ovoj liniji nakon modela DS 7 CROSSBACK, DS 3 CROSSBACK i DS 9.

Stiliziranje je ključno za ovu strategiju. Smjela dvostruka dnevna svjetla s 98 LED dioda i DS MATRIX LED VISION prednja svjetla dominiraju prednjim krajem, dok bočni pogled ima upečatljive nabore i kotače do veličine od 20 cola. DS želi naglasiti linije u stilu kupea na stražnjem dijelu automobila, gdje se poklopac prtljažnika stapa s uskim stražnjim svjetlima. Kako DS4 želi poboljšati premium osjećaj, metalik boje su standard.

Novi DS 4 ima izvanredne proporcije. Uz referentnu širinu od 1,83 metra i velike 720-milimetarske kotače (do 20 cola), za kompaktnu duljinu od 4,40 metara i visinu krova od 1,47 metara, dimenzije djeluju impresivno uz nezaboravnu impozantnu prisutnost.

Novi DS 4 Izvor: Promo fotografije / Autor: DS Official

Bit će dostupna tri modela – DS 4, DS 4 Cross i DS 4 Premium Line. Cross ima krovne šine i crnu plastičnu oblogu i dizajniran je da izgleda više poput SUV-a, dok je Premium Line vrhunska specifikacija i ima različite naplatke, vanjski svijetli dijelovi zamijenjeni su mat crnom oblogom, a iznutra dobivaju i Alcantara presvlake.

Tehnološki naglasci uključuju poluautonomnu vožnju razine 2, suspenziju aktivnog skeniranja (posuđenu od DS 7) i detaljan head-up zaslon koji prikazuje sve, od cjelovitih navigacijskih uputa do pjesme koju svira. Ovjes Active Scan skenira put ispred, na udaljenosti od 5 do 25 metara, i mijenja ovjes čineći ga čvršćim ili mekšim, ovisno o tome što je potrebno. U ponudi je i noćni vid.

Novi DS 4 je dostupan s plug-in hibridnim pogonom i konvencionalnim motorima s unutarnjim izgaranejm, ukupno pet pogonskih jedinica, sve s osmobrzinskim automatskim mjenjačem: tri benzinca (PureTech 130, 180 i 225 KS), dizel (Blue Hdi sa 130 KS) i PHEV. DS očekuje da će potonja izvedba ostvariti visok udio u prodaji (u DS 7-u je to preko 35 posto), a ujedno je i najsnažnija verzija u ponudi s 225 KS. Detaljniji podaci o performansama još nisu dostupni.

Ova inačica PHEV dolazi s baterijom od 12,4 kWh, smještenom ispod poda prtljažnika, što je dovoljno za domet od nešto više od 50 km (WLTP) s jednim punjenjem. Zbog mjesta na kojem se nalazi baterija, PHEV neznatno gubi na prtljažniku - 390 litara u uspordbi s 430 litara kod klasičnih motora.

  • +4
Novi DS 4 Izvor: Promo fotografije / Autor: Victor Jon Goico // Studio Goico

Novi DS 4 je temeljen na modificiranoj EMP2 platformi: prema DS-u, 70 posto toga je izmijenjeno kako bi se udovoljilo specifičnim zahtjevima. Posebna pažnja posvećena je izolaciji buke i pojačanju oko strukture sudara. Na ovom je automobilu i novi električni servo upravljač, dok je platforma morala biti izmijenjena kako bi mogla smjestiti DS-ove 20-colne kotače. DS 4 bi mogao dobiti i čisto električni model, ali u ovoj fazi za to nema potvrđenih planova.

Za povezanost je prioritet bio pružiti rješenje tako da vozač više nije morao skretati pogled s ceste, što je neosporna sigurnosna prednost. Nazvan DS EXTENDED HEAD-UP DISPLAY, ovo avangardno vizualno iskustvo prvi je korak prema proširenoj stvarnosti. S novom uronjenom tehnologijom vitalne informacije o vožnji projiciraju se izravno na cestu. Korištenjem optičke varke podaci se prikazuju četiri metra ispred vjetrobranskog stakla dijagonalno prateći vozačev pogled na zaslonu od 21 inča, što nikada prije nije bilo u ovom segmentu. Osnovne informacije poput brzine, pomoći za vozača, navigacije, poruka upozorenja ili čak glazbu koju slušaju ili poziva koji preuzimaju projicirat će se na cestu.

Na središnjoj nadzornoj ploči nalaze se dva zaslona - donji DS Smart Touch kontrolira gornji zaslon osjetljiv na dodir, od kojih potonji pokreće sustav nazvan DS IRIS SYSTEM koji je dizajniran da oponaša funkcije na mobitelu.

Iako se brzina ventilatora i temperatura i dalje rade putem zaslona osjetljivog na dodir, DS4 ima neke fizičke kontrole za grijanje i ventilaciju: niz gumba ispod gornjeg zaslona osjetljivog na dodir kontrolira odmrzavanje, odmagljivanje, recikliranje, uključivanje / isključivanje i brzo pokretanje. Potonji je gumb s jednim dodirom za automatsko grijanje ili hlađenje automobila, ovisno o vanjskoj temperaturi.

DS još nije objavio cijene novog DS 4, ali su potvrdili da će biti konkurentan u tom segmentu. Nažalost, još uvijek nemamo dobrih vijesti za sve potencijalne kupce u Hrvatskoj, no zasad je još prerano za konačnu odluku.