tuning

[FOTO/VIDEO] Upoznajte BRABUS 800 Adventure XLP, pickup od kojeg će vam zastati dah

06.05.2020 u 11:01

Bionic
Reading

Ekskluzivni superautomobil koji nikada ranije nije viđen u ovom obliku svoju je premijeru trebao imati na odgođenom salonu automobila u Ženevi

Njemačka tuning tvrtka BRABUS odlučila je još malo doraditi ionako sposoban i luksuzan model Mercedes-Benz G-klasu, pa je stvorila još savršeniji stroj BRABUS 800 Adventure XLP u formi ekstremnog pickupa. Ova tuning tvrtka specijalizirana je za visokoperformantne preinake modela Mercedes-Benz, Smart i Maybach.

BRABUS 800 Adventure XLP je nastao na temelju tvorničkog modela Mercedes G 63 AMG. A Brabusovi inženjeri, tehničari i dizajneri razvili su visoko performantni pickup s izvanrednim sposobnostima izvan ceste, opremivši ga novodizajniranim posebnim BRABUS Ride Control ovjesom s portalnim osovinama. Ovime se dobila visina od podloge od čak 49 centimetara. Osim ovjesa tu su i posebne BRABUS Monoblok HD felge dimenzija 9,5 x 22 H2 ET 58 i gume Pirelli Scorpion ATR 116H M&S dimenzija 325/55R22.

Brabus 800 Adventure XLP Izvor: Promo fotografije / Autor: BRABUS

Vanjske dimenzije vozila su; duljina 5327,3 mm, širina 2100 mm, visina 2264 mm (2292,7 mm s krovnim nosačem), dok mu je međuosovinski razmak 3390 mm. Težina praznog vozila je 2936 kg, a dozvoljena ukupna težina 3690 kg.

BRABUS GmbH

Tvrtka Brabus je nastala kada je 22-godišnji Bodo Buschmann, želeći prilagoditi svoje automobile, otkrio da većina postojećih tunera nije mogla shvatiti njegovu viziju ili udovoljiti njegovim zahtjevima, pa je odlučio pokrenuti vlastiti brend. Kako je Bodo bio sin trgovca automobila Mercedes-Benz otac mu nije dozvolio da se vozi u svom Porscheu, pa je Buschmann mlađi odlučio preurediti Mercedes S-klasu W116 kako bi odgovarala performansama njegova omiljenog sportskog automobila.

Nakon što je Buschmann odlučio pokrenuti vlastiti brend, BRABUS GmbH je prvobitno registriran 1977. u Njemačkoj kod Buschmannovog prijatelja s fakulteta Klausa Brackmanna, jer je njemački zakon zahtijevao osnivanje tvrtke s najmanje dvije osobe. Naziv tvrtke izveden je iz prva tri slova prezimena osnivača (BRAckmann, BUSchmann). Nakon osnivanja tvrtke, Brackmann nije pokazivao interes za tuniranje vozila ili vođenje poslovanja, pa je ubrzo nakon što su riješeni osnivački dokumenti prodao dionice svoje tvrtke Buschmannu za preračunato u današnju vrijednost od 100 eura. Osnivač tvrtke Barbus Bodo Buschmann je preminuo 2018. godine u 62. godini, nakon što je 40 godina bio na čelu svoje tvrtke. Brabus je postao najveći Mercedesov tuner, nakon što je Mercedes-AMG u 90-ima postao podružnica Daimler AG-a.

Glavni cilj Brabusa je postići maksimalne performanse automobila povećanjem konjskih snaga i okretnog momenta. Kupci mogu ili kupiti automobil od Brabusa ili poslati svoj automobil radi prilagodbe i/ili remonta. Kupci koji izravno naručuju automobil uključuju Brabus u kupnji određenog modela od Mercedesa, a zatim ga ovaj tuner modificira prema zahtjevima kupca. Brabus je poznat po tome što pruža skupi tuning i posebne prilagodbe.

Brabus također nudi kozmetičke preinake, uključujući spojlere niskog profila, karoserije, razdjelnike od ugljičnih vlakana i višedjelne alu felge. Ostale nadogradnje uključuju trkaće diferencijale s ograničenim proklizavanjem (LSD), otvorene trkaće ispušne sustave, disk kočnice s čeljustima s dvanaest klipova i ponovno mapiranje motora. Kupci također mogu imati kompletne prepravke motora ili nove AMG motore izmijenjene za njih. Brabus također nudi poboljšanja u unutrašnjosti, od tapeciranja po mjeri, instrumenata, ručice mjenjača, pedala i modifikacija razne elektronike, kao što su širi LCD ekrani za Maybach.

Izvor napajanja je benzinski 4,0-litreni twin-turbo V8 u BRABUS 800 PowerXtra + specifikaciji snage 800 KS (588 kW) i 1000 Nm najvećeg okretnog momenta pri 6600 okr./min. Serijska verzija ovog motora ima 585 KS (430 kW). S Brabusovom doradom motora ovaj model ubrzava od nule do 100 km/h u samo 4,8 sekundi. Najveća brzina je elektronički ograničena na 210 km/h zbog višeg težišta i 22-colnih guma za sve terene. BRABUS navodi kombiniranu potrošnju goriva od 14,5 l/100 km, te emisiju CO₂ od 345 g/km.

Stražnji otvoreni utovarni prostor opcijski uključuje modul za polijetanje i slijetanje za Wingcopter. Ovaj bespilotna letjelica može dostići brzinu do 240 km/h te je u stanju sigurno i autonomno transportirati zalihe i opremu za spašavanje na udaljenosti do 120 kilometara, do područja koje čak nije ni ovo vozilo s ekstremnim off-road sposobnostima nije u stanju dosegnuti.

Naravno, BRABUS 800 Adventure XLP također nudi vrhunski luksuz i individualnost unutrašnjosti. Svako vozilo može se poboljšati u tvorničkoj radionici presvlaka s Brabus unutrašnjošću od fine kože prilagođenoj osobnim preferencijama vlasnika vozila.

Verzija 'First Edition' opremljena je najfinijom kožom, čija 'burned oak' (izgoreni hrast) boja stvara kontrast s opcijskim Rocket srebrnim mat specijalnim premazom boje karoserije. Središnji dijelovi sjedala imaju presvlake u obliku školjke i perforacije nanešene s preciznošću. Na slikama je vidljivo da je gornji dio kabine tapeciran crnom Alcantarom. Za ostale BRABUS 800 Adventure XLP primjerke kupci mogu dobiti svaki detalj unutrašnjosti tapeciran u gotovo bilo kojoj željenoj boji. Osim toga, mogu birati između širokog izbora presvlaka. Aluminijske komponente kao što su papučice, 'igle' za zaključavanje vrata i ergonomske polugice za ručno mijenjanje brzina na volanu dodaju izrazito sportski izgled u kabini.

  • +9
BRABUS 800 Adventure XLP Izvor: Promo fotografije / Autor: BRABUS

Naravno, BRABUS 800 Adventure XLP ne stoji malo novaca, jer je njegova cijena u Njemačkoj sa svim davanjima 700.863 eura.