vodikove gorivne ćelije

[FOTO/VIDEO] Tjedan vodikovih tehnologija u Zagrebu: Toyota Mirai druge generacije podiže tehnologiju FCEV na višu razinu

11.04.2022 u 13:23

Bionic
Reading

Toyota je započela razvoj električnih vozila s vodikovim gorivnim člancima još 1992. godine, predstavljanjem modela Mirai 2014. godine. Njihovo iskustvo u hibridnoj tehnologiji je ključno za široku paletu pogonskih sklopova raznih elektrificiranih vozila

Krajem ožujka Hrvatski sabor podržao je prijedlog Hrvatske strategije za vodik do 2050. godine čiji je nacrt izradila Vlada RH. Tim povodom je Toyota Croatia organizirala susret s predstavnicima Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Energetskog instituta Hrvoje Požar te Agencije za ugljikovodike. Osim razgovora o budućnosti vodika i detaljima Strategije, okupljeni su imali priliku uživo vidjeti što Toyota radi u ovom području jer je zbog promocije vodikovih tehnologija u Zagreb stigao predvodnik električnih vozila s gorivnim člancima – Toyota Mirai.

Toyota Mirai druge generacije

Inače, Toyotina vizija budućeg održivog društva temelji se na vodiku i prepoznaje vrijednost vodika kao održivog i obilnog izvora za prijenos i pohranu energije. Ima potencijal ostvarivanja kretanja uz nultu emisiju ugljika, ne samo u cestovnim vozilima, nego isto tako u vlakovima, brodovima i zrakoplovima te stvaranja energije za industriju, urede i kućanstva. Osim toga, to je učinkovit način pohrane obnovljive energije uz mogućnost prijenosa onamo gdje je potrebna.

Toyota je započela razvoj električnih vozila s vodikovim gorivnim člancima još 1992. godine, uspješnim predstavljanjem limuzine Mirai na svjetskim tržištima 2014. godine. Ovo izuzetno postignuće je utemeljeno na predvodničkom iskustvu ovog proizvođača u hibridnoj tehnologiji, ključnoj tehnologiji za široku paletu pogonskih sklopova raznih elektrificiranih vozila.

Toyota Mirai FCEV Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota UK

Japanski je proizvođač krajem 2020. predstavlio novu generaciju modela Mirai, automobila koji podiže tehnologiju FCEV na višu razinu i nudi emotivniju privlačnost kupcima u pogledu dinamike, suvremenog izgleda i više užitka u voznim performansama. Sveobuhvatno izmijenjen sustav gorivnih članaka, inteligentno pakiranje i aerodinamička učinkovitost pomažu u povećanju dosega vožnje na oko 650 km, pri čemu je voda jedina emisija.

Korištenje platforme GA-L je omogućilo slaganje gorivnih članaka i sklopova pogonskog sustava na način kojim se bolje koristi raspoloživi prostor. Ishod je prostranija putnička kabina s pet sjedala ii bolja ravnoteža podvozja. Možda najznačajnije, time se omogućava ugradnja tri visokotlačna spremnika vodika, čime se poveća količina goriva, a time i doseg vožnje automobila; za 30 posto.

Spremnici su raspoređeni u obliku slova 'T', pri čemu je najduži postavljen uzdužno i središnje, ispod podnice vozila, dok su dva manja spremnika postavljena bočno ispod stražnjih sjedala i prtljažnika. Sveukupno, u njih je moguće smjestiti 5,6 kg vodika, u usporedbi s 4,6 kg u dva spremnika na sadašnjem Miraiju. Njihov smještaj pridonosi nižem težištu automobila, uz zadržavanje zapremine prtljažnika.

Paket gorivnih članaka koristi kruti polimer, kao na Miraiju prve generacije, ali je sada manji i ima manje članaka (330 umjesto 370). Unatoč tome, postavio je novi rekord u pogledu specifične gustoće snage od 5,4 kW/l (isključujući rubne ploče). Najveća snaga je na taj način povećana s 114 kW na 128 kW. Poboljšan je i rad na niskim temperaturama, pa je sada pokretanje moguće i pri temperaturama od -30˚C.

  • +25
Tjedan vodikovih tehnologija u Zagrebu Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Proljetni trening o vodiku i gorivim ćelijama

'Veselimo se najavi ovih velikih investicija u vodikove punionice i nadamo se da će njihova realizacija krenuti čim prije. Izgradnjom punionica vozila poput Toyote Mirai mogu doći u ruke domaćih vozača i oni će imati priliku osjetiti ovu potpuno čistu tehnologiju u praksi.' izjavio je tom prilikom Krešimir Bago direktor tvrtke Toyota Croatia.

Na međunarodnoj stručnoj konferenciji o vodikovim gorivnim člancima 'Spring Training on Hydrogen and Fuel Cells' u organizaciji zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje, održanoj 30. ožujka 2022. gostovala je i Toyota Croatia sa prezentacijom razvoja i implementacije '0-Emission' tehnologija kojima je, od procesa proizvodnje do samog konačnog proizvoda, cilj maksimalno smanjiti tzv. 'ugljični otisak' i budućim naraštajima ostaviti u naslijeđe netaknut i čist okoliš.

Toyotino sudjelovanje u tjednu vodika u Zagrebu zaokružila je konferencija u organizaciji udruge H2-Hydrogen Cell Croatia. U hotelu Esplanade konferencija je okupila predstavnike ministarstava, udruga i realnog sektora, a svi sudionici su imali priliku razgledati Toyota Mirai koji je bio izložen u sklopu događaja.

Toyota Mirai izazvala je veliko zanimanje prisutnih, a u sklopu programa Toyota Croatia je predstavila viziju implementacije Toyotinih vodikovih tehnologija u javni gradski prijevoz, u dijelu prezentacije pružajući osnovne informacije o autobusima koji koriste Toyota FC tehnologiju. Osim tehnologije koja ih pogoni, tehničkih karakteristika i primjera eksploatacije predstavljen je i 'one-stop-shop' pristup Toyote koji gradskim upravama nudi mogućnost čistog javnog gradskog prijevoza po principu 'ključ u ruke'.