fcev

[FOTO/VIDEO] Sendvič konstrukcija, težina od samo 450 kilograma te pogon na gorive ćelije; upoznajte Safe Light Regional Vehicle (SLRV)

Safe Light Regional Vehicle (SLRV) je nova vrsta malog vozila koji je razvio Njemački zrakoplovni centar (DLR)

Safe Light Regional Vehicle (SLRV) je nova vrsta malog vozila koji je razvio Njemački zrakoplovni centar (DLR)

Izvor: Promo fotografije / Autor: DLR

SLRV je pogodan kao prigradski automobil, kao vozilo u lokalnom javnom prijevozu ili kao 'car sharing' vozilo, posebno u rubnim gradskim područjima ili u vangradskim područjima

S regionalnim vozilom imena Safe Light Regional Vehicle (SLRV), Njemački zrakoplovni centar (Deutsche Zentrum für Luft- und Raumfahrt ili DLR) razvio je novu vrstu malog vozila: vrlo je lagano i istodobno posebno sigurno. To osigurava sendvič konstrukcija, koja teži samo oko 90 kilograma i nudi vrlo visoku razinu pasivne sigurnosti. Ovaj inovativni lagani konstrukcijski pristup u kombinaciji s vrlo učinkovitim pogonom na vodikove gorive ćelije omogućuje uštedu resursa i sigurnu mobilnost. DLR Institut za koncepte vozila je 1. listopada 2020. predstavio prvi prototip ovog lakog prigradskog vozila.

'Kao novo rješenje za mobilnost u klasi lakih vozila, SLRV pokazuje kako se tehnologija vozila, uvjeti korištenja i ekonomičnost mogu kombinirati. To ga čini opipljivim građevnim elementom i tehnološkom platformom za lokalnu, tihu i individualnu mobilnost bez emisija', kaže prof. Tjark Siefkes, zamjenik ravnatelja DLR Instituta za koncepte vozila.

Safe Light Regional Vehicle (SLRV)

Safe Light Regional Vehicle (SLRV)

Izvor: Promo fotografije / Autor: DLR

Sendvič konstrukcija: lagana, jeftina, sigurna

Voditelj projekta SLRV Michael Kriescher s Instituta za koncept vozila daje uvid u novi projekt automobila sljedeće generacije. Karoserija dvosjeda SLRV duga je 3,8 metara i ima nisku siluetu kako bi se postigao najmanji mogući otpor zraka. Lagan je i siguran - kombinacija koju postojeća vozila u ovoj klasi lakih vozila (L7e) često imaju samo u ograničenoj mjeri. To je omogućeno takozvanom metalnom sendvič konstrukcijom, u kojoj se upotrijebljeni materijal sastoji od metalnog gornjeg sloja i plastične pjene iznutra. Prednji i stražnji dio SLRV-a sastavljeni su od sendvič ploča i služe kao zone sudara (crash zones). Tamo je smješten i velik dio tehnologije vozila. Putnička ćelija sastoji se od kade s pričvršćenom prstenom. To apsorbira sile koje djeluju na automobil tijekom vožnje i štiti putnike u slučaju sudara.

Konstrukcije od sendvič materijala još nisu korištene u serijskoj proizvodnji vozila. DLR je pokazao svoj potencijal i u sljedećem koraku radi na optimizaciji povezanih proizvodnih tehnologija.

Nulta emisija: hibrid s vodikovim gorivim ćelijama i baterijama

Kako bi bio što učinkovitiji u pogledu resursa, SLRV ima vrlo lagano tijelo i vrlo učinkovit hibridni pogon. Za pogonski sklop istraživači DLR-a povezali su malu gorivu ćeliju kontinuirane snage 8,5 kilovata na bateriju. To osigurava dodatnih 25 kilovata snage za ubrzanje. Ova kombinacija teži manje od uobičajenih baterijskih sustava, pruža domet od oko 400 kilometara i omogućuje najveću brzinu od 120 kilometara na sat. U kabini između dva sjedala nalazi se tlačni spremnik od 39 litara koji može pohraniti 1,6 kilograma vodika pri 700 bara. SLRV koristi otpadnu toplinu iz gorive ćelije za grijanje unutrašnjosti. Uz to, dobra toplinska izolacija karoserije sendviča pozitivno utječe na potrošnju energije klima uređaja zimi.

Safe Light Regional Vehicle (SLRV)

Safe Light Regional Vehicle (SLRV)

Izvor: Promo fotografije / Autor: DLR

Održiva zabava u vožnji: putovanje na posao, dijeljenje automobila, shuttle car

Sa svojim futurističkim, sportskim dizajnom, dvosjed težak oko 450 kilograma punopravno je vozilo klase L7e. SLRV je pogodan, na primjer, kao prigradski automobil, kao vozilo u lokalnom javnom prijevozu ili kao vozilo za dijeljenje automobila (car sharing) - posebno u rubnim gradskim područjima ili u vangradskim područjima. Može nadopuniti lokalni javni prijevoz u prigradskom ili ruralnom okruženju, koristiti se kao drugi automobil, a zahvaljujući brzom punjenju vodikom vrlo je pogodan za usluge dijeljenja automobila.

Što se tiče njegove buduće cijene, tim SLRV-a trenutno procjenjuje da bi mogao stajati oko 15.000 eura. S prijeđenih 300.000 kilometara, vijek trajanja od deset godina rezultira cijenom od oko 10 centi (oko 0,75 kn) po kilometru.

Safe Light Regional Vehicle (SLRV)

Safe Light Regional Vehicle (SLRV)

Izvor: Promo fotografije / Autor: DLR

DLR metaprojekt automobila sljedeće generacije

U velikom projektu automobila sljedeće generacije (Next Generation Car ili NGC), ukupno 20 DLR instituta zajednički razvija tehnologije za cestovna vozila jedne generacije ispred. Uz SLRV, postoje još dva koncepta vozila koja također uzimaju u obzir megatrend urbanizacije: urbano modularno vozilo (Urban Modular Vehicle - UMV) kao modularni gradski automobil za privatne i komercijalne korisnike kao i međugradsko vozilo (Inter Urban Vehicle ili IUV) dizajnirano za veće udaljenosti između gradskih područja.

Safe Light Regional Vehicle (SLRV)

Safe Light Regional Vehicle (SLRV)

Izvor: Promo fotografije / Autor: DLR

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!