'way to zero'

[FOTO/VIDEO] ID.5 u serijskoj proizvodnji: Volkswagen uspješno transformirao tvornicu u Zwickauu u pogon za proizvodnju električnih vozila

14.02.2022 u 15:15

Bionic
Reading

Prva potpuna pretvorba velike tvornice na svijetu iz proizvodnje vozila s motorom s unutarnjim izgaranjem u namjensku proizvodnju električnih vozila

Volkswagen svojom strategijom ACCELERATE pokreće prelazak na proizvodnju električnih vozila. Službeni početak proizvodnje krajem siječnja ove godine potpuno električnih modela ID.5 i ID.5 GTX označava završetak uspješne Volkswagenove transformacije njihove tvornice u Zwickauu, Njemačka, u namjenski pogon za proizvodnju električnih vozila.

Dugo etablirana lokacija u zapadnoj Saskoj prvi je veliki pogon bilo kojeg velikog proizvođača u svijetu koji je prebacio svu proizvodnju s vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem na električna vozila. Šest modela marki Volkswagen, Audi i CUPRA sada će se proizvoditi u Zwickauu na temelju modularne matrice električnog pogona (MEB). Tvornice u Emdenu (ID.4), Hannoveru (ID. Buzz) i Chattanoogi (SAD, ID.4) bit će dodane mreži proizvodnje električnih vozila ove godine. Marka Volkswagen je tako postavila temelje za izgradnju 1,2 milijuna potpuno električnih vozila na svojim lokacijama u Europi, SAD-u i Kini 2022. na temelju MEB-a.

Počela proizvodnja ID.5 i ID.5 GTX u Volkswagenovoj tvornici u Zwickauu (Njemačka) Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Učinkovita tvornica digitalnih modela

Od 2018. godine oko 1,2 milijarde eura potrošeno je na pretvaranje tvornice u Zwickauu iz proizvodnje ICE vozila u digitalnu, fleksibilnu, visoko učinkovitu tvornicu za proizvodnju električnih vozila. Sve se više koristi tehnologija poput pametnih robota Industry 4.0 i transportnih sustava bez vozača koji potpuno autonomno odvoze komponente na montažnu traku.

Gotovo 40 posto obujma ulaganja otišlo je samo u poboljšanje i proširenje limarske radionice. Već sada visoka razina automatizacije ovog područja sada doseže gotovo 90 posto, a broj najsuvremenijih robota porastao je s 1200 na 1625. Automatizacija u montažnoj traci također je gotovo udvostručena na 28 posto, a ergonomija proizvodnje značajno je poboljšana. Pogođeni su samo poslovi koji uključuju monoton ili fizički naporan rad, kao što je rad s rukama iznad ramena ili rad iznad glave.

Evo što kažu odgovorni u Volkswagenu

Dr. Christian Vollmer, član upravnog odbora marke Volkswagen odgovoran za proizvodnju, je rekao: 'Volkswagen će nastaviti povećavati tempo e-mobilnosti u 2022. svojom strategijom ACCELERATE i proširenjem portfelja modela. Proizvodna tvornica u Zwickauu utrla je put Grupi da to učini sa šest povećanja od tri robne marke u samo 26 mjeseci. Stečeno znanje i iskustvo pomoći će nam da nastavimo elektrificirati našu proizvodnu mrežu brzo i učinkovito.'

Dr. Stefan Loth, predsjednik uprave Volkswagena Saska, je rekao: 'Nakon Gläserne Manufaktur Dresden, sada smo drugu Volkswagen tvornicu u Saskoj pretvorili u namjensku proizvodnju električnih vozila. Početak proizvodnje ID.5 i ID.5 GTX označava uspješnu transformaciju tvornice u Zwickauu na strani proizvoda. Naš fokus sada – ovisno o tome kako se situacija s poluvodičima odvija – bit će na postizanju punog kapaciteta. Ove godine želimo premašiti 180.000 vozila Volkswagen Saxony proizvedenih 2021.'

Jens Rothe, predsjednik Općeg radničkog vijeća u Volkswagen Saskoj, je rekao: 'Prelazak na proizvodnju električnih vozila bila je upravo ispravna odluka za tvornicu u Zwickauu. Potražnja za našim modelima raste, a poslovi našeg tima bit će sigurni u godinama koje dolaze. Mi smo pokretač promjena i vratili smo povjerenje Grupe u nas. Ovo je prije svega fantastično postignuće naše radne snage.'

Ukupno je stvoreno više od 50.000 četvornih metara novog građevinskog prostora, primjerice za proširenje preše, gdje se sada na licu mjesta prešu svi dijelovi karoserije za električne modele – čime se uštedi 9.000 putovanja kamionom godišnje. Drugi veliki projekti uključivali su izgradnju nove logističke zgrade, kao i sekvencera baterija, koja je sada najviša zgrada na lokaciji u Zwickauu. Obim ulaganja samo za ova tri projekta je oko 115 milijuna eura.

Transformacija u proizvodnju električnih vozila u Zwickauu stvorila je trajna radna mjesta za budućnost. Oko 9000 stalnog osoblja koje radi na gradilištu prošlo je obuku o novoj tehnologiji kao dio velike inicijative za obuku. Primjerice, svi zaposlenici prisustvovali su informativnim događajima o električnim vozilima. Ukupno 3000 proizvodnih radnika završilo je program e-mobilnosti centra za obuku kako bi ih pripremilo za nove zahtjeve proizvodnje. Do kraja 2020., tim Zwickaua je uložio ukupno oko 20.000 dana treninga.

Modeli i proizvodne brojke

U Zwickauu će šest modela iz tri marke napustiti proizvodnu liniju – Volkswagen ID.3, ID.4 i ID.5 plus Audi Q4 e-tron, Q4 Sportback e-tron i CUPRA Born Proizvodni kapacitet odgovara godišnjoj proizvodnji od više od 300.000 vozila, što tvornicu u Zwickauu čini trenutno najučinkovitijim pogonom za proizvodnju električnih vozila u Europi.

Zelena proizvodnja

S modelima proizvedenim u Zwickauu, Volkswagen kupcima isporučuje samo vozila koja su proizvedena na način bez ugljika u cijelom lancu nabave i proizvodnje. U procesu proizvodnje izbjegava se ili smanjuje stvaranje ugljika koliko god je to moguće – a sve neizbježne emisije nadoknađuju se klimatskim djelovanjem.

Mjere izbjegavanja ugljika u proizvodnji također se protežu na energetski intenzivnu proizvodnju baterijskih ćelija. Ovdje je dogovoreno da će dobavljači koristiti zelenu električnu energiju iz obnovljivih izvora u proizvodnji ćelija. Procjena životnog ciklusa električnih vozila može se dodatno poboljšati ovim važnim alatom.

U tvornici Zwickau, vanjska opskrba električnom energijom prebačena je na 100 posto zelenu električnu energiju već 2017. Otkako je proizvodnja ID.3 započela u studenom 2019., sve preostale emisije iz visoko učinkovite kogeneracijske jedinice na lokaciji i cijelog uzvodnog lanca su se nadoknađen za sve modele proizvedene u Zwickauu kroz certificirane klimatske projekte koji se provode u skladu sa službeno priznatim standardima.

  • +6
ID.5 u serijskoj proizvodnji Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Ciljana vizija marke Volkswagen

U središtu programa dekarbonizacije 'Way to ZERO' ('Put do NULE') je strategija brenda ACCELERATE usmjerena na pojačavanje tempa električne ofenzive. Volkswagen namjerava biti ugljično neutralan najkasnije do 2050. godine. Privremeni cilj je smanjiti emisiju CO2 po vozilu za 40 posto u Europi do 2030. (početna vrijednost: 2018.). Proizvodnja, uključujući lance opskrbe, i rad električnih automobila trebaju biti neutralni ugljično.

Tome se dodaje i sustavno recikliranje visokonaponskih baterija iz starih električnih vozila. Cilj je potpuna elektrifikacija novog voznog parka. Do 2030. najmanje 70 posto ukupne prodaje Volkswagenovih jedinica u Europi bit će potpuno električna vozila – to jest znatno više od milijun vozila. U Sjevernoj Americi i Kini očekuje se da će udio električnih vozila u jediničnoj prodaji dosegnuti najmanje 50 posto. Osim toga, Volkswagen će svake godine lansirati barem jedan novi električni automobil.