srce električnih i hibridnih vozila

[FOTO/VIDEO] Pet ključnih pitanja o baterijama: Poznajete li dovoljno izvor energije u elektrificiranim vozilima?

27.08.2022 u 18:48

Bionic
Reading

Stručnjak iz Test Center Energyja, Seatova jedinstvenog laboratorija za istraživanje i razvoj baterija u južnoj Europi, odgovara na pet najčešćih pitanja

Ima ih gdje god pogledate: u konzolama za videoigre, u uređaju na kojem čitate ovaj tekst, i da, u automobilima. Govorimo o baterijama. One su jedna od glavnih komponenti električnih i hibridnih vozila, pa korisnike zanima kako rade. Da bismo razjasnili neke uobičajene nedoumice, stručnjak iz Seatova pionirskog laboratorija za istraživanje i razvoj baterija, Test Center Energyja, odgovara na pet ključnih pitanja o njima.

1. Od čega su napravljene baterije?

'Tehnologija koju koristimo u Volkswagen grupi temelji se na litij-ionu, posebno s kemijskom kombinacijom nikla, mangana i kobalta (NMC)', objašnjava Francesc Sabaté, voditelj Test Center Energyja (TCE). Ovi elementi tvore ćelije, minimalne jedinice za pohranu energije koje olakšavaju punjenje. 'Ćelije su grupirane u module i raspoređene u pakete koji, s upravljačkom elektronikom, rashladnim sustavom i kućištima, čine kompletnu bateriju spremnu za ugradnju u vozilo', dodaje Sabaté.

2. Kakva je razlika između baterije električnih i hibridnih vozila?

Odgovor leži u njihovom kapacitetu skladištenja energije. 'U električnom vozilu, budući da nema motor s unutarnjim izgaranjem kao u hibridu, baterija mora imati veći kapacitet da bi prešla istu udaljenost', kaže inženjer. To znači da treba više ćelija: 'Baterija hibrida ima oko 100 ćelija, a ona električnog vozila ima ih oko 300', kaže.

5 ključnih pitanja o baterijama Izvor: Promo fotografije / Autor: SEAT S.A.

3. Koliko dugo traje baterija?

'Ovisi o tome kako ljudi voze automobil, dakle o učestalosti korištenja, temperaturama kojima je izložen i broju ciklusa punjenja', odgovara Sabaté. I dodaje: 'U slučaju naših vozila, možemo osigurati minimalno 160.000 kilometara ili osam godina zajamčenog vijeka trajanja zahvaljujući intenzivnim testovima kojima podvrgavamo baterije.' Testiranje uključuje ekstremne klimatske uvjete i načine korištenja koji kontinuirano guraju baterije do njihovih granica.

4. Kako im se može produžiti život?

Ključno je održavati vozilo u najboljem mogućem stanju. 'Preporučljivo je svesti broj brzih punjenja na najmanju moguću mjeru jer to sprječava da temperatura baterije previše poraste', objašnjava inženjer. 'Održavanje razine napunjenosti između 40 i 80 posto također pomaže u produljenju vijeka baterije izvan minimalnih jamstvenih kriterija', dodaje.

  • +2
5 ključnih pitanja o baterijama Izvor: Promo fotografije / Autor: Ferran Nadeu

5. Imaju li drugi život?

Nakon što električna vozila prijeđu 160.000 kilometara ili nakon osam godina baterija još uvijek radi s oko 80 posto kapaciteta. 'To znači da možemo iskusiti kraći domet u svakodnevnoj uporabi automobila i daljini koju možemo prevaliti s njim nakon punjenja', kaže Sabaté.

'Ali to ne znači da baterija više nije korisna, jer se ovih 80 posto kapaciteta može koristiti u drugim aplikacijama koje zahtijevaju manje energije, kao što je pohrana statičke energije.' Ova nova funkcija osigurava to da se jedna baterija može ponovno upotrijebiti kako bi se produžio njezin život.

Inače, Test Center Energy (TCE), novi centar za istraživanje i razvoj baterija za električna i plug-in hibridna vozila, u koji je uloženo više od sedam milijuna eura, smješten je u Tehničkom centru automobilskog proizvođača u Martorellu. Otvoren je u prosincu 2021. godine, a veličine je 1500 četvornih metara s 1,3 megavata ispitnog kapaciteta.

U njemu se obavi 6000 kompletnih testova godišnje, što zahtijeva 17.500 sati testova i simulacija na pet ispitnih stolova u pet klimatskih komora s rasponom temperature od 80°C. Radi 24 sata dnevno tijekom cijele godine.