zlatni jubilej

[FOTO/VIDEO] Range Rover danas slavi 50 godina; luksuzni 4x4 terenac na vrhuncu slave

17.06.2020 u 15:40

Bionic
Reading

Pola stoljeća pionirske inovacije, nenadmašne rafiniranosti i neusporedive sposobnosti na svim terenima slavi se uvođenjem posebnog izdanja 'Range Rover Fifty'

Tijekom svog 50-godišnjeg životnog vijeka, Range Rover je mnogo puta napravio nešto u čemu je bio prvi u povijesti i upotpunio brojne impresivne podvige. Izvorni luksuzni SUV definirao je tržište od 17. lipnja 1970., a pet desetljeća kasnije, Range Rover se razvio u obitelj poželjnih i sposobnih luksuznih vozila. Njegova uvjerljiva mješavina dizajna, dorade i inženjerskih inovacija osigurala je svoje mjesto kao mjerilo za sve luksuzne SUV-ove.

To je bio prvi SUV koji je pri pokretanju imao stalni 4WD sustav pogona na sva četiri kotača, a 1989. je bio prvo 4x4 vozilo na svijetu opremljeno ABS kočnicama protiv blokiranja. Tri godine kasnije 1992. postao je prvi 4x4 na svijetu koji je bio opremljen elektroničkom kontrolom vuče (ETC) i automatskim elektroničkim zračnim ovjesom, omogučivši mu rafinirani osjećaj vožnje po čemu je Range Rover toliko poznat i na cesti i van nje. U 2012. godini, najnovija generacija Range Rovera je postala prvi SUV na svijetu koji je imao potpuno aluminijsku laganu konstrukciju, čineći ga lakšim, jačim i učinkovitijim.

Pola stoljeća Range Rovera Izvor: Promo fotografije / Autor: Land Rover

Range Rover je savladao notorno neprolazni 'Darién Gap' između Kolumbije i Paname, prvo vozilo koje je ikada prikazano u muzeju Louvre u Parizu, a čak je dva puta pobijedio i na najtežoj svjetskoj reli utrci Pariz - Dakar. Nijedno drugo vozilo ne kombinira razinu luksuza, udobnosti i sofisticiranosti s off-road sposobnostima i performansama na cesti kao što to radi Range Rover.

Sa svojim 'clamshell' preklopnim poklopcem motora, prepoznatljivim plutajućim krovom, podijeljenim vratima prtljažnika i zaštitnim otvorima prednjih branika, današnji Range Rover još uvijek slijedi svoje korijene sve do originala 1970. godine. U svojoj godini 'zlatne obljetnice', on je sada najučinkovitiji, najpovezaniji, najluksuzniji i najsposobniji.

Kako bi proslavili 50 godina automobilske ikone, ograničeno izdanje 'Range Rover Fifty' bit će proizvedeno u samo 1970 primjeraka i u prodaji širom svijeta, u počast godini kada je lansiran originalni Range Rover.

Temeljen na luksuzno uređenoj izvedbi Autobiography, Range Rover Fifty se odlikuje nizom jedinstvenih vanjskih detalja. Oznaka 'Fifty' koju je osobno stvorio prof. Gerry McGovern OBE, glavni kreativni direktor Land Rovera, pojaviti će se na vanjskoj strani vozila i u unutrašnjosti na središnjoj konzoli s jedinstvenom pločicom '1 od 1970', kao i na naslonima za glavu, nadzornoj ploči i osvjetljenim zaštitnim pločama.

Range Rover Fifty bit će dostupan u standardnoj izvedbi i dizajnu karoserije s duljim međuosovinskim razmakom koji kupci mogu odabrati između četiri pažljivo odabrane vanjske boje; Carpathian Grey, Rosello Red, Aruba i Santorini Black. U izuzetno ograničenom broju, Land Rover Special Vehicle Operations također nudi Range Rover Fifty u jednoj od tri vanjske boje karoserije reproducirane iz izvorne palete boja Range Rover; Tuscan Blue, Bahama Gold i Davos White. Na raspolaganju će biti niz mogućnosti pogonskih sklopova; benzin, dizel, pa čak i plug-in hibridna P400e verzija.

Sada, u svojoj četvrtoj generaciji, s preko milijun prodanih primjeraka u svom vijeku trajanja, Range Rover je krajnji izraz luksuza. Nepogrešiv, sofisticirani dizajn i vrhunska sposobnost za sve terene osigurali su da je Range Rover jednako bez premca i relevantan kao i 1970. godine.

Range Rover obitelj

Nakon tri desetljeća na vrhu luksuznog SUV sektora, Range Rover je postao obitelj 2005. godine pokretanjem modela Range Rover Sport, vozila koje kombinira luksuz i mogućnosti većeg Range Rovera sa sportskim i privlačnim vozačkim karakterom. Kompaktni Range Rover Evoque debitirao je 2010. godine, usmjeren na mlađu i urbaniju bazu kupaca. U 2017. godini obitelj je ponovno rasla uvođenjem Range Rover Velara, popunjavajući prostor između Range Rover Sporta i Range Rover Evoquea. Nazvan po prvim prototipovima Range Rovera, Range Rover Velar proširio je portfelj Range Rovera, dizajnerskim redukcionističkim dizajnom i interijerom bogatog tehnologijom.

Povijesni pregled Range Rovera

Danas se obilježava 50 godina od otkrivanja prvog Range Rovera, ali priča seže još dalje u prošlost. Sredinom 1960-ih, u pokušaju da revolucionira rastuće tržište 4x4 vozila za slobodno vrijeme, šef inženjerskog odjela tvrtke Rover za nove projekte vozila, Charles Spencer 'Spen' King (nećak osnivača Land Rovera), iznio je plan za kombiniranje udobnosti i sposobnost na cesti limuzine Rover sa izvanserijskom sposobnošću Land Rovera.

Razvoj prvog prototipa karavana s međuosovinskim razmakom od 100-inča počeo je krajem 1960-ih, s tim da je prvi model pušten u svjetske medije kako bi ga kritički nahvalili 1970. Njegova kombinacija sposobnosti - krstarenja autocestom, off-road vožnje, pa čak i vuča sa stilom i udobnosti - osigurala je njegovu trenutnu popularnost. Izvorni klasični model naveden je kao 'uzorno industrijsko oblikovanje' kada je 1971. postalo prvo vozilo koje je prikazano u svjetski poznatom muzeju Louvre u Parizu.

Prva generacija Range Rover-a (1970.-1996.) izvorno je bila dostupna samo kao dvovratna izvedba kada je u prodaju stigla 1970. Tijekom 26 godina života, Classic se nastavio razvijati uvođenjem modela sa četvero vrata 1981. i automatskim mjenjač 1982. Prvi dizelski Range Rover stigao je 1986. godine.

Druga generacija Range Rovera poznata kao P38A stigla je 1994. godine i odmah je bila prepoznatljiva zahvaljujući svojoj poznatoj silueti, plutajućem krovu, prednjem 'clamshell' poklopcu motora, praktičnim podijeljenim vratima prtljažnika i neprekidnom bočnom linijom; a sve se nastavlja do danas. Vozilo je također prikazalo još luksuzniju unutrašnjost, ne ugrožavajući svoju sposobnost na cesti i sposobnost vožnje izvan ceste. Također je imao poboljšani ovjes podesiv po visini, kao i 2,5-litreni dizelski te 3,9 i 4,6-litrene verzije V8 benzinaca, pružajući veće performanse nego ikad prije.

Range Rover treće generacije (2001.-2012.) je donio mnoštvo poboljšanja svih prethodnika tijekom svog 11-godišnjeg razdoblja. Inženjerske inovacije uključivale su čvršću monokok karoseriju (zamjenjujući tradicionalni 4x4 okvir ljestvi) i potpuno neovisan ovjes s međusobno povezanim zračnim oprugama (u to su vrijeme gotovo svi 4x4-ovi imali krute osovine). Interijeri ovih vozila nadahnuti su vrhunskim jahtama, finim namještajem i prvoklasnim zrakoplovnim sjedalima, pružajući više prostora i luksuza.

U 2012. je nastupila četvrta generacija i najnoviji Range Rover. Bio je to prvi SUV koji je imao laganu konstrukciju od aluminija, čime je uštedio 420 kilograma u odnosu na prethodnika. Uključujući bogatstvo novih off-road inovacija, poput automatskog Terrain Response ™ 2 i All-Terrain Progress Control, razvio se tako da uključuje nove učinkovite elektrificirane Ingenium motore, plug-in hibridnu električnu verziju te inovativne tehnologije za zabavu i sigurnost.

Posljednjih pet godina Range Rover SVAutobiography bio je na vrhuncu linije modela, s najmoćnijim i rafiniranijim vozilima u povijesti Range Rovera. Proizvedeno u odjelu Special Vehicle Operations Land Rovera, kupci također mogu birati između Range Rovera SVAutobiography i SVAutobiography Dynamic, koji koriste snažne V8 motore i fino izrađene kabine.

  • +55
Pola stoljeća Range Rovera Izvor: Promo fotografije / Autor: Land Rover