ALTERNATIVNA GORIVA

[FOTO/VIDEO] Mazda2 Bio koncept na biodizel: Utrka za tehnologiju koja mijenja svijet

23.11.2022 u 10:34

Bionic
Reading

Pokretan biodizelom, Mazda2 Bio koncept je u biti 'laboratorij na kotačima', koji istražuje alternativne izvore energije za naftu dok Mazda želi postići ugljičnu neutralnost tijekom životnog ciklusa svojih vozila do 2050. godine.

6. lipnja 2022., 4.29 ujutro. Zora sviće nad Fuji International Speedwayom, u Japanu, gdje je 24-satna utrka izdržljivosti Super Taikyu Series Fuji, 2. utrka ENEOS Super Taikyu serije Powered by Hankook, je odvožena više od polovice. Miris ulja za kuhanje ostaje u zraku dok ljudi počinju pripremati doručak, nesvjesni da u boksovima 27 mehaničara tima Mazda Spirit Racing koriste staro ulje za kuhanje u kombinaciji s mastima mikroalgi za pogon vozila koje imaju na stazi.

Mazda se natječe u ST-Q klasi, koja je isključivo za specijalna, nehomologirana vozila. Drugim riječima, to je mjesto gdje proizvođači mogu isprobati eksperimentalne automobile. U slučaju Mazde, njen koncept Zekken 55 Mazda2 Bio pogonjen je 100-postotnim biodizelom napravljenim od korištenog ulja za kuhanje i masti mikroalgi. Današnji događaj nije samo test vozača i vještina tima, to je test koji bi mogao promijeniti tijek Mazdine budućnosti.

Jesu li BEV vozila jedino rješenje?

Iako se svijet ubrzano okreće prema BEV-ovima (električna vozila na baterije), pomaku koji je uvelike potaknut Europskim zelenim planom (European Green Deal), koji je postavio cilj za države EU-a da postignu ugljičnu neutralnost do 2050., ostaje mnogo pitanja u vezi sa strategijom isključivo električnih automobilia.

Na primjer, je li električna energija koja se koristi za pogon ovih vozila proizvedena iz ekološki prihvatljivih izvora? Jesu li izvorni materijali korišteni u proizvodnji baterija održivi i ekološki prihvatljivi? A što je s onim nacijama u kojima električna energija tek treba biti dostupna svima?

Mazda se izravno bavi svim ovim i drugim pitanjima. 'Nudimo pristup s više rješenja koji nudi različite pogonske sklopove ovisno o politikama svake zemlje ili regije', kaže Akira Marumoto, predsjednik i izvršni direktor Mazda Motor Corporation-a. Dakle, dok Mazda nudi potpuno električni crossover MX-30 BEV u svojoj gami modela i neprestano razvija i unapređuje svoje pogonske sklopove i tehnologije kako bi bili kompatibilni s postojećim infrastrukturama diljem svijeta, također gleda na alternativne izvore energije za naftu.

Mazda2 Bio koncept na biodizel Izvor: Promo fotografije / Autor: Mazda

e-goriva kao rješnje

Mazda je uvjerena u pozitivan doprinos dekarbonizaciji mobilnosti korištenjem e-goriva proizvedenih iz čistih izvora energije, jer su ona također 100-postotno ugljično neutralna. Njihov bi razvoj trebao igrati važnu ulogu u olakšavanju prijelaza na čistu mobilnost do 2050., budući da mogu osigurati značajno smanjenje emisije CO2 tijekom životnog ciklusa i CO2 neutralan rad ne samo za nova elektrificirana vozila, već posebno za postojeća vozila u upotrebi – sposobnost koju ne može pružiti druga tehnologija. Štoviše, e-goriva će biti potpuno kompatibilna i moći će se miješati s postojećim konvencionalnim gorivima u bilo kojem omjeru i zamijenit će ih kako se obujam proizvodnje bude povećavao, što će omogućiti glatko uvođenje.

  • +11
Mazda2 Bio koncept na biodizel Izvor: Promo fotografije / Autor: Mazda

Ispitivanje koncepta Mazda2 Bio jedan je dio tvrtkinog pristupa više rješenja. Godine 2018. Mazda je bila uključena u 'Your Green Fuel', projekt automobilskog, akademskog i vladinog konzorcija u Hirošimi u sklopu kojeg je sklopila partnerstvo s Euglenom, japanskom tvrtkom koja će masovno proizvoditi biodizel sljedeće generacije upravljajući komercijalnim pogonom od 2025. godine.

Kombinacija ulja i masti u mikroalgi Euglena i korištenog ulja za kuhanje

Euglena biodizel sljedeće generacije 'SUSTEO' u potpunosti je napravljen od japanskih proizvoda i službeno je priznat kao dizelsko gorivo prema japanskim industrijskim standardima (JIS). SUSTEO se sastoji od kombinacije ulja i masti u mikroalgi Euglena i korištenog ulja za kuhanje.

Ovo je ključ prema ugljičnoj neutralnosti - kao što 'bio' u nazivu sugerira, jer ovo dizelsko gorivo nastaje korištenjem biomase kao što su biljke i mikroalge. Kako apsorbiraju CO2 dok rastu, ukupna količina CO2 u atmosferi je neutralna kada vozite s ovim gorivom.

Također je jedinstven po tome što za razliku od konvencionalnih biogoriva proizvedenih od kukuruza ili drugih sirovina, ne uzrokuje probleme kao što su konkurencija u hrani ili krčenje šuma. Još jedna prednost biogoriva sljedeće generacije je to što se ono može koristiti za automobile na cestama danas i iskoristiti postojeću infrastrukturu.

Skyactiv-D dizelski motor

Trenutno je Mazda2 Bio Concept ‘laboratorij na kotačima’. Tvrtka je odlučila isprobati novo gorivo u ovom malom vozilu nakon što je postigla uspjeh u trkaćoj sezoni 2021. sa standardnim Skyactiv-D dizelskim motorom koji je vozio privatni tim. Međutim, za sezonu 2023. Mazda razvija novi trkaći automobil temeljen na Mazdi3 koji ima snažniji motor.

Razvojni inženjeri motora koji su dio Mazdinog trkaćeg tima pohvalili su visoku kvalitetu biodizelskog goriva sljedeće generacije, rekavši da 'može dobro funkcionirati s postojećim Skyactiv-D motorom kada su u pitanju stvari poput prilagodbe sustava ubrizgavanja goriva.'

Zapravo, možda neće proći dugo prije nego što na cestama vidimo automobile s motorom Skyactiv-D na biodizel. U Mazdi kažu da je ovo 'hrabar pothvat, ali savršeno prikladan za njih, koji su oduvijek imali izazovni duh'.