CROSSOVER UTILITY

[FOTO/VIDEO] Kia je na novom Ceedu promijenila sve što je mogla; Vozili smo novi urbani crossover XCeed

22.11.2019 u 09:18

Bionic
Reading

Možda su neki i pomislili da će Kia samo dodati ponešto na karavansku SW izvedbu Ceeda, no prilično su se iznenadili kada je objavljen podatak da su na XCeedu ostala nepromijenjena samo prednja dvoja vrata

Kia je predstavila svoj novi urbani crossover Xceed krajem lipnja ove godine i prema južnokorejskom proizvođaču automobila upravo bi ovaj novi model mogao polučiti sjajne prodajne rezultate. Čak štoviše, Kia nagađa da bi u njihovoj prodajnoj strukturi modela iz obitelji Ceed ovaj CUV - crossover utility vozilo, moglo zainteresirati čak polovicu potencijalnih kupaca. A to nije nimalo nevažna tvrdnja, pa smo odlučili provjeriti osobno što nam novi XCeed donosi.

Na jednotjednom testu smo imali model XCeed oznake 1,4 T-GDi HP ISG EX STREAM M/T, za obične ljude ovo znači da smo na testu imali verziju s turbobenzinskim motorom od 140 KS i ručnim 6-brzinskim mjenjačem. Oprema EX STREAM u našem testnom vozilu je ujedno i najviša razina opreme, ostale dvije su LX JOY i EX WAY.

Vanjski izgled modela Kia XCeed proizvod je europskoga dizajnerskog centra marke u Frankfurtu u Njemačkoj. XCeed ima oblik kupea s tankim C-stupom, obložen je plastičnim dodacima sa svih strana, a tu su i šine za krovne nosače. Vidi se da su prednji i stražnji odbojnici malo izmijenjeni, a stražnja svjetla dorađena. Kia je obećala veću visinu od podloge u odnosu na Ceed, pa je ona sada 174 mm (viša za 42 mm), što donosi i veću visinu, koja iznosi 1490 mm, ali i bolji ulaz i izlaz vozača i suputnika. Dužina vozila je 4395 mm, širina 1826 mm, a međuosovinski razmak 2650 mm. Dok je međuosovinski razmak jednak kao kod svih izvedbi Ceed modela, prednji i stražnji prevjes XCeeda duži su u usporedbi s peterovratnom hatchback izvedbom – sprijeda za 25 mm (905 mm), a straga za 60 mm (840 mm). XCeedova visina od tla iznosi 184 mm kod našeg testnog modela s 18-colnim kotačima (172 mm sa 16-colnim kotačima), što je do 44 mm više u odnosu na Ceed hatchback. Na našem XCeedu su bile gume dimenzija 235/45R18 Continental ContiSportContact³. Težina našeg testnog modela je 1345 kg.

KIA XCeed 1,4 T-GDi Izvor: Wochit / Autor: Zvonimir Martinčević

Možda su neki i pomislili da će Kia samo dodati ponešto na karavansku SW izvedbu Ceeda, no prilično su se iznenadili kada je objavljen podatak da su na XCeedu ostala nepromijenjena samo prednja dvoja vrata. Korejci su renovirali karoseriju, a dobri poznavaoci Ceeda odmah primjećuju standardna LED prednja svjetla koja imaju klinove protegnute u smjeru blago modificirane prednje maske zvane 'Tigernose' (tigrov nos). Sada se pokazivač smjera, ujedno i dnevno svjetlo proteže tankom svjetlosnom linijom preko gornjeg dijela prednjeg svjetla.

Straga su Kijini dizajneri također imali posla, oblik najviše podsjeća na karavan SW Ceed. Naziv modela XCEED je ispisan na stražnjim petim vratima velikim slovima ispod amblema KIA, nešto slično kao na modelima Škode ili VW-a. Na stražnjoj strani odbojnik je ukomponiran u karoseriju i vidi se tek njegov plastični središnji dio. Od istog plastičnog materijala koji opkružuje cijeli automobil je i taj dio branika i vizualno je spojen s tim dodacima. Sprijeda i straga se nalaze i naglašene 'klizne ploče' aluminijskog dizajna kao što i priliči jednom SUV-u ili crossoveru, no njihova funkcija je više estetske prirode. Straga su u taj element ugrađena i dva završetka ispušnih cijevi, no samo su na nekim modelima motora obje funkcionalne.

Uređenje kabine XCeeda je u osnovi kao i u ostalim Ceed modelima: dizajn instrumentne ploče, upravljanje središnjom konzolom i višenamjensko kolo volana te sjedala. Velika promjena u XCeedu se odnosi na top-izvedbu koja uključuje digitalni brzinomjer i veliki 10,25-inčni infotainment LCD zaslon osjetljiv na dodir. Softver je postao znatno brži, preskakanje između različitih aplikacija poput navigacije ili radija je brzo, a zaslon se može podijeliti. Na primjer, navigacijska karta, vremenske prilike i pjesma koja se u tom trenutku reproducira prikazuju se uporedo. Pored upravljanja dodirom izravno na zaslonu, ispod zaslona se nalazi i traka osjetljiva na dodir, što također dovodi do različitih funkcija. Digitalni brzinomjer na prvi pogled je lako čitati, ali ima iste značajke kao njegov analogni srodnik sa središnjim zaslonom. Lijevo i desno su okrugli instrumenti, u sredini su prikazane upute za navigaciju ili podaci o vozilu.

Kia XCeed nudi puno aktivnih asistencijskih i sigurnosnih tehnologija čak i u nižim izvedbama opreme. To su između ostalog radarski tempomat s funkcijom zaustavi/kreni, upozorenje na vozila u mrtvom kutu, sustav za sprječavanje naleta s prepoznavanjem vozila i pješaka, napredno upozoravanje na ograničenja brzine, pomoć kod parkiranja, sustav za održavanje vozila na voznoj traci i sustav za automatsko zasjenjivanje dugih svjetala. XCeedov sustav za upozoravanje vozača na dekoncentriranost vozačima savjetuje da naprave pauzu kada sustav prepozna znakove umora. Na raspolaganju je i sustav za praćenje vozne trake (LFA) – Kijina tehnologija 2. stupnja autonomne vožnje koji kontrolira ubrzanje, kočenje i upravljanje. LFA može pratiti vozila i oznake uz cestu kako bi održao vozilo na voznoj traci i održavao siguran razmak do vozila ispred.

Prostora po visini u drugom redu ima dosta čak i za više osobe, no nije baš da ima previše mjesta za koljena, posebno ako se u automobilu na svim sjedalima nalaze natprosječno visoke osobe. Prtljažnik nudi 426 litara prostora (plus 31 litra u odnosu na Ceed hatchback). Dok su stražnja sjedala preklopljena prostor za prtljagu naraste na 1378 litara, nudeći 238 litara više od peterovratne izvedbe Ceed. Kao i sa svim Ceed modelima, utovarni rub je vrlo visok i vjerojatno će stvarati ponešto poteškoća za niže osobe kod utovara teških predmeta.

Što se motora tiče, XCeed naš testni model ima četverocilindrični 1,4-litreni T-GDi turbobenzinski motor od 140 KS (103 kW) s 242 Nm najvećeg okretnog momenta pri 1500 do 3200 okr/min. Za prijenos snage na prednje kotače se koristi tučni 6-brzinski mjenjač, koji je precizan. Tu je i ISG (Idle Stop & Go) sustav za automatsko gašenje i pokretanje motora. Ubrzanje od 0 do 100 km/h je zadovoljavajućih 9,4 sekundi, a krajnja brzina okruglih 200 km/h. Snaga ovog motora je i više nego dovoljna za svakodnevnu upotrebu, ne samo u gradu, iako je riječ o gradskom crossoveru. Dapače, izlaskom na autocestu ćete se sasvim lijepo voziti jer 140 konjskih snaga nije malo, naprotiv ovo je gotovo mala jurilica. Osim toga ovjes mu je primjereno tvrd; sprijeda MacPherson, a straga Multi-link.

XCeed je dobio nove hidraulične amortizere koji su standardni na prednjoj osovini kod svih oprema i motora. Ventili i opruge, koji plivaju u ulju hidrauličnih amortizera, pružaju optimalnu vožnju preko udarnih jama. Automobil je napravljen kako bi s uglađenim i progresivnim odzivom upijao i veće udarne jame, čime se sprječava poskakivanje karoserije, kada se ovjes odazove nakon brzog stiskanja. Također doprinosi odzivnoj upravljivosti i poboljšanju kontrole karoserije, a ujedno i smanjuje buku ovjesa preko neravnina. Prednje opruge su ublažene za 7 posto, a stražnje opruge za 4 posto. Upravljač se prenosi iz hatchback modela Ceed, ali je dorađen kako bi se dobio brži početni odziv i malo laganiji osjećaj. Kia tvrdi da je dorađeno upravljanje, zajedno s promjenama šasije, što odlikuje povišeni XCeed sličnom dinamikom upravljanja i stabilnost kao i Ceed. U međuvremenu, poboljšan je i novi dinamički selenblok na stražnjem poprečnom nosaču. I tu je Kia opravdala naša očekivanja jer se XCeed doista vozi kao i hatchback izvedba Ceed.

Novi XCeed se proizvodi u Kijinoj tvornici u Slovačkoj, gdje već proizvode 3 varijante Ceeda (hatchback Ceed, Ceed Sportswagon i shooting brake ProCeed). Model, namijenjen isključivo Europi, besplatno nudi tvorničko 7-godišnje jamstvo (do 150.000 km – prve 3 godine bez ograničenja kilometraže).

Za kraj, cijena novog XCeeda kreće od 167.900 kuna (uključena trošarina) za ulazni model 1.0 T-GDi 120 KS. Cijena našeg testnog modela XCeed oznake 1,4 T-GDi HP ISG EX STREAM M/T 198.553 kn plus Trošarina (PPMV) od 18.526 kn, što je sveukupno 217.080 kuna, no tu su još i dodatni popusti (First Minute ušteda: 4000 kn, Bonus Joker Financiranje: 12.000 kn), pa u ovome trenutku naš testni model stoji 201.080 kuna.

  • +17
KIA XCeed 1,4 T-GDi Izvor: Ostale fotografije / Autor: Z.M.