morske radosti

[FOTO/VIDEO] Kada automobil postane inspiracija za ekskluzivan brod: Upoznajte De Antonio Yachts Formentor D28

12.07.2021 u 09:51

Bionic
Reading

Ovaj showboat jedinstvena je dizajnerska vježba koja postavlja temelje za lansiranje posebnog limitiranog izdanja D28 u kultnim Cuprinim bojama i završnim obradama, koje će se početi prodavati krajem 2021. godine

'Nikad nisam zamišljala da ću vidjeti Cupru Formentor kako jaše na valovima, ali zapravo smo ga uspjeli stvoriti', kaže ponosno voditeljica odjela za Cupru, Color&Trim Concept&Strategy, Francesca Sangalli dok plovi lukom u Barceloni na brodu De Antonio Yachts Formentor D28. Asfalt se 'pretvorio' u vodu za ovaj pokazni showboat brod nadahnut Cuprom Formentor VZ5 koji prenosi sav dizajn ovog modela na jahtu visokih performansi, razvijenu u suradnji s brodograditeljem De Antonio Yachts iz Barcelone. Radi se o brodu s motorom od 400 KS, najvećom brzinom od 40 čvorova (70 km/h) i duljine 7,99 m.

Rođen da bude Cupra

Imajući cilj stvoriti svemir iskustava oko automobila koji predstavljaju životni stil marke, Cupra je također odlučila osvojiti mora. 'Mi smo brend iz Barcelone i imamo vrlo jaku vezu s morem', kaže Sangalli. Za to su pronašli savršene 'jedriličarske' partnere, brodogradilište u Barceloni De Antonio Yachts, s kojim su razvili showboat jahtu inspiriranu Formentorom VZ5.

'Ova vrsta broda, njegove dimenzije i dizajn imale su sve karakteristike da se uklope i kombiniraju s Cuprom kao markom. Kad ih gledate zajedno, opažate isti kod, isti osjećaj', dodaje dizajner.

De Antonio Yachts Formentor D28 Izvor: Promo fotografije / Autor: Seat&Cupra Media Center

Izazov spojiti dva svijeta

Pred dizajnerskim timom Cupre bio je izazov: 'Željeli smo na jahtu unijeti bit Formentora VZ5, ali morali smo uzeti u obzir neke aspekte kojima se ne bavimo prilikom dizajniranja automobila, poput slane vode ili utjecaja sunca. Na primjer, nismo mogli koristiti iste materijale koje koristimo u interijeru. Srećom, imamo najnovije tehnologije i otišli smo korak dalje dizajnirajući nove tkanine', objašnjava Sangalli.

Stvorili su vegansku kožu koja je otporna na utjecaje ultraljubičastih zraka i testirali najsofisticiranije materijale za jahtu, kao što su tvrdo drvo, ugljična vlakna i metalne elemente predstavljene u Cupti Formentor VZ5. 'Bilo je izvrsno učiti jedni od drugih dok smo dizajnirali ovu jahtu. Na ovom brodu ima mnogo površina i detalja, a kombinacijom materijala postigli smo savršenu ravnotežu između dva svijeta', kaže Mariano Suñé, dizajner u tvrtki De Antonio Yachts.

DNK Formentora VZ5

Kako bismo prenijeli sve performanse i suštinu ekskluzivnog modela, koristili smo potpuno iste boje i završne obloge koje karakteriziraju prvi model koji je 100-postotno dizajniran i razvijen za marku. 'Obojali smo trup Petrol Blue Matt plavom bojom i rezultat je spektakularan.

Kombinirali smo ga s crnom Black Chrome bojom i primijenili smo našu vodeću Copper bakrenu boju na neke detalje kako bismo mu dali vrlo sofisticirani dodir, uz osjećaj motorizacije kakav obično ne vidite u brodogradnji', kaže Sangalli. Trup ima jedinstveni štih s dijagonalnim linijama u drugačijoj završnoj obradi. 'Postigli smo vizualni efekt pokreta koji jahti daje isti moćan karakter kao i Cupra Formentor VZ5', prema Suñéu.

  • +6
De Antonio Yachts Formentor D28 Izvor: Promo fotografije / Autor: Ferran Nadeu

Kopnom i morem s istim duhom

Ovaj showboat jedinstvena je dizajnerska vježba koja postavlja temelje za lansiranje posebnog limitiranog izdanja D28 u kultnim Cupra bojama i završnim obradama, koje će se početi prodavati krajem 2021. godine. De Antonio Yachts D28 Formentor, nadahnut našim Cupra Formentorom VZ5, samo je prvi projekt obje marke. Predani održivosti, Cupra i De Antonio Yachts trenutno istražuju stvaranje jahte pogonjene hibridnim pogonom za sljedeću godinu.