PRVI dojmovi

Isprobali smo MG4 Electric: Moderni električni kompakt najavio sljedeću generaciju MG modela

30.03.2023 u 10:34

Bionic
Reading

Novi MG4 Electric je dizajniran kako bi omogućio vožnju s nultim emisijama daleko većem broju kupaca, predstavljajući pritom pristupačnu, vjerodostojnu alternativu konvencionalnim benzinskim, dizelskim i hibridnim modelima

MG Motor je u rujnu prošle godine imao globalnu premijeru svog novog potpuno električnog hatchback modela MG4 Electric. Već onda je bilo izvjesno da će ovaj model mnogo toga promijeniti u poimanju slavnog britanskog imena u automobilskom svijetu, jer riječ je o proizvođaču imena Morris Garage ili skraćeno MG koji je svoju povijest počeo pisati još davne 1924. Treba spomenuti i da je ovu znamenitu marku preuzeo kineski proizvođač automobila SAIC godine 2010., i čini se da je na najboljem putu učiniti velike stvari na automobilskom tržištu.

U ovom trenutku MG u Europi nudi kompaktni SUV MG ZS s benzinskim motorom, model C-SUV segmenta HS s benzinskim motorom, kao i EHS Plug-In Hybrid. Sada je stigao i novi potpuno električni kompakt MG4 Electric, a ujesen kreće i prodaja kompaktnog SUV-a MG ZS EV kojeg smo nedavno imali i na svom testu. Naravno, MG u svojoj europskoj gami ima još i modele Marvel R luksuzni 4,7 m dugi crossover/SUV te prvi na svijetu potpuno električni karavan MG5 Electric.

Ipak, zvijezda ovoga trenutka za slavnu marku je MG4 Electric, na čijoj smo regionalnoj premijeri bili prošli tjedan. A kako je riječ o doista upečatljivom modelu MG Motor Adriatic je za scenografiju izabrao fascinantne Kraljevske Golf terene na Bledu u Sloveniji.

MG4 Electric

Novi MG4 Electric je dizajniran kako bi omogućio vožnju s nultim emisijama daleko većem broju kupaca, predstavljajući pritom pristupačnu, vjerodostojnu alternativu konvencionalnim benzinskim, dizelskim i hibridnim modelima.

Kao prvi model koji koristi inovativni novu modularnu skalabilnu MSP platformu (Modular Scalable Platform), MG4 Electric trasirati će put sljedećoj generaciji potpuno električnih MG-ova koji će se naći u širokoj paleti nadolazećih automobila. Naime, MG Motor planira proširiti postojeću ponudu verzija istog modela kako bi udovoljio zahtjevima još šireg kruga kupaca.

Više će informacija biti objavljeno tijekom godine sa sljedećim značajkama koje su trenutno u razvoju za buduće modele: nove mogućnosti pogona; daljnje povećanje mogućnosti električnog dometa; model MG4 Electric znatno jačih performansi, s dvostrukim motornim pogonom i tzv. 'launch controlom'.

MG Motor Modular Scalable Platform Izvor: Promo fotografije / Autor: MG Motor Europe

Novi MG4 Electric krasi sofisticirana aerodinamika i prepoznatljiv stil. Proizveden je uz pomoć izuzetno napredne tehnologije laserskog zavarivanja te je razvijen kroz novi, moderan i upečatljiv, dizajnerski smjer. Tu su i dvostruki aero stražnji spojler (razina opreme Luxury), 17-colni aluminijski kotači s aerodinamičnim pokrovima, potpuno novi dizajn LED stražnjih svjetala.

MG4 Electric odmah ostavlja dojam svojom prepoznatljivom prednjom haubom. Uz upečatljiva prednja svjetla, nagnuti uspravni pokazivači smjera stvaraju živahan izgled kao dio dinamičnih linija iznad prednjeg razdjelnika. Dnevna svjetla s ne manje od 28 LED dioda koje tvore šest okomitih pruga od optičkih vlakana stvaraju jasan dizajn prednjeg dijela. Duga i kratka svjetla u tri reflektirajuća kućišta sa svake strane u kombinaciji s LED svjetlima koja se zakreću stvaraju pravu sliku e-automobila.

Utjecaj ovih linija nastavlja se na višeslojni stražnji kraj kroz raznoliki dizajn odgovarajućih svijetlih rubova. Dvokrilni stražnji spojler označava vrhunac dvobojnog krova i njegove sofisticirane aerodinamike, istovremeno optički produžujući liniju cijelog automobila i poboljšavajući protok zraka prema stražnjem dijelu. Složena LED stražnja svjetla nastavljaju na oblikovane bočne linije. Sa svoje 172 LED diode predstavljaju vrhunac na stražnjoj strani MG4 Electrica.

MG4 Electric dolazi u 7 dostupnih boja karoserije: Dover bijela, Brighton plava, Pebble crna (metalik), Medal srebrna (metalik), Andes siva (metalik), Diamond crvena (metalik posebna) i Fizzy narančasta (metalik posebna). Treba reći i da Luxury verzije dolaze u kombinaciji s crnim krovom i prepoznatljivim poprečnim dizajnom svjetlosnih traka na vratima prtljažnika.

Osim modernog, upečatljivog novog dizajnerskog jezika, MG4 Electric nudi izniman prostor za pohranu, kabinu i prtljažnik unutar svojih kompaktnih vanjskih dimenzija zahvaljujući produženom međuosovinskom razmaku. Novi MG4 Electric kompaktni je hatchback s petera vrata s dužinom od 4287 mm, širinom od 1836 mm (s otvorenim retrovizorima 2060 mm), visinom od samo 1504 mm te međuosovinskim razmakom od 2705 mm. Kapacitet prtljažnika je 363 l (sjedala podignuta), a raste do 1177 l (sjedala spuštena).

MG4 Electric Izvor: Promo fotografije / Autor: MG Motor Europe

MG4 Electric nudi udobnu i prostranu kabinu s dovoljno prostora za peteročlanu obitelj, zadržavajući pritom elegantne i sportske proporcije. Kapacitet stražnjeg prtljažnika također je poboljšan tehnologijom tanke baterije vodećom u klasi, koja je visoka samo 110 mm.

Njegova napredna platforma nudi vozačima vrhunsko držanje ceste i angažman, zahvaljujući raspodjeli težine 50:50, konfiguraciji pogona na stražnje kotače i niskom težištu što omogućuje dizajn i smještaj baterije.

MG4 Electric dolazi u tri razine opreme: Standard, Comfort i Luxury.

Unutrašnjost i tehnologija

Jednostavna i elegantna unutrašnjost MG4 Electric kombinacija je minimalističkog dizajna s integracijom i funkcionalnošću visoke tehnologije. Presvlake su od crne tkanine na verzijama Standard i Comfort ili eko kože s umetcima od tkanine na verziji Luxury.

MG4 Electric ima MG iSMART povezivanje automobila s aplikacijom. Integriranu, interaktivnu tehnologiju zaslona s podesivim 7" zaslonom ispred vozača i centralnim 10,25" lebdećim zaslonom. Tu su i audio sustav s 4 zvučnika s Apple CarPlay® i Android Auto® kao standardom, s nadograđenim 3D sustavom sa 6 zvučnika na verziji Luxury. Isto tako, Luxury verzije imaju satelitsku navigaciju, kameru za parkiranje od 360°, grijana prednja sjedala i grijani upravljač, podesivu podnicu prtljažnika, bežično punjenje telefona, Bluetooth ključ putem iSMART aplikacije i unutarnje osvrtno ogledalo s automatskim zatamnjivanjem.

Sigurnost

MG Pilot standardno je uključen u sve MG4 Electric modele i predstavlja sveobuhvatan paket sigurnosne opreme koji sadrži: Aktivno kočenje u nuždi s otkrivanjem pješaka i bicikala; Adaptivni tempomat; Pomoć pri vožnji u prometnim gužvama; Inteligentnu pomoć za ograničenje brzine s prepoznavanjem prometnih znakova; Pomoć pri zadržavanju u traci (LKA) sa sustavom upozorenja o napuštanju trake; Upozorenje za pozornost/budnost vozača; Inteligentnu pomoć pri paljenju dugih svjetala.

MG4 Electric dobiva ocjenu od pet zvjezdica na Euro NCAP-u Izvor: Promo fotografije / Autor: MG Motor Europe

Verzija Luxury također je opremljena upozorenjem u slučaju otvaranja vrata pri nailasku vozila, upozorenjem na poprečni promet straga, otkrivanjem vozila u mrtvom kutu i pomoći pri promjeni vozne trake.

Pogonski sklop, baterije i punjenje

Novi MG4 Electric dolazi s dvije razine snage sinkronog elektromotora: 125 kW (170 KS) i 150 kW (203 KS). Pogon mu je straga, a maksimalni okretni moment 250 Nm. Slabiji motor nudi ubrzanje od 0 do 100 km/h od 7,7 s, a jači 7.9 s. Naravno, riječ je o težini samog vozila (1655 kg) jer verzija sa slabijim motorom ima manju težinu baterije, ali i razinu opreme, u odnosu na modele sa snažnijim motorom i većom baterijom (1685 kg). Krajnja brzina je ograničena u obje verzije na 160 km/h.

S baterijom kapaciteta 51 kWh (Standard range), koja dolazi isključivo na Standard razini opreme, MG4 će prijeći 350 km prema WLTP ciklusu. Riječ je LFP bateriji (litij/željezo/fosfat) iskoristivog kapaciteta 50,8 kWh. Comfort i Luxury dolaze s baterijom kapaciteta 64 kWh (Long Range) što im omogućuje autonomiju od 450 km odnosno 435 km prema WLTP ciklusu. Ovdje je riječ o NCM bateriji (nikl/kobalt/mangan) iskoristivog kapaciteta 61,7 kWh.

Baterija od 64 kWh također je sposobna puniti do 135 kW, što znači vrijeme punjenja od samo 35 minuta od 10 – 80 posto pomoću brzog DC punjača (istosmjerna struja) od 150 kW.

Što se cijena tiče, verzija Standard 125 kW (170 KS) s baterijom 51 kWh kreće od 33.500 eura, Comfort 150 kW (203 KS )s baterijom od 64 kWh kreće od 38.000 eura, a Luxury 150 kW (203 KS )s baterijom od 64 kWh kreće od 40.000 eura.

  • +100
MG4 Electric Izvor: Promo fotografije / Autor: Virage

MG4 Electric ima standardno tvorničko jamstvo od 7 godina/150.000 km koje predstavlja jedno od najdužih potpuno prenosivih jamstava u svojoj klasi.

MG5 Electric: prvi potpuno električni karavan na svijetu

Trenutni razvoj u BEV-segmentu jasno pokazuje da se mnogi novi električni modeli pojavljuju u skupljoj premium klasi. U međuvremenu, sve je veća potražnja za modernim, sigurnim i praktičnim električnim automobilima koji su posebno dostupni široj javnosti.

MG5 Electric je prvi potpuno električni karavan na svijetu s prostranom, praktičnom i funkcionalnom unutrašnjošću. S velikodušnih 479 l prtljažnog prostora koji se može proširiti na gotovo 1400 l s preklopljenim stražnjim sjedalima, MG5 Electric nudi obilje upotrebljivosti.

Također, kao i Marvel R Electric i ZS EV, MG5 Electric bit će ponuđen s MG iSMART sustavom povezivanja uključujući aplikaciju za pametni telefon kao standard. Prednje kotače pokreće električni motor koji proizvodi 115 kW (156 KS) i 260 Nm okretnog momenta.

MG5 Electric u početku se nudi s baterijom od 61,1 kWh i dometom od 400 km (WLTP). U kasnijoj fazi bit će ponuđena i verzija s baterijom od 50,3 kWh, koja omogućuje WLTP domet od 320 km. Obje verzije baterija potpuno električnog karavana nudit će mogućnost brzog punjenja (AC) zahvaljujući ugrađenom 3-faznom punjaču od 11 kW.

Više detalja o ovom potpuno električnom karavanu uskoro.