TEHNOLOGIJA

[FOTO/VIDEO] ID. Buzz i njegovi sustavi pomoći u vožnji: Sljedeći korak prema visokoautomatiziranoj vožnji

11.11.2022 u 11:21

Bionic
Reading

Travel Assist može zadržati vozilo u prometnoj traci, održavati udaljenost od vozila ispred i također osigurati da vozilo održava najveću brzinu koju je postavio vozač. Između ostalog, za to koristi adaptivni sustav navođenja u traku

Novi ID. Buzz se doista može pohvaliti sustavima pomoći u vožnji i po tome je jedinstven u svojoj klasi. Vozilo može izvršiti potpomognutu promjenu trake na autocesti ako se kratko pritisne poluga pokazivača smjera. Može koristiti podatke o roju (swarm data) ili također naučiti ponavljajuće manevre parkiranja: Volkswagen ID. Buzz se predstavlja s novim inteligentnim sustavima pomoći koji mogu učiniti vožnju još praktičnijom i povećati sigurnost. To je u skladu s Volkswagenovom predanošću da najnovije tehnologije učini dostupnima širokoj bazi kupaca već od samog početka.

'U ID. Buzzu, legendarni dizajn susreće inovativnu tehnologiju, a to se odražava u novim sustavima udobnosti i pomoći. Poduzimamo sljedeći korak naprijed na putu prema visoko automatiziranoj vožnji korištenjem podataka o roju u najnovijem Travel Assistu', objašnjava Kai Grünitz, član Upravnog odbora marke Volkswagen odgovoran za razvoj. 'To je u skladu s Volkswagenovom predanošću da ponudi vrhunsku tehnologiju i inovacije u što je moguće više modela.'

Volkswagen u ID. Buzzu koristi potpuno integrirane sustave pomoći najnovije generacije. Opcijski dostupni Travel Assist s podacima o roju i Park Assist Plus s memorijskom funkcijom savršeni su primjeri toga. Ovi se sustavi mogu naručiti i za sve ostale novoproizvedene ID. modele; od ID.3 i ID.4 do ID.5.

Volkswagen ID. Buzz Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Travel Assist s podacima o roju

Opcijski Travel Assist može zadržati vozilo u prometnoj traci, održavati udaljenost od vozila ispred i također osigurati da vozilo održava najveću brzinu koju je postavio vozač. Između ostalog, za to koristi adaptivni sustav navođenja u traku. Ovaj sustav aktivno drži vozilo u sredini svoje trake. Travel Assist prilagođava se stilu vožnje vozača i također može zadržati vozilo dalje lijevo ili desno u traku umjesto točno u sredini. Travel Assist također dolazi s prediktivnim tempomatom i funkcijom pomoći pri skretanju. Ovdje se brzina vozila može prilagoditi važećim ograničenjima brzine i toku ceste (zavoji, kružni tokovi i sl.).

Nove značajke Travel Assista

Ako su anonimizirani podaci o roju dostupni iz drugih Volkswagenovih modela, Travel Assist s podacima o roju može koristiti samo jednu identificiranu oznaku prometne trake kako bi zadržao vozilo u traku. U tom je slučaju sustav pomoći dostupan i na regionalnim cestama bez središnje oznake voznog traka, na primjer. Dostupnost Travel Assista dodatno je povećana podacima o roju, poboljšavajući udobnost i razinu pomoći.

Travel Assist s potpomognutom promjenom trake

Upotrebom podataka o roju, Volkswagen poduzima sljedeći korak prema visokoautomatiziranoj vožnji. Anonimizirane podatke roja generira nekoliko stotina tisuća vozila Volkswagen grupe. Za to vozni park također prikuplja kartografski materijal sa specifičnim značajkama iz područja oko vozila – kao što su oznake i prometni znakovi – i automatski prenosi te informacije u oblak. Odatle se individualno prilagođeni podaci šalju Volkswagenovim modelima koji trenutno voze relevantnim dionicama cesta. Baza podataka neprestano raste zahvaljujući velikom broju vozila koja sudjeluju.

Prilikom vožnje na autocestama pri brzinama iznad 90 km/h, Travel Assist s podacima o roju može aktivno podržati promjenu trake ako to vozač želi. Kada je aktiviran, postupak promjene trake može se pokrenuti i izvršiti pritiskom na pokazivač smjera. Da bi operacija bila dovršena, senzori ne smiju detektirati nikakve objekte oko vozila, a kapacitivni upravljač mora moći detektirati ruke vozača. ID. Buzz se tada automatski usmjerava u željenu traku. Vozač može u svakom trenutku intervenirati i preuzeti manevar.

Park Assist Plus s funkcijom memorije omogućuje vozilu samostalnu vožnju na parkirna mjesta

Drugi opcijski sustav pomoći u ID-u. Buzz je Park Assist Plus s funkcijom memorije. Ovaj inovativni sustav pomoći vozaču može se koristiti za učenje vozila do pet pojedinačnih manevara parkiranja. Funkcija memorije pamti postupke parkiranja pri brzinama ispod 40 km/h i prevaljivanju udaljenosti do 50 metara. To omogućuje parkiranje vozila na primjer u nadstrešnici ili garaži. Vozač mora parkirati vozilo samo jednom i spremiti postupak parkiranja. ID. Buzz tada može sam ponoviti naučeni manevar parkiranja. Sve što vozač tada treba je pratiti situaciju.

Park Assist Plus s funkcijom memorije

Nakon aktivacije u izborniku Parking, Park Assist Plus također može tražiti parkirno mjesto i izvesti manevar parkiranja. Prilikom vožnje pored parkirnih mjesta, inteligentni sustav pomoći otkriva odgovarajuća paralelna parkirna mjesta pri brzinama do 40 km/h i parkirna mjesta do 20 km/h. Vozač tada samo treba stati na odabranom parkirnom mjestu, pritisnuti kočnicu te aktivirati i pratiti postupak parkiranja. Sustav pomoći parkira ID. Buzz uz pomoć senzora koji prate okoline – upravlja, ubrzava, koči i mijenja brzinu. Također može nastaviti manevre parkiranja koje je započeo vozač i dovršiti ih ako je moguće. Sustav također pruža podršku pri ponovnom izlasku s paralelnog parkirnog mjesta.

Širok izbor sustava za pomoć u vožnji

Uz Travel Assist s podacima o roju i Park Assist Plus s memorijskom funkcijom, ID. Buzz također ima druge sustave pomoći u vožnji koji mogu pomoći u povećanju sigurnosti vožnje. Sljedeći sustavi pomoći su standardno ugrađeni: podrška pri skretanju, kočenje nadolazećeg vozila pri skretanju, sustav upozorenja vozača, autonomna pomoć pri kočenju u nuždi Front Assist s nadzorom pješaka i biciklista, sustav za držanje trake Lane Assist, dinamički prikaz prometnih znakova i Car2X prometna opasnost funkcija upozorenja, gdje se vozila međusobno obavještavaju o kritičnim situacijama. Ostali sustavi pomoći također su dostupni kao opcija. To su prilagodljivi tempomat ACC stop & go (pogledajte Travel Assist za uključene funkcije), protuprovalni alarmni sustav s nadzorom unutrašnjosti, napredni sustav zaključavanja i pokretanja bez ključa, Park Assist Plus, Area View i sustav za promjenu trake Side Assist.