test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Audi Q5 40 TDI quattro S line +: Vrhunski kompaktni SUV u sportskom izdanju

28.02.2021 u 09:13

Bionic
Reading

Naš testni model ima dvolitreni četverocilindrični turbodizelski motor koji razvija snagu od 150 kW (204 KS) i krasan najveći okretni moment od 400 Nm, a blagi hibridni sustav (MHEV) doprinosi niskoj potrošnji goriva

Audi Q5 koji smo ovaj tjedan imali na testu je kompaktni SUV model njemačkog proizvođača premium automobila iz Ingolstadta, odnosno njegova druga generacija koja je osvježena krajem lipnja prošle 2020. godine. Naš testni model ovog vrlo poželjnog SUV-a je bio točne oznake Audi Q5 40 TDI quattro S tronic S line +, a radi se o modelu s dvolitrenim turbodizelskim motorom snage 204 KS (150 kW) sa 7-brzinskim S tronic automatskim mjenjačem i quattro pogonom na sve kotače s ultra tehnologijom.

Što se samog modela Q5 tiče, ovo je drugi Audijev SUV nakon većeg modela Q7 predstavljenog ujesen 2005. godine. Prva generacija Q5 je izašla na tržište 2008. godine, a uslijedili su Audi Q3 2011., Audi Q2 2016. i Audi Q8 2018. godine. Prva generacija, Q5 (Typ 8R), proizvedena je u Audijevoj tvornici u Ingolstadtu. Za drugu generaciju, Q5 (Typ 80A), Audi je izgradio vlastiti pogon u San José Chiapi (Meksiko) koji je počeo s radom 2016. godine.

Na tržište je izašla 2017. godine, a kako je to već uobičajeno u modernoj autoindustriji i druga je generacija Q5, doživjela facelift na sredini svog životnog vijeka. Audi Q5 je godinama među najprodavanijim modelima na europskim tržištima u segmentu srednje velikih premium SUV vozila, u oštroj konkurenciji modela kao što su npr. Mercedes-Benz GLC, BMW X3, Volvo XC60, Porsche Macan ili Jaguar F-Pace.

MLB platforma Volkswagen Grupe

Već i na premijeri osvježenog Q5 smo rekli da je ovaj model zadržao svoju strukturu temeljenu na Audijevoj MLB Evo platformi, kao i izvorna druga generacija iz 2016. Naravno, radi se o arhitekturi Volkswagen Grupe koju je razvio Audi i prvi put predstavio 2007. na Audiju A5, a zatim kronološki na Audiju A4, Audiju Q5, Audiju A8, Audiju A7, Audiju A6, Porscheu Macanu i drugoj generaciji Audija Q7 (MLB Evo). Do 2015. godine samo su Audi i Porsche (i Bentley) koristili MLB platformu, ali u veljači 2016. Volkswagen je predstavio i luksuznu limuzinu Phideon (samo za kinesko tržište) temeljenu na MLB-u. Oznaka MLB Evo, od 2015., sugerira da se radi o unaprijeđenoj MLB platformi, koju još koriste osim Audija neki drugi modeli Grupe, kao što su Bentley Bentayga (od 2015.), Lamborghini Urus (od 2018.), VW Touareg (od 2018.) te Porsche Cayenne treća generacija (od 2018.).

Sama oznaka MLB je skraćenica od Modularer Längsbaukasten, što prevedno s njemačkog jezika možemo označiti kao 'Modularna longitudinalna matrica', za srednje velike i veće uzdužno postavljene motore s pogonom na prednje ili na sve kotače. MLB je strategija unutar ukupnog VW-ovog programa MB (Modulare Baukasten ili modularna matrica) koji također uključuje sličnu MQB strategiju za njihova vozila s poprečnom orijentacijom motora.

Iako se za neki model može reći da koristi MLB platformu, to nije toliko platforma sama po sebi, već sustav za uvođenje racionalnosti na različite platforme koje dijele orijentaciju motora, bez obzira na model, veličinu vozila ili marku. Stoga MLB koristi 'matricu' jezgre komponenata na širokom spektru platformi, na primjer, dijeleći zajedničku jezgru za ugradnju motora za sve pogonske sklopove (npr. benzin, dizel, prirodni plin, hibrid i čisto električni pogon).

Jedine stvari koje se ne mijenjaju su kutija za pedale, vatrozid i postavljanje prednjih kotača, kao i kut vjetrobranskog stakla; osim toga, vozilo se može rastezati i oblikovati tako da odgovara bilo kojem potrebnom stilu karoserije, rasponu veličina ili pogonu. Osim smanjenja težine, koncept omogućuje proizvodnju različitih modela, uključujući one različitih tvrtkinih marki, u istom pogonu, što dodatno štedi troškove i do 30-tak posto. Neki stručnjaci su rekli da je najveća prednost ove strategije ujednačen smještaj svih motora i mjenjača, jer je složenost današnjih automobila već pomalo počela izmicati kontroli proizvođača.

Vanjski dizajn i dimenzije

Osvježeni Q5 druge generacije gledano s vanjske strane ne razlikuje se puno od svog izvornika iz 2016., no promjene ipak naglašavaju modernost cjelokupnog paketa. Audijevi dizajneri su prilikom revidiranja vanjštine dodatno nizom prepoznatljivih detalja istaknuli njegovu, snagu, robusnost i osjećaj sigurnosti.

Osmerokutna karakteristična Audi Singleframe prednja maska sada je plića i čini se šira nego prije, a u našoj S line + izvedbi ona uključuje sportski saćasti uzorak titan crne mat boje, a okvir u mat aluminiju. Bočni otvori za zrak su viši i sada su strukturirani trapezoidnim umetcima.

Gornji dio LED prednjih svjetala uključuje novi potpis dnevnih pozicijskih svjetala. Naš testni Q5 je imao izvrsna Matrix LED prednja i LED stražnja svjetla (dio akcijskog paketa). Prednja svjetla su u LED tehnologiji za kratka i duga svjetla, dnevna svjetla, pokazivače smjera. Svaki far ima LED module gdje se uključivanjem, isključivanjem i zatamnjivanjem LED dioda svjetlosni snop prilagođava okolnim uvjetima i u svakom trenutku optimalno osvjetljava put. Njihovo inteligentno, prilagodljivo dugo svjetlo nudi veću sigurnost i praktičnost bez zasljepljivanja drugih sudionika u prometu. Novi Q5 sadrži prednje i stražnje dinamične LED žmigavce, coming home/leaving home svjelosnu animaciju , svjetla za skretanje, svjetla za sve vremenske uvjete, svjetla za autocestu te u kombinaciji s MMI navigacijskim sustavom plus i dinamična svjetla za zavoje gdje uz pomoć podataka navigacije usmjerujue svjetlo neposredno prije skretanja u zavoj. Tu je također i uređaj za pranje prednjih svjetala skriven u prednjem braniku.

Naša testna verzija je imala standardna LED stražnja svjetla kojima nemamo nikakvih zamjerki. No čisto radi razmatranja, novi Q5 ima i mogućnost doplatne sljedeće generacije OLED tehnologije rasvjete, koja je po prvi put dostupna u ovom modificiranom modelu. Organska LED tehnologija se sastoji od ekstremno učinkovitih organskih svjetlosnih dioda koje generiraju homogenu svjetlosnu površinu.

Opcijska stražnja OLED svjetla podijeljena su u šest segmenata, što Audijevim dizajnerima i inženjerima omogućuje kreiranje različitih svjetlosnih dizajna i potpisa iz jednog komada hardvera. Nadalje, prema Audiju, digitalna OLED tehnologija je savršena tehnologija za kreiranje personaliziranih dizajna svjetlosnih sklopova s visokim stupnjem preciznosti i iscrpne varijabilnosti. Prilikom naručivanja Audija Q5, kupci mogu birati između tri svjetlosna potpisa, gdje svaki potpis ima vlastiti specifični dizajn za dolazak i odlazak od kuće. Uključivanjem Audi drive select režima rada 'dynamic', potpis svjetala se još jednom mijenja.

Sklop stražnjih OLED svjetala opremljen je i detekcijom blizine: približi li se sudionik u prometu modelu Q5 koji stoji sa stražnje strane unutar manje od dva metra, svi OLED segmenti se upale. Kada se Q5 počne kretati, vraća se u originalni svjetlosni potpis. Cijeli spektar OLED stražnjih svjetala je zaokružen dinamičnim pokazivačima smjera.

Kao opcija na našem modelu je Black optik paket, koji uključuje opisanu prednju masku, ukrasne letvice u mat crnoj boji oko bočnih prozora, prednjem i stražnjem braniku te krovne nosače u crnoj boji.

Gledajući sa strane, osvježeni Q5 sada ima lakši izgled s većom udaljenosti od tla zahvaljujući redizajniranom umetku pragova. Donji dio karoserije lakiran je u boji vozila, u našem slučaju opcijskoj Distrikt zelenoj metalik. Kućišta vanjskih osvrtnih zrcala su lakirana u boji vozila.. Bočni umetci na donjim dijelovima vrata su u crnoj boji, a naša je verzija imala i specifični S line stražnji spojler. Na stražnjem dijelu tu je novi ukrasni element između sklopova svjetala i novi umetak difuzora s vodoravnom perajom. Naravno, naš testni model ima sa strane i karakteristične 'S line' ambleme, a 'quattro' natpise na prednjoj masci te straga.

S dužinom od 4682 mm, redizajnirani Q5 je sada 19 milimetara duži, primarno zbog svojih većih branika. Njegova širina (bez zrcala) od 1893 mm i visina od 1662 mm ostaju nepromijenjeni. Veliki međuosovinski razmak od 2819 mm doprinosi prostranim unutrašnjim proporcijama. Zahvaljujući inteligentnoj mješavini materijala, Q5 ima jednu od najlakših školjki u segmentu, dok je koeficijent otpora zraka cd od 0,30 među najboljima u klasi.

Naš je testni model imao opcijske aluminijske naplatke veličine 20 cola (8 J x 20) sa zimskim gumama Pirelli Scorpion dimenzija 255/45R20. Težina Q5 s ovim motorom i mjenjačem te vozačem (75 kg) je 1880 kg, bez dodatne opreme. Inače, Audi Q5 dolazi na standardnim 17-colnim kotačima od lake legure, dok linije Advanced i S line dolaze s 18-colnim kotačima, a Audi Sport izvedbe dodatno nude kotače promjera 19, 20 i 21 cola.

Unutrašnji dizajn

Ulaskom u kabinu primjetno je, karakteristično za Audi, premium uređenje kabine. Kod modela Q5 je moguće birati između tri izvedbe unutrašnjosti: bazni, interijer design selection i interijer S line, koje se po želji mogu kombinirati s vanjskim dizajnerskim paketom ambijentalnog osvjetljenja +, koji uključuje niz svjetlosnih efekata koji savršeno unaprjeđuju Audijevu karakterističnu izradu. Profinjena aeroakustika osigurava izvanredno tihu unutrašnjost, a Audi navodi sljedeće izmjerene podatke: Vanjska razina buke u mirovanju / vožnji prema ECE R51.03 73,4 / 67 dB (A) .

Lijepo oblikovana i elegantna linija ukrasnih elemenata razdvaja donji i gornji dio armaturne ploče s fokusom na novi samostojeći MMI dodirni zaslon s akustičnim povratnim informacijama. Više nema prethodne rotacijske/pritisne kontrole na središnjoj konzoli, a njeno mjesto sada zauzima pretinac za odlaganje.

Kako je naš model bio S line + razine opreme to uključuje izvrsna, profilirana sportska sjedala sprijeda. Središnji dio prednjih i stražnjih bočnih sjedala je u mikrovlaknima Dinamica Frequenz u rotor sivoj boji, dok je središnje sjedalo straga, bočni oslonci, nasloni za glavu, središnji naslon za ruke u koži rotor sive boje s kontrastnim prošivima, a tu su i 'S' amblemi u naslonima prednjih sjedala. Prije odabira ove konfiguracije svakako trebate provjeriti da li su vam prednja sjedala udobna po mjeri, jer bi u slučaju da su vam pretijesna mogla postati i neudobna na dužim relacijama. Električno su podesiva sjedala vozača i suvozača uzdužno i po visini, nagibu sjedeće površine i nagibu naslona. Grijanje sjedala vozača i suvozača je dio akcijskog paketa, a uključuje grijanje sjedećeg djela i naslona sjedala te bočnih djelova prednjih sjedala.

Stražnja klupa + (dio akcijskog paketa) je podesiva po dužini, naslon po nagibu, sklopivi središnji naslon za ruke s dva držača za čaše. Naslon je moguće podijeliti u omjeru 40:20:40 ili u potpunosti. S ovom opcijom kapacitet prtljažnika se kreće od 550 do 1550 litara.

Tu je i mehanizam za preklapanje dva bočna dijela stražnje klupe u prtljažnom prostoru, kao i zaštita utovarnog ruba prtljažnika od nehrđajućeg čelika (na našim slikama je prekrivena zaštitnom plavom folijom).

U prtljažniku se nalazi pretinac s mrežom, kao i mreža za osiguravanje tereta. Promjenjiva preklopna podna prostirka dio je standardne opreme, a kao opcija je dostupno električno otvaranje/zatvaranje poklopca prtljažnika, kao u našem slučaju. Na našem modelu je bila opcija spremanja kuke za vuču i utičnice ispod branika, a ESC uređaj je podešen za stabilizaciju priključene prikolice.

Višenamjenski kožni sportski upravljač s 3 kraka s perforiranom kožom i 'S' amblemom izvrsno leži u ruci i poziva na sportskiju vožnju. Ručicu automatskog mjenjača s kontrastnim šavovima smo imali prilike isprobati i na modelu Audi A4 35 TDI S tronic Advanced + i rekli bismo da je to top kategorija. Kolo volana sadrži 14 višenamjenskih tipki za upravljanje dostupnih funkcija infotainmenta, navigacije, sadrži polugice za raučnu izmjenu stupnjeva prijenosa. U kombinaciji s asistentom promjene vozne trake dolazi s HOD (Hands-On Detection) tehnologijom te otkriva kada su dlanovi vozača na upravljaču. Paljenje i gašenje motora se vrši pritiskom na tipku Start/Stop koja se nalazi na središnjoj konzoli, bez direktne upotrebe ključa.

Tu su i dekorativni umetci u brušenom mat aluminiju, dekorativni akcenti u sjajnoj crnoj boji, ukrasne osvijetljene aluminijske letvice na pragovima na prednjim vratima sa 'S' amblemom, pedale i odmorište za lijevu nogu u nehrđajućem čeliku. Obloga krova je u tkanini crne boje, tu su i podne prostirke crne boje s kontrastnim šavovima, kao i zatamnjena stakla straga. Komforni središnji naslon za ruke sprijeda (dio akcijskog paketa) je podesiv po nagibu i prema naprijed. Naš testni model uključuje i dekorativne umetke instrumentne ploče, vratiju i djela gornje ploče središnje konzole.

Paket ambijentalnog osvjetljenja podrazumijeva LED osvjetljenje vanjskih i unutarnjih ručica u vratima, ulaznog osvjeljenja na donjoj strani vrata sprijeda, prostora za noge sprijeda, ambijentalno osvjetljenje u vratima i središnje konzole, prostora za odlaganje ispod instrumentne ploče. Paket pretinaca za odlaganje (dio akcijskog paketa) sadrži mreže za odlaganje na naslonima prednjih sjedala, pretinac za odlaganje ispod prekidača za prednja svjetla, držač za čaše u stražnjem naslon za ruke, zaključavanje pretinca ispred suvozača.

Komforni automatski klima uređaj s 3 zone (dio akcijskog paketa) elektronski kontrolira temperaturu, snagu upuhivanja i distribuciju zraka. Tu je i prednja kontrolna jedinica s velikim TFT zaslonom. Moguće je odvojeno podešavanje temperature za vozačku i suvozačku stranu, te za stražnji dio vozila sa zasebnim zaslonom i prikazom temperature.

Vrlo praktično rješenje je opcijski Audi phone box light, koji podrazumijeva prostor za odlaganje mobitela ispod središnjeg naslona za ruke, punjenje mobitela putem USB sučelja ili bežično Qi standardom (za mobilne telefone koji to podržavaju), a moguće je povezivanje dva uređaja odjednom putem bluetooth veze. Tu je i izvrsni opcijski Audi Sound System, koji se sastoji od 10 zvučnika, uključujući centralni zvučnik i subwoofer, ukupne snage 180 W.

  • +88
Audi Q5 40 TDI quattro S tronic S line + Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Kontrola, informacije i zabava, Audi connect

Iza novih postava kontrola u revidiranom Audi Q5 je nova glavna jedinica – treća generacija modularne informacijsko-zabavne platforme (MIB 3), koja nudi deset puta veću moć obrade informacija od prethodne platforme, MIB 2. Njena osnova je konvencionalna armaturna ploča sa središnje postavljenim informacijskim sustavom vozača. U vrhu ponude je Audijev virtualni kokpit plus (kao u našem slučaju) – digitalni zaslon visoke razlučivosti i dijagonale od 12,3 inča s tri različita grafička prikaza. Vozač kontrolira zaslone preko multifunkcijskog upravljača. Kao opcija dostupan je i head-up prikaz.

Središnji 10,1-inčni MMI dodirni zaslon dio je standardne opreme modela Q5. Njegova struktura izbornika s ravnom hijerarhijom čini ga ekstremno lakim za uporabu te se može pretraživati slobodnim unosom teksta. Vozač može znakove i slova unositi ručno ili preko glasovnih kontrola, koje razumiju široki raspon svakodnevnih izraza. U kombinaciji s MMI navigacijskim sustavom plus (u našem slučaju) uključujući Audi connect navigaciju & infotainment, sustav glasovnih kontrola može pristupiti informacijama u oblaku osiguravajući veću fleksibilnost.

Audi connect online usluge umrežavaju Audi Q5 usko s internetom i prometnom infrastrukturom. Navigacijski sustav pruža satelitske slike visoke razlučivosti iz aplikacije Google Earth, informacije o voznim trakama i tijeku prometa i predviđanjima prometnih gužvi. DAB+ digitalni radio dio je standardne opreme, dok usluga Amazon Alexa omogućuje pristup tisućama Alexa vještina. Car-to-x usluge koje nudi Audi connect omogućuju još opušteniju vožnju te vam primjerice pomažu pronaći dostupna parkirališna mjesta ili u nekim gradovima komunikacijom sa semaforima te vožnju zelenim valom. Aplikacija myAudi povezuje pametni telefon korisnika s automobilom. Široku ponudu osobnih postavki – od često korištenih navigacijskih odredišta do položaja sjedenja do željene razine klimatizacije – moguće je spremiti u šest korisničkih profila. Podaci se spremaju u myAudi korisnički portal, gdje im svaki ovlašteni korisnik može pristupiti u bilo kojem prikladno opremljenom Audiju.

Funkcije na zahtjev

Bitna nova značajka u revidiranom Audiju Q5 su 'funkcije na zahtjev', koje klijentima omogućuju rezerviranje funkcija kao što su MMI navigacijski sustav plus i Audi smartphone sučelje u bilo kojem trenutku nakon kupnje vozila, preko aplikacije myAudi ili myAudi online portala. Funkcije se tada aktiviraju bežično preko prijenosa podataka. Postoji mogućnost odabira tri razdoblja uporabe: jedan mjesec, jedna godina ili neograničeno.

Pogonski sklop 40 TDI quattro

Naš testni model Audi Q5 40 TDI ima snažan dvolitreni (1968 cm³) četverocilindrični turbodizelski motor, s Common rail sustavom ubrizgavanja goriva i intercoolerom, koji razvija snagu od 150 kW (204 KS) i krasan najveći okretni moment od 400 Nm pri 1750 – 3250 okr./min. Aluminijski blok motora teži približno 20 kilograma manje od prethodnog motora, dok je radilica lakša za približno 2,5 kg. Blagi hibridni sustav (MHEV) doprinosi niskoj potrošnji goriva. Remenom pokretani starter/generator (BSG) napaja 12-voltni električni sustav vozila, koji uključuje kompaktnu litij-ionsku bateriju. BSG obnavlja energiju kočenja i sprema je u bateriju.

MHEV sustav omogućuje modelu Audi Q5 krstarenje s isključenim motorom, te start-stop režim rada pri brzinama ispod 22 km/h. Ukupno gledajući, to rezultira uštedom goriva od približno 0,3 litre na 100 kilometara. Audi Q5 40 TDI ubrzava od nule do 100 km/h za 7,6 sekundi i dostiže maksimalnu brzinu od 222 km/h. Ovaj snažan dizelski motor nije samo učinkovit, nego i čist – jer zadovoljava zahtjeve najnovije europske norme o emisijama Euro 6d-ISC-FCM i EU 6 AP.

Emisije dušikovih oksida su značajno smanjene zahvaljujući novom dvostrukom dozirajućem SCR sustavu s dvostrukim ubrizgavanjem AdBlue aditiva. Otopina uree se ubacuje u ulazni tok dva SCR katalizatora raspoređena u seriju. U izvedbi Audi Q5 40 TDI, sedmerostupanjski S tronic s dvije spojke prenosi snagu motora na quattro pogon na sve kotače s ultra tehnologijom, što doprinosi učinkovitosti. U normalnim uvjetima rada, svu snagu šalje na prednje kotače. Ako se ukaže potreba za pogonom na sve kotače, npr. na skliskoj cesti ili tijekom dinamične vožnje, dvije spojke povezuju stražnje kotače s pogonom unutar djelića sekunde – u mnogim situacijama, to se događa prediktivno. U smislu prianjanja i performansi, sustav ne ostavlja ništa za poželjeti. Treba reći i to da, informacije o potrošnji goriva i CO₂ emisijama kao i rasponi klasa učinkovitosti ovise o ugrađenim gumama i kotačima, ali Audi navodi orijentacione vrijednosti: kombinirana potrošnja goriva 5,4-5,3 l/100 km; kombinirane CO₂ emisije 143-139 g/km.

Podvozje

Osvježeni Q5 nudi još više udobnosti i agilnosti, a dobro uravnoteženo podvozje velika je prednost osvježenog modela. Multilink ovjes sprijeda i straga (s po pet spona) izvanredno je lagan, čime se poboljšava ne samo upravljanje, nego i učinkovitost. Za model Q5, kao opcija je dostupan Audijev sustav progresivnog upravljanja, koji varira svoj prijenosni odnos do 100 posto ovisno o brzini i kutu okretanja upravljača.

U osvježenom Q5 modelu se može birati između četiri postave ovjesa. Sportski ovjes u našem slučaju predstavlja alternativu standardnom ovjesu. Standardni ovjes sa čeličnim oprugama također je dostupan s kontrolom tvrdoće i nudi široki raspon između udobnosti i dinamike. Osim kontrole tvrdoće, opcijski prilagodljivi zračni ovjes može varirati udaljenost karoserije od tla u pet stupnjeva, što ga čini savršenim za model Q5.

Audi drive select sustav upravljanja, koji utječe na karakteristike nekoliko tehničkih komponenata, dio je standardne opreme. Vozač može odabrati do sedam profila, uključujući terenski i za sve podloge (sa zračnim ovjesom). U odabiru profila dolazi do promjena kod motora, servo upravljača, automatskog mjenjača. Ako je naručeno preko dodatne opreme dolazi i do promjene dinamičnog upravljanja, komfornog podesivog voznog postroja, zračnog ovjesa, quattro pogona na svim kotačima, adaptive cruise kontrole i Matrix LED prednjih svjetala. Pomoć na nizbrdici pruža potporu na strmim nagibima.

Sustavi pomoći u vožnji

Revidirani Q5 također dolazi sa sveobuhvatnim setom sustava pomoći. Audi pre sense city sustav dio je standardne opreme te pomaže u izbjegavanju sudara sa sudionicima u prometu ispred vozila ili ublažiti posljedice sudara. Opcijski asistent skretanja na raskrižju, asistent izbjegavanja prepreke i upozorenje kod izlaska iz vozila također doprinose ukupnoj sigurnosti. Adaptivni tempomat može uvelike vozaču olakšati ubrzavanje, kočenje i održavanje unutar vozne trake na dužim dionicama, dok asistent za štedljivu vožnju podržava predvidljivi stil vožnje i snižava potrošnju goriva.

Mi smo imali opcijski Asistent promjene vozne trake s prepoznavanjem prometnih znakova. Unutar mogućnosti sustava prati oznake vozne trake pri brzini od 65 do 250 km/h te ukoliko vozilo napusti voznu traku bez uključivanja pokazivača smjera dolazi do blage korekcije upravljača kako bi vozilo ostalo u svojoj traci. Dodatno je moguće podesiti vibriranje upravljača. To uključuje i ranije spomenutu funkciju HOD, koja otkriva kada su dlanovi na upravljaču. Asistent za duga svjetla je sustav koji samostalno uključuje i isključuje duga svjetla ovisno o okolnim svjetlosnim uvjetima. Tu je i Prepoznavanje prometnih znakova, koji pomoću kamere prepoznaje prometne znakove (između ostalog za ograničenje brzine) i prikazuje ih u ekranu putnog računala odnosno opcijskog Audi virtualnog kokpita plus, kao u našem slučaju.

Za kraj, cijena modela Q5 35TDI S tronic Select 163 KS (120 kW) 7-stupnjeva kreće s cijenom od 364.600 kn sa svim davanjima. Naš testni model Q5 40 TDI quattro S tronic S line + sa svom dodatnom opremom stoji 593.198 kn sa svim davanjima.