f1 safety car

[FOTO/VIDEO] Aston Martin će imati F1 sigurnosne automobile? Od sezone 2021. bi se mogli izmjenjivati s Mercedes-AMG-om

19.11.2020 u 11:35

Bionic
Reading

Aston Martin Vantage bi mogao biti Safety car, a medicinski automobil na utrkama Formule 1 bi mogao biti model Aston Martin DBX koji koristi isti 4.0-litreni V8 motor kao i trenutni Mercedes-AMG GT R

Aston Martin će od sljedeće sezone, prema zasad još nepotvrđenim informacijama, imati svoja dva sigurnosna automobila na utrkama Formule 1 pod okriljem FIA-e. Kako prenosi uvijek dobro upućeni Racefans.net, britanska marka će dijeliti obveze održavanja sigurnosti na stazi na službenim F1 Grand Prix utrkama s Mercedes-AMG-om, koji ima svoje Safety car automobile još od 1996. godine.

Aston Martin će tako osigurati sigurnosne i medicinske automobile na više od polovice utrka Formule 1 sljedeće sezone. Prema međusobnom sporazumu britanskog i njemačkog proizvođača, koji tek treba službeno biti objavljen, Aston Martin bi tako bio angažiran na 12 od planirane 23 utrke sljedeće sezone.

U izjavi iz Aston Martina još uvijek nisu potvrdili tu odluku rekavši: 'Politika Aston Martina je da ne komentira nagađanja. Kao proizvođač, izuzetno smo uzbuđeni i usredotočeni na naš skori povratak u Formulu 1 kao potpuno tvornička momčad, prvi put nakon više od 60 godina, 2021.' Da podsjetimo, Aston Martin je prvi i posljednji puta bio u Formuli 1 kao tvornička momčad 1959. i 1960., ali samo na 6 utrka svjetskog prvenstva (od toga su 5 puta i startali u utrci). Vozili su tada model DBR4, s motorom RB6 2.5 L6, a najbolji su im rezultati bila dva 6. mjesta.

Još je zanimljivija činjenica da su za tadašnju F1 momčad Aston Martina vozila tri vozača, od kojih je jedan bio i legendarni američki trkaći vozač, dizajner sportskih automobila i poduzetnik Carroll Shelby. Pored tada poznatog britanskog vozača Roya Salvadorija, vozio je i francuski vozač i vinar Maurice Trintignant, inače stric još poznatijeg francuskog novovalnog glumca Jean-Louisa Trintignanta.

Mercedes-AMG GT R F1 Safety car i dugogodišnji vozač Bernd Mayländer Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-AMG Petronas Formula One Team

Inače britanskog proizvođača prestižnih sportskih automobila je preuzeo kanadski konzorcij pod vodstvom Lawrencea Strolla, oca Lancea Strolla, sadašnjeg F1 vozača momčadi Racing Point (bivša momčad Force India). Od iduće sezone i momčad Racing Point mijenja svoje ime u Aston Martin F1 Team.

Safety car ili sigurnosni automobil

U automobilističkom sportu, Safety car ili Pace car je automobil koji ograničava brzinu trkaćih automobila koji se utrkuju na stazi u slučaju razdoblja kada je oglašena opasnost na stazi kao što su automobili koji su imali nezgodu na stazi, prepreke na stazi ili loše vrijeme. Cilj sigurnosnog automobila je omogućiti uklanjanje svih prepreka pod sigurnijim uvjetima, posebno za službene suce uz stazu i / ili po vremenskim prilikama čekati povoljnije uvjete na stazi.

Tijekom razdoblja opreza sigurnosni automobil (koji se obično sastoji od prikladno modificiranog serijskog automobila visokih performansi) ulazi u stazu ispred tada vodećeg automobila. Ovisno o važećim propisima, natjecatelji obično ne smiju pretjecati sigurnosni automobil ili druge natjecatelje tijekom razdoblja opreza, a sigurnosni automobil predvodi grupu unaprijed utvrđenom sigurnom brzinom, koja se može razlikovati ovisno o seriji natjecanja i krugu. Na kraju razdoblja opreza, sigurnosni automobil napušta stazu, a natjecatelji nastavljaju s normalnim utrkivanjem. Prvo oslanjanje na ovu sigurnosnu mjeru dogodilo se raspoređivanjem brzih Pace car automobila tijekom uvodnog 'Indianapolisa 500' 1911. godine.

Ako ste se pitali kako je došlo uopće do ideje da Aston Martin osigura svoje modele za F1 Safety car, treba spomenuti i činjenicu da je Daimler, vlasnik Mercedes-AMG-a, nedavno preuzeo 20-postoni udjel u vlasništvu Aston Martina.

Iako zasad nije poznato koji bi cestovni automobil iz linije modela Aston Martina mogao biti pripremljen kao sigurnosni automobil, navodno je riječ o modelu Aston Martin Vantage pripremljenim za utrke (možda model Vantage GT3). Što se onog drugog modela tiče, medicinski automobil na utrkama Formule 1 će biti model Aston Martin DBX koji koristi isti 4.0-litreni V8 motor kao i trenutni AMG GT R automobili koji djeluju kao sigurnosni i medicinski automobili.

Pretpostavlja se da će odluka o tome koji će proizvođač raditi na kojoj utrci ovisiti o tome koliko je Aston Martin aktivan na određenom tržištu. Očekuje se da će odabrati zemlje u kojima ima veći tržišni udio, iako će Mercedes-AMG možda imati prioritet na nekim utrkama gdje obje tvrtke imaju značajne interese, poput SAD-a i Kine.

Mercedes-AMG GT R Službeni FIA F1 sigurnosni automobil

S tehničke strane, službeni FIA F1 sigurnosni automobil ostaje nepromijenjen: koncept prednjeg uzdužno postavljenog motora s mjenjačem-diferencijalom, snažni 4,0-litreni V8 biturbo motor, složeno dizajnirana šasija, sofisticirana aktivna aerodinamika i inteligentna lagana konstrukcija. Opcijske značajke uključuju AMG Track Package sa sustavom zaštite od prevrtanja i keramički kompozitni sustav kočnica visokih performansi. AMG GT R savršeno je kvalificiran za ovaj težak posao u vrhu motor sporta. FIA zahtjevi za službeni FIA F1 sigurnosni automobil su visoki.

Mora biti u stanju održavati visoku minimalnu brzinu kako gume i kočnice automobila Formule 1 ne bi izgubile previše temperature i da se motori ne bi pregrijali. S najvećom brzinom od 318 km/h i 3,6 sekundi za ubrzanje od nule do 100 km/h, ovo je dosad bio jednostavan zadatak za AMG GT R. Iako se F1 vozači često žale na presporu vožnju sigurnosnog automobila, ali ne treba zaboraviti da je njegova brzina upravo ograničena zbog opće sigurnosti na stazi i uklanjanja svih potencijalnih uzroka nesreće na utrci.

Uz sigurnosni automobil, Mercedes-AMG C 63 S Estate spreman je za hitne slučajeve kao službeni FIA F1 medicinski automobil FIA-inog svjetskog prvenstva Formule 1, koji također od ove sezone ima novi dizajn.

  • +27
F1 Safety car Izvor: Promo fotografije / Autor: Sebastian Kawka