električna godina

[FOTO] Tehnološka ofenziva 'lavlje' marke: Peugeot objavio koje će modele izložiti na Salonu automobila u Bruxellesu

11.01.2023 u 12:09

Bionic
Reading

Ove godine elektrifikacija game modela Peugeota bit će značajno ubrzana: od prve polovice godine svi će njihovi modeli biti dostupni s jednim ili više elektromotora

Prije nekoliko dana smo prisustvovali svjetskoj premijeri konceptnog modela Peugeot Inception Concept, optimistične vizije 'lavlje' marke u budućnost. Ovaj potpuno električni koncept opremljen je tehnologijom od 800 V s baterijom od 100 kWh za domet do 800 km i puni se indukcijom bez kabela. Dva kompaktna električna motora omogućuju mu pogon na sva četiri kotača, a kombinirana snaga je blizu 680 KS (500 kW), uz ubrzanje od 0 do 100 km/h za manje od 3 s.

Sada je Peugeot objavio svoju listu modela koje će izložiti na 100-tom izdanju Salona automobila u Bruxellesu od 13.-22. siječnja. Tako će se 'lavlja' marka predstaviti novi plug-in hibrid 408 (finalist izbora za Automobil godine 2023.), kao i trkaći 9X8. Ovaj trkaći hiperautomobil vrhunskih performansi se kvalificirao za Svjetsko prvenstvo u utrkama izdržljivosti (WEC), a sljedeći cilj je nastup u utrci '24 sata Le Mansa'.

Osim ovih modela, Peugeot će u Bruxellesu izložiti i sve elektrificirane modele vozila, kako osobnih tako i gospodarskih: 100 posto električni e-208 s dosegom produljenim do 400 km, e-2008 SUV, limuzinu 308 i kravansku izvedbu SW PHEV, plug-in izvedbu SUV-a 3008 PHEV, 508 SW Peugeot Sport Engineered i e-EXPERT.

Ove godine elektrifikacija game modela Peugeota bit će značajno ubrzana: od prve polovice godine svi će njihovi modeli biti dostupni s jednim ili više elektromotora, posebice 3008 i 5008 HYBRID (zasad se niti jedna varijanta još ne može naručiti).

Peugeot je izjavio kako će moći ponuditi najširu ponudu elektroničkih transportnih vozila u Europi. Od električnih bicikala do kombija, od e-skutera do automobila, tako će 'lavlja' marka zadovoljiti sve potrebe elektromobilnosti. Marka napreduje prema svom cilju prodaje svih svojih modela u Europi u potpuno električnim verzijama do 2030.

Peugeot na Salonu automobila u Bruxellesu 2023 Izvor: Promo fotografije / Autor: Peugeot

Linda Jackson, glavna direktorica marke Peugeot: 'Salon automobila u Bruxellesu nezaobilazan je događaj za Peugeot! Na jubilarnom stotom izdanju tog salona, a ujedno i prvom međunarodnom salonu automobila ove godine, okupit će se gotovo svi proizvođači automobila. Nakon predstavljanja modela Peugeot Inception Concept, naše vizije budućnosti marke za razdoblje od 2025. do 2030., svoje ćemo elektrificirane modele ponosno predstaviti briselskoj javnosti. Nastupom na ovom sajmu započinjemo vlastitu tehnološku ofenzivu i potvrđujemo svoju ambiciju za budućnost: učiniti Peugeot vodećom markom za 100 posto električna vozila.'