'Porsche Unseen'

[FOTO] Porsche je dosad ovu senzacionalnu kolekciju automobila držao pod ključem, a sada ju je odlučio pokazati javnosti

17.11.2020 u 10:10

Bionic
Reading

Neobjavljene studije dizajna Porsche predstavlja isključivo u nizu od nekoliko članaka, a mi smo ga za vas saželi u jedan

Pod naslovom 'Porsche Unseen' (Porsche neviđeno), legendarna njemačka sportska marka Porsche prvi put objavljuje studije dizajna od 2005. do 2019. godine koje su do sada bile pod ključem. Proizvođač sportskih automobila prikazuje spektakularne vizije 15 različitih automobila. Na ovaj način Porsche nudi ekskluzivan uvid u svoj dizajn, od prvog crtanja do gotovog modela spremnog za serijsku proizvodnju.

'Ljudi diljem svijeta vole bezvremenski i inovativan dizajn naših sportskih automobila', kaže Oliver Blume, predsjednik izvršnog odbora Porsche AG-a. 'Vizionarske koncepcijske studije temelj su ovog uspjeha: pružaju mnoštvo ideja za Porscheov dizajn sutrašnjice i kombiniraju našu snažnu tradiciju s praćenjem budućih tehnologija.'

Neobjavljene studije dizajna Porsche predstavlja isključivo u nizu od nekoliko članaka, a mi smo ga za vas saželi u jedan. Web TV format 9:11Magazine također je posvetio epizodu odabranim studijama i ispituje vezu između studija i trenutnih proizvodnih modela zajedno s glavnim dizajnerom Porschea, Michaelom Mauerom. Za ljubitelje brenda, knjiga pod nazivom 'Porsche Unseen' danas je objavljena u izdanju izdavačke kuće Delius Klasing. Zainteresirani čitatelji mogu detaljno pogledati iza kulisa Style Porschea. Izbor studija također će biti prikazan kasnije za obožavatelje koji će se moći diviti uživo: Porscheov muzej integrirat će ove modele u izložbu 2021. godine.

Postupak dizajniranja: od prvog crteža do prototipa koji se može voziti

Proces dizajniranja započinje skicom. To se u sljedećem koraku vizualizira kao 3D model. Čim se ideja treba dalje razvijati, proizvode se mali modeli u mjerilu 1:3, a zatim slijede tvrdi modeli u mjerilu 1:1. 'Virtualni svijet prvi je korak, ali vi posebno morate iskusiti neobične modele u stvarnosti kako biste shvatili ima li automobil male, velike ili iznenađujuće razmjere', kaže Michael Mauer, potpredsjednik Style Porschea. Za razliku od razvoja proizvodnog modela gdje se nekoliko modela uvijek razvija s različitim formatima stila, projekti vizije, s druge strane, koncentriraju se na jedan model vizije koji služi kao glavni protagonist središnje ideje.

'Porsche namjerno ima samo jedan dizajnerski studio - smješten u neposrednoj blizini razvoja', kaže Michael Mauer. 'Weissach je naš epicentar. Umjesto da otvaraju napredne dizajnerske studije u dalekim metropolama Sjeverne Amerike i Azije, naši dizajneri dolaze iz cijelog svijeta u Porsche u Weissach kako bi stvorili najnovije serijske sportske automobile i automobilske vizije u srcu marke. U Porsche Design Studiu radi više od 120 dizajnera, stručnjaka za interijer, eksterijer, boje i materijale, graditelje modela, modelare i inženjere studija.

Studije dizajna: na putovanju uma u budućnost mobilnosti

'Kad je riječ o vizijama koje razvijamo, ne radi se o dovođenju svakog automobila na cestu. Umjesto toga, više je pitanje uspostavljanja kreativnog prostora i odnosa s budućnošću', kaže Michael Mauer opisujući postupak dizajna i dodaje: 'Dvije su mogućnosti da se i dalje razvijate kao robna marka: ili poboljšavate svoje proizvode prisutan, to jest korak po korak. Međutim, teško je biti stvarno inovativan u ovom procesu. Ili dajete slobodu svojoj kreativnosti. Ideja je da vaše misli pređu na prekosutra, a zatim se od tamo vratite natrag na sutra.'

Na temelju ove ideje Porsche razvija identitet proizvoda i marke koji dugoročno karakteriziraju i osiguravaju izgled svih modela. Jezik dizajna za buduće modele razvija se iz dugoročne vizije. U ovom je procesu cilj više razine kombinirati Porscheov dizajnerski DNA s vrhunskim inženjerstvom vozila. S jedne strane, ovo osigurava inovativne sposobnosti budućih Porscheovih modela, a s druge strane također pruža evolucijsku referencu na bogatu povijest Porschea. Evo pobližeg pogleda na neke primjere:

Porsche 919 Street (2017.; model od gline 1:1)

Porsche 919 Street je razvijen na temelju tehnologije koja se koristi u Porscheu 919 Hybrid, obećavajući da će uzbudljivo iskustvo vožnje trkaćeg automobila LMP1 (Le Mans Prototype 1) biti dostupno vozačima amaterima. Ispod vanjske ljuske nalaze se monokok od ugljičnih vlakana i snažni hibridni trkaći pogon od 900 KS koji je Porscheu 919 pomogao da postigne brojne pobjede na Le Mansu. Dimenzije i međuosovinski razmak također su bili isti kao na trkaćem automobilu.

Porsche Vision Spyder (2019.; tvrdi model 1:1)

Sa svojim spartanskim, purističkim kokpitom, karakterističnim rešetkama hladnjaka preko središnje postavljenog motora, crvenim grafičkim elementima i predloženim perajama straga, kompaktni Porsche Vision Spyder jasno podsjeća na Porsche 550-1500 RS Spyder iz 1954. Istodobno, studija je imala za cilj daljnji razvoj dizajnerskog identiteta Porschea i pružanje bazena ideja za buduće detalje - na primjer, ultramoderan roll-bar.

Porscheova vizija 'Renndienst' (2018..; tvrdi model 1:1)

Ovo je slobodna interpretacija (u prijevodu: trkaća služba) obiteljskog koncepta prostora za do šest osoba. Dizajnerski tim dizajnirao je futuristički 'space shuttle' uzbudljivih proporcija. Studija pokazuje kako se Porscheov dizajnerski DNK s karakterističnim površinskim modeliranjem može prenijeti u nepoznati segment vozila za marku. U unutrašnjosti putnici pronalaze udobnu i modularnu putničku kabinu. Vozač sjedi na središnjem vozačkom sjedalu. Potpuno električna pogonska tehnologija nalazi se u donjem dijelu. Kao rezultat toga, putnici mogu uživati u neočekivano izdašnom prostoru i putničkom iskustvu u kombinaciji s Porscheovim 'štihom'.

'Porsche Unseen': Hiper automobili

Za seriju 'Neviđeno', Porsche je otvorio vrata tajnim arhivama razvojnog centra. U uvodnom dijelu predstavlja se šest hiper automobila nikad prije viđenih u javnosti.

Porsche 906 Living Legend (2015., tvrdi model u mjerilu 1:1)

Osnovna ideja: u ovoj viziji 'živa legenda' super sportskog automobila Porsche 906 pružio je proporcije i dizajnerske naznake. Osobito je inovativan vizualni dojam automobila kao dva tijela koja su gurnuta jedno u drugo. Razmak između elemenata služi kao ventilacijski kanal za snažni središnje postavljeni motor.

Porsche Vision 918 RS (2019., tvrdi model u mjerilu 1:1)

Osnovna ideja: Porsche 918 Spyder bio je prekretnica kao prvi hibridni super sportski automobil iz Weissacha. Godine 2019. dizajneri su stvorili novu fascinantnu evolucijsku fazu 918. Daljnje razvijenom tehnologijom pogona i šasije, kao i aerodinamički usavršenim tijelom, Porsche Vision 918 RS ponovno će postaviti standarde na cesti i trkaćim stazama.

Porsche Vision 920 (2019., tvrdi model u mjerilu 1:1)

Osnovna ideja: kako kombinirati formalni jezik Porscheovih cestovnih sportskih automobila s funkcionalnim dizajnom prototipa trkaćeg automobila? S Porsche Vision 920 dizajnerski tim stvorio je ekstremni hiper automobil. Aerodinamički optimizirano tijelo i središnji kokpit zamagljuju granice između trkaće staze i ceste.

Porsche Vision E (2019., tvrdi model u mjerilu 1:1)

Osnovna ideja: u Formuli E tehnologija budućnosti testirana je pod visokim performansama i pomaknuta do krajnjih granica. Na temelju Porschea 99X Electric, dizajnerski tim razvio je radikalno lagan trkaći automobil jednosjed za privatne trkače. Potpuno električno iskustvo vožnje trebalo bi oduzimati dah.

Porsche 919 Street (2017.; model od gline 1:1)

Osnovna ideja: s Porscheom 919 Hybrid Porsche je tri puta osvojio 24 sata Le Mansa. Na temelju trkaćeg automobila LMP1, Michael Mauer i njegov tim razvili su ovu viziju posebne serije za privatne trkaće vozače.

Porsche 917 Living Legend (2013.)

Osnovna ideja 'žive legende': za upravljačem Porschea 917 KH u crveno-bijeloj livreji Porschea Salzburg, Hans Herrmann i Richard Attwood izborili su prvu ukupnu pobjedu Porschea u Le Mansu u ljeto 1970. Kada se Porsche vratio u LMP1 sport 2013. godine tim u Weissachu je razvio modernu interpretaciju pobjedničkog automobila iz prošlosti. Porsche 918 Spyder poslužio je kao tehnička inspiracija. 'U Porscheovim super sportskim automobilima uvijek imate osjećaj da praktički sjedite na cesti između visokih lukova kotača', kaže Michael Mauer. 'Željeli smo to još više naglasiti.'

'Porsche Unseen': spin-off' modeli

U ovom dijelu Porsche predstavlja četiri spin-off modela, odnosno razrade originalnih model - od brdskog spydera i rally automobila do legende Le Mansa.

Porsche Boxster Bergspyder (2014., mobilni prototip)

Osnovna ideja: Porsche 909 Bergspyder bio je najlakši trkaći automobil koji je Porsche ikad koristio u automobilskom sportu - bio je težak samo 384 kilograma. S Porscheom Boxster Bergspyderom, Michael Mauer i njegov dizajnerski tim poklonili su se legendarnom sportskom automobilu za brdske serpentine. Istodobno su pokazali da je serija Boxster 981 sa svojom malom težinom i snažnim srednjim motorom također pogodna za osvajanje zavoja na Alpama.

Porsche 911 Vision Safari (2012., mobilni prototip)

Osnovna ideja: 'Vjerujemo da niti jedna druga marka automobila ne može tako vjerodostojno kombinirati teme sportskih automobila i terenaca kao Porsche', kaže Mauer. Porsche 911 Vision Safari stvoren je 2012. godine, a zasnovan je na 991 generaciji 911. S podignutim šasijom, ojačanim lukovima kotača, masivnim odbojnicima i kokpitom nadahnutim motorsportom, studija podsjeća na legendarni 911 Safari, koji je korišten 1970-ih na utrci East African Safari Rally.

Porsche Le Mans Living Legend (2016., tvrdi model u mjerilu 1:1)

Osnovna ideja: ovaj ekstremni cestovni sportski automobil zasnovan na Porscheu Boxsteru podsjeća na revolucionarni trkaći coupé Porsche 550 koji je startao 1953. godine na utrci '24 sata Le Mansa'. Prednji i stražnji poklopac motora otvaraju se u suprotnim smjerovima, a gorivo se napaja preko središnje mlaznice sprijeda. Straga je osmerocilindrični motor s 'pretjeranim razvojem zvuka'.

Porsche Macan Vision Safari (2013., tvrdi model u mjerilu 1:1)

Osnovna ideja: Porsche Macan pravo je terensko off-road čudo - i gotovo predodređen da dokaže svoju svestranost na makadamskim cestama i rally stazama. Zato je dizajnerski tim u Weissachu Porsche Macan Vision Safari stavio kao za off-road pogodan model s troja vrata na robusnim kotačima.

  • +99
'Porsche Unseen' kolekcija konceptnih automobila Porschea Izvor: Promo fotografije / Autor: Stefan Bogner