PRESTIŽNA NAGRADA

[FOTO] Odabrano šest finalista izbora Autobest 2023.: Pogledajte koji su modeli automobila u najužem izboru

08.11.2022 u 09:24

Bionic
Reading

Za prestižnu titulu najbolje kupnje u Europi 2023. Autobest 2023. odabrano je ovogodišnjih šest finalista, a žiri od 31 člana svoju će konačnu odluku donijeti polovicom prosinca

Novi Dacia Jogger, Honda Civic, Opel Astra, Peugeot 308, Renault Austral i Toyota Aygo X su finalisti za nagradu Autobest 2023. Ovi će se automobili natjecati za nagradu 'Best Buy Car of Europe in 2023 – Najbolja kupnja u Europi 2023.' Žiri sastavljen od 31 člana iz jednako toliko europskih zemalja, donijet će svoje posljednje procjene i glasati tijekom sljedećih tjedana, a pobjednik će biti objavljen sredinom prosinca.

Nakon uspješnih testova proteklih godina Žiri će se ponovno sastati 23. i 24. studenog u austrijskom Teesdorfu na testnom centru Austrijskog autokluba (ӦAMTC) kako bi još jednom podvrgnuli šest finalista opsežnim testovima prije konačne odluke.

Žiri je objavio i dobitnike dijela ostalih prestižnih nagrada.

Nagradu COMPANYBEST 2023. zaslužila je Dacia za izvanredan tržišni učinak i izvrsne ocjene kupaca diljem Europe. Unatoč pandemiji i ograničenjima izazvanim problemima u opskrbnim lancima, Dacia je jedna od rijetkih marki s vidljivim rastom na europskim tržištima, što dokazuje poželjnost i relevantnost njezinih modela. I Duster i Sandero održavaju dosljednu prisutnost među 10 najprodavanijih modela na europskom tržištu. Dacia Spring, prvi pristupačni električni automobil u Europi, prošlogodišnji je dobitnik nagrade Autobest 2022. – najbolje kupnje u Europi u 2022.

Artur Martins, Global Brand & CX Division, CBO & CXO Kia, novi je član MANBEST Kuće slavnih 2023. Čovjek koji stoji iza transformacije i novog globalnog imidža Kije ima dugogodišnje iskustvo u automobilskoj industriji. Karijeru je započeo u rodnom Portugalu u Fiatu. Unutar ovog konkurentnog i uzbudljivog sektora, Arthur Martins je imao priliku raditi u različitim područjima poslovanja, krećući se od marke do marke, od zemlje do zemlje i od kontinenta do kontinenta. U Kiji je razvio posao u Europi prije nego što se preselio u Južnu Koreju. Nakon ovog uspjeha, preuzeo je središnju ulogu u Kijinoj globalnoj strategiji i ambicijama rasta uz izazov elektrifikacije.

O Autobest-u

Organizacija Autobest je nastala 2001. godine s revolucionarnim konceptom pronalaska 'Best Buy Car' automobila dostupnog na europskom tržištu. Da bi automobil postao pobjednik Autobesta, mora predstavljati najbolju ponudu za većinu europskih kupaca. Cijena, servisna mreža, distribucija rezervnih dijelova i svestranost najvažniji su kriteriji u procesu glasovanja. Dizajn i nove tehnologije također postaju kritičniji čimbenik za glasanje. Autobest koristi transparentan sustav glasovanja, sa složenom matricom od 13 kriterija za odlučivanje pobjednika.

Zemlje članice Autobesta su: Austrija, Belgija, Bugarska, Cipar, Češka, Danska, Finska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Irska, Italija,  Luksemburg, Mađarska, Malta, Norveška, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Portugal, Republika Sjeverna Makedonija, Rumunjska, Rusija-suspendirana, Srbija, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska, Švicarska, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Ukrajina.

Novi član Kuće slavnih DESIGNBEST 2023. je Jean-Pierre Ploué, glavni direktor dizajna Stellantisa. Cijelu svoju karijeru izgradio je u automobilskoj industriji i radio je za više marki uključujući Renault, Volkswagen, Ford, Citroën, Peugeot i DS Automobiles. Ploué se pridružio Grupi PSA 2000., a zatim je bio na poziciji direktora dizajna Citroëna, oblikujući mnoge modele i koncepte za francusku marku. Postao je šef dizajna za Grupe PSA 2008. Bio je inicijator linije proizvoda DS 2006., utirući put uvođenju nove premium marke unutar Grupe PSA 2014. – DS Automobiles. Godine 2010. imenovan je glavnim direktorom za dizajn i kreativnu strategiju. Pod konstelacijom brendova u Stellantisu, Jean-Pierre sada djeluje kao glavni direktor dizajna, pridonoseći budućim dizajnima marki Abarth, Alfa Romeo, Citroën, DS Automobiles, Fiat Europe, Lancia, Opel, Peugeot i Vauxhall.

Nagrada SMARTBEST 2023. pripala je Renault Austral Android Automotive OS-u s ugrađenim Googleovim uslugama. Francuski proizvođač uzeo je platformu Android Automotive OS i briljantno ju je kombinirao sa svojim softverskim iskustvom kako bi novi infotainment sustav koji postavlja standarde bio dostupan kupcima automobila. Uglađen je, oštar, brz – i spreman za budućnost, zahvaljujući Google Play App Storeu koji se stalno širi. To je vjerojatno najbolje povezani automobil u ovom trenutku dostupan u Europi.

Za nagradu SAFETYBEST 2023., Žiri Autobest ide novim putem, dodjeljujući ga Valeovom sustavu Lidar. Scala je bila prvi svjetski Lidar za automobile, a tvrtka je i dalje vodeći dobavljač ovog ključnog dijela tehnologije. Lidar je neophodan za autonomiju razine 3 i više, a Valeo pomaže da to postane stvarnost, osiguravajući sigurnije ceste za sve nas. Jednostavno rečeno, Lidar može 'vidjeti' ono što ljudske oči (ili kamere) ne mogu.

Nagrada SPORTBEST 2023. pripala je Jutti Kleinschmidt, koja je postigla nekoliko prekretnica za žene u moto sportu. Bila je vodeća natjecateljica na prestižnom reliju Dakar i postala je prva žena koja je 2001. ostvarila ukupnu pobjedu vozeći Mitsubishi Pajero. Jutta, koja je rođena u Kölnu, ali je odrasla u Berchtesgadenu, također je završila druga u ukupnom poretku 2002. i treća 1999. i 2005. godine. Danas je aktivna u seriji Extreme E kao tvornički vozač za momčad Abt Cupra.

Žiri Autobest predstavlja 31+1 europsku zemlju (Rusija je trenutno suspendirana), što ga čini najvećim neovisnim automobilskim žirijem na svijetu prema broju zemalja koje predstavlja. Hrvatski član Autobest žirija je i naš kolega Ozren Adamović.

Žiri Autobesta pažljivo prati napore automobilske industrije. Investicije, novi poslovi za ljude, sredstva za zelene automobile i tehnologije, podrška za razne regije Europe su svi pažljivo popraćeni i cijenjeni od strane Žirija. Nove tehnologije u automobilima i povezivost također su pod povećalom Žirija. Za ta postignuća dodjeljuje ukupno osam nagrada. U nadolazećim tjednima Autobest će objaviti pobjednike kategorija ECOBEST i TECHNOBEST.