NOVO IME

[FOTO] Daimler postao Mercedes-Benz Group: Fokus na osobne automobile i kombije u luksuznom i premium segmentu

03.02.2022 u 14:05

Bionic
Reading

Usporedno s preimenovanjem Daimler AG, Daimler Mobility AG prilagođava svoj brend: pod imenom Mercedes-Benz Mobility AG, tvrtka nudi usluge mobilnosti za osobna i kombi vozila u područjima financiranja, leasinga i osiguranja

Daimler AG je objavio kako od 1. veljače 2022. postaje Mercedes-Benz Group AG. Nakon uspješnog debija Daimler Trucka na burzi, obnovljeni fokus Grupe na automobilsko poslovanje naglašava se novim imenom. Svjetski poznata marka Mercedes-Benz nastala je 1926. godine kada su se spojile tvrtke prethodnice Carl Benz i Gottlieb Daimler s ciljem revolucioniranja proizvodnje automobila.

Dva su pionira već predstavila svoje revolucionarne izume neovisno jedan o drugom 1886. godine, najavljujući početak doba automobila. Tijekom preimenovanja Daimler AG u Mercedes-Benz Group AG, burzovni simbol tvrtke također se mijenja iz 'DAI' u ''MBG'. Za dioničare neće biti daljnjih promjena. Dionice Mercedes-Benz Group AG ostat će uvrštene na njemačkom burzovnom indeksu DAX.

Ola Källenius, predsjednik Upravnog odbora Mercedes-Benz Group AG, je izjavio: 'Preimenovanje u Mercedes-Benz Group AG naglašava naš obnovljeni strateški fokus. Time želimo jasno pokazati gdje vidimo srž naše tvrtke – izgradnju najpoželjnijih automobila na svijetu. Zvijezda Mercedesa uvijek je bila obećanje za budućnost: mijenjanje sadašnjosti kako bi je poboljšali. Želimo nastaviti ovu ostavštinu naših osnivača preuzimajući vodeću ulogu u električnoj mobilnosti i softveru za vozila.'

Usporedno s preimenovanjem Daimler AG, Daimler Mobility AG također prilagođava svoj brend: pod imenom Mercedes-Benz Mobility AG, tvrtka nudi usluge mobilnosti za osobna i kombi vozila u područjima financiranja, leasinga i osiguranja. Osim toga, odjel financija i mobilnosti omogućuje korisnicima Mercedes-Benza da fleksibilno koriste svoja vozila putem modela za iznajmljivanje i pretplatu, upravljanja voznim parkom i digitalnih usluga za punjenje i plaćanje.

Preimenovanjem Daimlera, tvrtka završava svoje povijesno preuređenje koje je započelo prošle godine i odobreno od strane dioničara velikom većinom. Dana 10. prosinca 2021. Daimler Truck Holding AG je pokrenut kao neovisna tvrtka na Frankfurtskoj burzi. Nova grupa Mercedes-Benz stoga se u potpunosti koncentrira na svoje marke osobnih automobila Mercedes-Benz, Mercedes-AMG, Mercedes-Maybach i Mercedes-EQ, kao i na kombije.

Daimlerov prelazak na električna vozila već je uvelike u tijeku. Njegov potpuno električni EQ asortiman već sadrži šest modela: EQC SUV, EQA i EQB crossovere, EQS limuzinu, EQV MPV i EQE limuzinu koja će uskoro stići.

Kao fokusirani proizvođač s najvrjednijom luksuznom automobilskom markom na svijetu, Grupa će u budućnosti moći u potpunosti razviti svoj gospodarski potencijal i bolje iskoristiti svoje konkurentske snage. Nakon prestrojavanja izvorne Daimler grupe, Mercedes-Benz Grupa i dalje drži manjinski udio od 35 posto u Daimler Truck Holding AG, od čega se oko 5 posto drži u njezinoj mirovinskoj imovini.