Može li bolje?

Ferrari predstavio SF90 XX Stradale i SF90 XX Spider: Prvi cestovni modeli u XX programu

01.07.2023 u 11:49

Bionic
Reading

Oba XX modela su naslijedila poznati PHEV pogonski sklop koji se nalazi u SF90 Stradale, u kojem je V8 motor integriran s tri elektromotora. Ova mu konfiguracija omogućuje maksimalnih 1030 KS i brzinu od 320 km/h

Temeljena na SF90 Stradale, nova posebna ograničena serija SF90 XX Stradale predstavljena je zajedno sa svojim parnjakom SF90 XX Spiderom. Izrađeni u samo 799 odnosno 599 primjeraka, ovi novi PHEV-ovi s V8 pogonom predstavljaju najnoviji i najekstremniji primjer koncepta posebnih verzija, koji gura performanse Ferrarijevih cestovnih modela na novu razinu.

Cijene za SF90 XX kreću se od 770.000 eura za Stradale coupé i 850.000 eura za Spider. No svih 1398 primjeraka već su navodno prodani kao 'nagrada' za najvejrnije kupce Ferrarija. Isporuke Stradalea počinju u drugom tromjesečju 2024., a Spider slijedi u posljednjem tromjesečju sljedeće godine.

Koncept je izoštren tijekom proteklih 20-ak godina, a mnogi od ovih modela brzo su se smatrali mjerilima u liniji Propetog konjića, poput modela 488 Pista i 812 Competizione. Tijekom ista dva desetljeća, Ferrari je također razvio program XX kako bi odabranoj skupini vozača-klijenata ponudio ekstremne automobile koji nisu homologirani za cestu, ali koji se mogu voziti na samoj granici na stazi. Svi modeli proizvedeni u programu pokazali su se velikim uspjehom, a najnoviji dodatak je FXX-K EVO.

Oslanjajući se na svoje iskustvo u obje ove sfere, Ferrari je odlučio stvoriti automobil legalan za ceste koji utjelovljuje maksimalni izraz inženjerskih koncepata dvaju programa. SF90 XX Stradale temelji se na superautomobilu u ponudi, SF90 Stradale, i podiže njegovu već impresivno uzbudljivo iskustvo vožnje na stazi na granici na nove visine. Performanse su poboljšane zahvaljujući njegovih impresivnih 1030 KS (30 više od SF90 Stradale), specifičnoj softverskoj logici i korištenju radikalnih novih aerodinamičkih rješenja, uključujući fiksni stražnji spojler – prvi koji se pojavio na cestovnom Ferrariju od dana modela F50 – koji daje neusporedivih 530 kg potisne sile (downforce) pri 250 km/h.

Isti koncept poslužio je kao inspiracija za SF90 XX Spider, koji kombinira ultimativni adrenalin na stazi s opojnim užitkom vožnje na otvorenom, gdje kultni zvuk Ferrarija V8 daje tako vitalan doprinos. SF90 XX Spider koristi ista sofisticirana aero rješenja kao i SF90 XX Stradale, kao i posebno razvijene protoke zraka u kokpitu koji jamče vrhunsku udobnost putnika sa spuštenim krovom. Opremljen je Ferrarijevim hvaljenim sklopivim tvrdim krovom (Retractable Hard Top ili RHT), koji se sastoji od aluminijskih ploča i ne samo da se otvara i uvlači u samo 14 sekundi, već se također može aktivirati pri brzinama do 45 km/h.

Ferrari SF90 XX Stradale Izvor: Promo fotografije / Autor: Ferrari

Plug-in pogonski sklop

SF90 XX Stradale je također naslijedio prepoznatljivi PHEV izgled koji se nalazi u SF90 Stradale i SF90 Spider, u kojem je V8 motor s unutarnjim izgaranjem integriran s tri elektromotora, dva neovisna na prednjoj osovini i jedan smješten između motora i mjenjača na straga. Ova konfiguracija omogućuje automobilu da oslobodi maksimalnih 1030 KS (+30 KS više od SF90 Stradale), postavljajući potpuno nove standarde performansi.

Maksimalna brzina SF90 XX Stradale je 320 km/h, a ubrzanje 0-100 km/h 2,3 s te 0-200 km/h 6,5 s. S druge strane, SF90 XX Spider ima identičnu krajnju brzinu i ubrzanje do 100 km/h, ali neznatno sporije ubrzanje od 0-200 km/h od 6,7 s.

Motor s unutarnjim izgaranjem

Zahvaljujući svojih 797 KS, V8 turbo motor smješten u sredini stražnjeg dijela još više podiže granicu performansi za ovu arhitekturu. Pogonska jedinica SF90 Stradale korištena je kao polazište za motor F154FB koji pokreće SF90 XX Stradale, ali je sada znatno ekstremnija. Učinkovitost je povećana poliranjem ulaznih i ispušnih kanala, a omjer kompresije je povećan usvajanjem novih klipova i specifičnom strojnom obradom komore za izgaranje. Uklanjanje sustava sekundarnog zraka također je smanjilo težinu motora za 3,5 kg u usporedbi s prethodnom primjenom.

Zvuk motora

Zvučni zapis SF90 XX Stradale redizajniran je kako bi postao ultimativna inkapsulacija trkaće duše automobila. Kako bi se proizveo još potpuniji, bogatiji zvuk i slavili harmonici u cijelom rasponu okretaja V8, sustav vruće cijevi je optimiziran. Ovo prenosi pulsacije izgaranja u kabinu, ističući više frekvencije kako bi se otkrila vrhunska evolucija Ferrarija V8.

Ferrari SF90 XX Stradale - zvuk Ferrarijevog V8 motora Izvor: Promo fotografije / Autor: Ferrari

Korištenje inovativnih materijala poboljšalo je akustičnu jasnoću sustava: rezultat je nevjerojatno bogata eksplozija legendarnog Ferrari V8 zvuka. Cijev iz usisnog plenuma redizajnirana je i premještena bliže pregradi kabine tako da su putnici tretirani s još oštrijim, bučnijim harmonicima dok motor uzima veće količine zraka kako bi isporučio željeni okretni moment. Rezonator je sada bliže motoru kako bi se stvorio bogatiji sklad i povećao intenzitet.

Rad obavljen na obje grane sustava vrućih cijevi proizveo je jasno poboljšanje kvalitete zvuka, koja je najbolja pri srednjim okretajima. Međutim, kako se automobil približava graničniku, točki u kojoj automobil oslobađa vrhunac svoje snage i moći, modifikacije osiguravaju da se i kvaliteta i intenzitet nastavljaju glatko i progresivno povećavati.

Elektromotori

Kao i SF90 Stradale, SF90 XX Stradale ima tri električna motora, jedan smješten između motora s unutarnjim izgaranjem (ICE) i mjenjača i dva na prednjoj osovini. U ovom slučaju, oni isporučuju maksimalnih 233 KS (171 kW), zahvaljujući patentiranoj logici dinamike vozila s dodatnim pojačanjem, apsolutno prvi na cestovnom automobilu Propetog konjića. Visokoučinkovita litij-ionska baterija SF90 XX Stradale napaja tri motora, jamčeći domet od 25 km u potpuno električnom načinu rada. Kada je ICE isključen, prednji motori daju automobilu maksimalnu brzinu od 135 km/h.

Upravljačka logika optimalno upravlja tokovima snage fokusirajući se na učinkovitost ili performanse prema potrebi. Vozač može koristiti eManettino izbornik na upravljaču za odabir između četiri različita načina upravljanja energijom. U načinu rada eDrive, motor s unutarnjim izgaranjem je isključen, a vučna sila je u potpunosti povjerena prednjoj osovini; u hibridnom načinu rada, pogoduje trošenju energije baterije i autonomno upravlja prijelazima, maksimizirajući puni električni domet; u načinu rada Performance, motor s unutarnjim izgaranjem nastavlja raditi jer je prioritet održavanje dosljednih performansi, a ne postizanje vršne snage; a u 'kvalifikacijama', sustav oslobađa svoju maksimalnu izlaznu snagu, zahvaljujući kontrolnoj logici koja daje prednost performansama, koristeći potpuno novu funkciju dodatnog pojačanja.

Mjenjač

SF90 XX Stradale i SF90 XX Spider zadržavaju 8-stupanjski mjenjač s dvostrukom spojkom koji se prvi put pojavio u ponudi Ferrarija na SF90 Stradale. Međutim, logika mijenjanja stupnjeva prijenosa značajno se promijenila: automobil koristi patentiranu logiku predstavljenu na Ferrari Daytoni SP3 za postizanje zanimljivijih profila dinamičkog ubrzanja. Nadalje, nova logika poboljšava zvuk mijenjanja stupnjeva prijenosa uvođenjem ispušne note slične buci pri podizanju koja je tipična za vožnju visokih performansi pri srednjim/visokim okretajima.

U tu su svrhu inženjeri Ferrarija razvili specifičnu kalibraciju motora koja radi u sinergiji s logikom upravljanja mjenjačem: slijed pokretanja SF90 Stradale je redizajniran, a ciklus tlaka u komori za izgaranje optimiziran je kako bi se povećao intenzitet zvuka mijenjanja brzina, točno na točka podizanja kako bi se omogućilo uključivanje mjenjača.

Aerodinamika

SF90 XX Stradale pruža najučinkovitije aerodinamičke performanse od bilo kojeg cestovnog automobila u Ferrarijevoj povijesti, što ga čini usporedivim samo s onom superautomobila LaFerrari. Omogućuje dvostruko veću maksimalnu potisnu silu od SF90 Stradale, poboljšavajući prianjanje i dajući osjetno brže vrijeme kruga na stazi Fiorano. Proizvod Maranellova neprocjenjivog trkaćeg iskustva, ovaj je rezultat postignut redizajniranjem upravljanja protokom hlađenja za toplinske i električne komponente, kao i odjeljak motora kako bi se nosio s većom maksimalnom dostupnom snagom.

Iz aerodinamičke perspektive, prepoznatljivi element je definitivno stražnje fiksno krilo koje je razvijeno na temelju iskustva s automobilima iz programa XX. Ovo je element s golemim aero potencijalom koji se pokazao kao prirodan za ovu posebnu primjenu, zahvaljujući bliskoj suradnji s Ferrarijevim stilskim centrom. Njegov oblik diktirala je potreba da se učinkovito usavrši način na koji tlačno polje koje stvara krilo stupa u interakciju sa složenim sustavima tlaka i protutlaka koji se razvijaju oko zatvaranja Gurneyja.

Potonji, koji je također redizajniran, učinkovito upravlja kompromisom sile potiska/otpora i ima dvije konfiguracije: LD (Low Drag) u kojoj je mobilni element podignut i spojen s fiksnim dijelom, minimizirajući otpor kako bi se poboljšala uzdužna izvedba, dok se kod HD-a (High Downforce) pokretni element spušta, zatvarajući područje napuhavanja, dopuštajući tako zraku da udari u fiksno područje. Ovo stvara područje nadtlaka koje, osim što stvara stražnju potisnu silu, također skreće dolazni protok okomito kako bi pomoglo u postizanju apsolutno najveće moguće stražnje potisne sile: 315 kg pri 250 km/h.

ICE koristi poboljšano hlađenje zahvaljujući činjenici da su prednji hladnjaci za visokotemperaturni rashladni krug učinkovitiji. Novi raspored podvozja također je optimiziran kako bi se zajamčila bolja ekstrakcija zraka koji izlazi iz hladnjaka ispred prednjih kotača. Bočne rešetke na donjem dijelu prednjeg branika, koje smo već vidjeli na SF90 Stradale, također su redizajnirane i sada su veće kako bi se smanjio povratni pritisak.

Istodobno povećanje snage i potisne sile predstavljalo je novi izazov s kojim su se Ferrarijevi inženjeri uhvatili u koštac preokrenuvši raspored hladnjaka srednje temperature, čiji je zadatak hlađenje električnih komponenti, povećanje njegove učinkovitosti i također zatvarajući dio podvozja automobila, čime se povećavaju učinkovite površine to bi pomoglo u stvaranju prednje potisne sile. Ne bi trebalo biti iznenađenje da ovu vrlo jasno izvedenu iz utrke arhitekturu dijeli i potpuno novi 296 GT3.

Različitim nagibom prednjeg hladnjaka poboljšani su aerodinamički koeficijenti, istovremeno usmjeravajući strujanje vrućeg zraka kroz i preko prednjeg poklopca motora. Ti se tokovi kontroliraju i kanaliziraju preko automobila s dva S-kanala koji se nalaze jedan s obje strane ventilacijskih otvora u sredini poklopca motora.

Na stražnjem dijelu automobila, lopatica ispred ulaza u usisnik zraka međuhladnjaka čisti i usporava širenje protoka koji dolazi do hladnjaka. Kada se automobil kreće, hladan zrak se uvlači u motorni prostor kroz tri otvora: prvi se nalazi iznad ulaza međuhladnjaka sa strane, a drugi poprečno na poklopcu motora, dok su treći par kanala koji se nalaze sa strane podupirači fiksnog spojlera.

Automobil također ima specifičan prednji razdjelnik (spliter), koji je veći od SF90 Stradale, a rezultat je preciznog rada u zračnom tunelu. On stvara visokonapetu cijev protoka zraka ispod automobila, a to zatim iskorištava redizajnirano podvozje. Veći, širi prednji difuzor doprinosi povećanju potisne sile od preko 45 kg pri 250 km/h, radeći u sinergiji s vortex generatorima koji su i sami redizajnirani. Potisna sila koju stvara podvozje stabilizirana je i multiplicirana posebno oblikovanim površinama karoserije.

Kao što je već spomenuto, dva S-kanala sama po sebi pomažu povećati prednju potisnu silu za 20 posto u usporedbi sa SF90 Stradale. Uvođenje rešetki na prednjem luku kotača bila je temeljna za to, budući da omogućuju dinamičko izvlačenje iz kućišta prednjeg kotača, dajući automobilu ukupnu prednju potisnu silu od 325 kg pri najvećoj brzini.

Povećanjem otpora upravljano je radom na oblicima s najvećim potencijalnim utjecajem na Cd karoserije: dva različita puhana kanala ugrađena su u prednji branik kako bi se smanjio pretlak i povećala propusnost karoserije. Prvi, koji se nalazi u visini prednjeg hladnjaka, stvara mali mjehurić koji štiti i učinkovitije ulazi u prednji kotač. Drugi usmjerava napajani zrak izravno na prednji poklopac motora, potičući tako zrak da struji preko njega i bokova, održavajući protočnu cijev koja ulazi u hladnjake sa strane čistim.

Ferrari SF90 XX Stradale Izvor: Promo fotografije / Autor: Ferrari

Pražnjenje stražnjeg dijela kućišta kotača ima blagotvoran učinak i na stvaranje potisne sile i na otpor, a stvorene površine omogućuju pravilno upravljanje protokom zraka koji izlazi iz kotača.

Stražnji difuzor dodatno je razvijen kako bi se zajamčio njegov ključni doprinos generiranjem vrlo učinkovite potisne sile, zahvaljujući pažljivo dizajniranom stražnjem rubu oko ekspanzijskog volumena, koji pomaže u održavanju kompaktnosti traga automobila.

Oba modela imaju sprijeda gume dimenzija 255/35 ZR F20, a straga 315/30 ZR F20.

Dinamika vozila

Fokus pri razvoju modela SF90 XX Stradale bio je proizvesti Ferrari cestovni automobil s najboljim performansama ikada koji je također pružao maksimalnu zabavu za upravljačem, dok je u potpunosti zadržao sve funkcionalnosti hibridnog pogonskog sklopa modela SF90 Stradale. Upotrebljivost performansi bila je posebno važna, posebno u smislu mogućnosti električnog načina rada da pruži iznenađujuće visoke performanse u vožnji u tipičnom gradskom okruženju i na putovanjima izvan grada - zapravo, najveća brzina u eDrive načinu rada je 135 km/h.

Prijelaz iz električnog načina rada u hibridni način rada iznimno je gladak zahvaljujući besprijekornoj koordinaciji između električne prednje osovine, 8-stupanjskog DCT mjenjača, stražnjeg elektromotora i V8 motora. To zauzvrat jamči progresivno, kontinuirano ubrzanje i čini svu snagu pogonskog sklopa dostupnom što je brže moguće.

Funkcije vektoriranja zakretnog momenta i povrata energije pri kočenju i podizanju dostupne su u svim konfiguracijama, a Ferrari Dynamic Enhancer (2.0) ima svoj debi. Također je aktivan u svim dinamičkim Manettino položajima i svim uvjetima zahvata. Svim različitim sustavima upravlja elektronička kontrola bočnog proklizavanja (eSSC) 1.0.

Još jedan veliki novi dodatak je ABS EVO kontroler, koji je debitirao na 296 GTB. Zahvaljujući integraciji sa 6W-CDS senzorom, poboljšava performanse i ponovljivost u visokoučinkovitom kočenju u suhim uvjetima. Djeluje u situacijama visokog prianjanja i u Manettino pozicijama od Race naviše koristeći podatke sa 6W-CDS senzora za preciznu procjenu brzine automobila. To omogućuje određivanje ciljanog proklizavanja sva četiri kotača i posljedično optimizaciju raspodjele kočnica.

Posljedično, uzdužna sila četiriju guma može se bolje iskoristiti i pri kočenju u ravnoj liniji i pri kočenju tijekom skretanja, gdje stražnja osovina mora osigurati prirodni kompromis između performansi uzdužnog kočenja i bočne stabilnosti. Sustav maksimizira ponovljivost manevra kočenja do ciljane vrijednosti, smanjujući gubitke zbog tolerancija komponenti ili prirodne varijabilnosti uvjeta ispitivanja. Kontroler tako omogućuje SF90 XX Stradale da koči kasnije i na ponovljiviji način, čime se poboljšava njegova upravljivost na stazi.

Senzor 6W-CDS daje puno više podataka od prethodne iteracije: osobito njegova sposobnost mjerenja i ubrzanja i brzine rotacije na tri osi (X, Y, Z) omogućuje drugim dinamičkim kontrolama vozila točnije očitavanje dinamičko ponašanje automobila, čime se optimizira njihova intervencija s puno većom preciznošću.

Uz to, na SF90 XX Stradale također debitira logika kontrole dodatnog pojačanja koja jamči dodatnu snagu u kratkim naletima. Posao ovog softvera, koji je aktivan samo u kvalifikacijskom modu eManettina, je proizvesti dodatno povećanje snage u kritičnom trenutku kada automobil izlazi iz zavoja, nešto što samo poboljšava vrijeme kruga za 0,25 s u Fioranu. Logika kontrolira isporuku energije, upravlja vršnom izvedbom s punjenjem baterije, također prati status komponenti s ciljem optimizacije isporuke električne energije.

Dostupnost dodatnog pojačanja označena je grafikonom na desnoj strani zaslona na ploči i prikazuje preostali broj rafala (maksimalno 30). Upravljačka logika jamči da je ova značajka u potpunosti upotrebljiva za najmanje jedan ili više krugova staze, ovisno o individualnim karakteristikama potonje. To je zahvaljujući činjenici da su područja staze u kojima je aktiviranje viška snage najkorisnije heuristički određena, pokušavajući isključiti područja u kojima korištenje ne bi smanjilo vrijeme kruga.

Automobil ima elastične karakteristike i kinematičke kutove dizajnirane isključivo za optimizaciju ponašanja na granici. Postoji poboljšanje od 9 posto u bočnim performansama (Ay max) u usporedbi s SF90 Stradale u uvjetima upravljanja velikom brzinom, uglavnom kao rezultat potisne sile. Nadalje, brzina okretanja smanjena je za 10 posto čime je zajamčena bolja kontrola tijela.

Budući da novi automobil pruža značajno veću potisnu silu od SF90 Stradale i posljedično brže usporavanje, kočioni sustav SF90 XX Stradale također je nadograđen. Iako je zadržao Aero kliješta sprijeda, prednji diskovi su potpuno redizajnirani kako bi poboljšali hlađenje, sada postoje veći stražnji diskovi promjera 390 mm, a kočione pločice su novog dizajna koje maksimiziraju kontaktnu površinu kako bi se poboljšao koeficijent trenja.

  • +20
Ferrari SF90 XX Stradale i SF90 XX Spider Izvor: Promo fotografije / Autor: Ferrari

Vanjski dizajn

SF90 XX Stradale je najekstremnija verzija SF90 Stradale; njegovi kriteriji dizajna su stoga kriteriji trkačkog automobila, kalibrirani kako bi se osiguralo da se može homologirati za cestovnu uporabu. Ipak, SF90 XX Stradale nije samo posebna verzija: to je prvi XX model koji je prošao kroz tvornička vrata, prenoseći sam vrh tehnologije Propetog konjića sa staze, aerodinamičku učinkovitost i snagu, na cestu.

Dizajniran od strane Ferrarijevog stilskog centra na čelu s Flaviom Manzonijem, SF90 XX Stradale uključuje inženjerske principe koji podupiru SF90 Stradale i gura ih do novih krajnosti. Zahvaljujući bliskoj sinergijskoj vezi između Styling Centra i Tehničkog odjela, izvršene su značajne izmjene, prvenstveno s ciljem povećanja downforcea originalnog automobila.

Što se tiče koncepta, ovo je u svakom slučaju automobil XX. Njegove karakteristike, plod prodornijeg, radikalnijeg dizajnerskog jezika, još su ekstremnije. Stilske karakteristike modela SF90 XX Stradale osmišljene su kako bi istaknule njegove čistokrvne karakteristike performansi, dok su još uvijek zadržane čiste linije i oblici njegovog prethodnika. Otuda odluka da se ne skrivaju usisnici zraka i ventilacijski otvori, temeljni dio stilskog jezika trkaćih automobila. Tehničko rješenje koje također postaje prepoznatljiv element: tri rešetke na prednjem krilu i na stražnjem krilu SF90 XX Stradale primjer su toga. Kao što je bio slučaj s F12tdf, ovo su tipični znakovi Ferrarijevog stilskog jezika.

Nema sumnje da je jedna od najistaknutijih karakteristika dizajna SF90 XX Stradale njegovo stražnje krilo. Volumen stražnjeg dijela, koji je posebno redizajniran imajući na umu aero, sada je uglađeniji, dajući mu dugačku siluetu repa tipičnu za trkaće automobile. Usisnici zraka za međuhladnjake sada su također veći, kanalizirajući zrak prema radijatorima učinkovitije.

Koncept prednjeg krila u obliku strelice zadržan je na SF90 XX Stradale. Prednja svjetla, koja sada imaju još niži gornji profil, sada su integrirana u ovo područje pomoću dva vanjska okomita profila krila. Ovo stvara nešto što bismo mogli nazvati geometrijskijim jezikom koji odražava duh ovog novog automobila. Novi i karakteristični elementi prednjeg dijela su dva impozantna donja krila koja dominiraju usisnicima zraka, a koja izgledaju kao da lebde, zbog čega se sam SF90 XX Stradale čini širim i prilijepljenijim za asfalt nego bilo koji drugi.

Stražnji dio automobila karakterizira trimaranski dizajn repa. U usporedbi sa SF90 Stradale, SF90 XX Stradale ima impozantnije stražnje ventilacijske otvore iza kotača. Dio trimarana također uključuje dva središnja auspuha. Što se tiče dizajna, ovdje je cilj bio vizualno naglasiti impresivnu širinu stražnjeg dijela automobila, a to je postignuto oslanjanjem na koncept slojevitosti.

Jedan od slojeva je fiksno stražnje krilo, rješenje koje nije viđeno na ulično legalnom Ferrariju od F50 iz 1995. godine. Drugi je profil u boji karoserije koji se obavija oko svjetlosne trake, element koji je potpuni odmak od koncepta dvostrukih stražnjih svjetala SF90 Stradale. Treći sloj, već viđen na SF90, je napuhani spojler u kombinaciji s aktivnim aero konceptom poznatim kao shut-off Gurney.

Elementi od karbonskih vlakana ističu se od elemenata u boji karoserije po cijelom automobilu, ali posebno u donjem dijelu, kako bi naglasili tehničke aspekte automobila. Ostali konotativni elementi su otvori za zrak u obliku zaobljenih četverokuta na prednjoj haubi i stražnjem poklopcu motora, koji učinkovito postaju dio livreje automobila. Dizajnirane su kao detalji u boji koji se usklađuju s krajnjim pločama na stražnjem krilu od karbonskih vlakana, na primjer. Automobil također ima specifične zvjezdaste naplatke s istaknutim aerodinamičnim profilima.

Dimenzije su sljedeće: duljina 4850 mm, širina 2014 mm, visina 1225 mm, međuosovinski razmak 2650 mm, trag prednjih kotača je 1683 mm, a stražnjih 1674 mm. Težina vozila (dry weight) je 1560 kg (1660 kg SF90 XX Spider).

Interijer

Vodeće načelo unutarnjeg dizajna SF90 XX Stradale bilo je isticanje trkaće vokacije kokpita kroz rješenja koja bi omogućila značajne uštede na težini. Glavna uključena područja bila su paneli vrata, tunel i prostirke, koji su sada jednostavniji u smislu svog oblika i korištenih uglavnom tehničkih tkanina, dok su ugljična vlakna korištena za funkcionalne dijelove. Gornji dio armaturne ploče obrubljen je alcantarom®, dok je donji dio obrubljen tehničkom tkaninom. Oba su inspirirana svijetom utrka.

Paneli vrata naglašavaju temu koja se vidi na SF90 Stradale: konkavni dijelovi koji se spajaju na armaturnoj ploči istaknuti su kontrastom boja. Tri lamele u srednjoj zoni, s druge strane, nagovještaj su ventilacijskih otvora na luku kotača, stvarajući ukupni dinamički, skulpturalni učinak. Tri otvora, koji se odnose na vanjski jezik, također besprijekorno integriraju tehničke i kontrolne funkcije, u potpuno novoj stilskoj interpretaciji.

Skraćeni središnji tunel ne samo da izgleda, već je i iznimno lagan. Njime dominiraju vrata mjenjača koja su sada smještena središnje i više prema naprijed u tunelu u usporedbi s SF90 Stradale. Podizači prozora i pretinac za ključeve nalaze se na sekundarnoj razini. Temu stila karakteriziraju volumeni koji stvaraju sofisticiranu kombinaciju funkcionalnih šupljina i strukturnih čvrstih dijelova, dajući tunelu sportsku, ali sofisticiranu privlačnost, a istovremeno naglašavajući njegovu funkcionalnost.

Specifično trkaće sjedalo s vidljivom cjevastom strukturom od ugljičnih vlakana i jastucima dizajnirano je za automobil kako bi poboljšalo sportski užitak u vožnji bez kompromisa u pogledu udobnosti. Mehanizam nagiba naslona integriran je u sjedalo korištenjem elastičnih materijala za obrube koji skrivaju razdvajanje između naslona i sjedala. To znači da struktura u svakom trenutku izgleda besprijekorno – baš kao jednodijelno sjedalo, dok također dopušta podešavanje naslona za leđa. Zajedno sa strukturom od karbonskih vlakana, ova je značajka uštedjela 1,3 kg na težini u usporedbi s jednodijelnim sjedalom SF90 Stradale.

SF90 XX Spider

SF90 XX Spider omogućio je Ferrarijevom centru za stiliziranje da upotrijebi izmjene učinjene na stražnjem dijelu automobila kako bi stvorio trenutačno prepoznatljivu arhitekturu u kojoj se leteći oslonac, vrlo voljeni dio Ferrarijeve tradicije, neprimjetno stapa s temom strelica na prednjem dijelu. Rezultirajući vizualni efekt produžuje karoseriju prema naprijed i daje joj potpuno drugačiju konotaciju u odnosu na SF90 XX Stradale.

Stoga se čini da je i težište automobila niže, osobito sa strane. To nije samo zbog krova, koji ima omotano vjetrobransko staklo koje se neprimjetno stapa s bočnim prozorima, već i zato što su leteći oslonci niži nego na SF90 XX Stradale. Iako roll-barovi strše iz ostatka karoserije kada se krov spusti, činjenica da su od ugljičnih vlakana znači da ne kvare širok, zdepast izgled koji stvaraju leteći podupirači. To zauzvrat pojačava vizualno smanjenje glasnoće automobila.

Kada je krov podignut, roll-barovi se neprimjetno spajaju i postaju jedno s krovnom konstrukcijom. Kao i roll-barovi, gornji dio je od karbonskih vlakana i zahvaljujući renomiranom Ferrari Retractable Hard Top (RHT) mehanizmu, može se otvoriti dok se automobil kreće za samo 14 sekundi pri brzini do 45 km/h, omogućujući putnicima da maksimalno uživaju u automobilu u svim vremenskim uvjetima.

7 godina održavanja

Ferrarijevi neusporedivi standardi kvalitete i snažan fokus na uslugu klijentima podupiru produženi sedmogodišnji program održavanja koji se nudi i za SF90 XX Stradale i za SF90 XX Spider. Dostupno u cijeloj ponudi, pokriveno je svo redovito održavanje tijekom prvih sedam godina životnog vijeka automobila. Ovaj program planiranog održavanja za Ferrarije je ekskluzivna usluga koja klijentima omogućuje sigurnost da će njihov automobil imati vrhunske performanse i sigurnost tijekom godina. Ova vrlo posebna usluga dostupna je i vlasnicima rabljenih Ferrarija.

Redovito održavanje (u intervalima od 20.000 km ili jednom godišnje bez ograničenja kilometraže), originalni rezervni dijelovi i pedantne provjere od strane osoblja obučenog izravno u Ferrarijevom centru za obuku u Maranellu korištenjem najsuvremenijih dijagnostičkih alata samo su neke od glavnih prednosti Pravi program održavanja. Usluga je dostupna na svim tržištima diljem svijeta i u svim zastupništvima u službenoj mreži zastupništva.

Genuine Maintenance program dodatno proširuje širok raspon usluga nakon prodaje koje nudi Ferrari kako bi zadovoljio potrebe klijenata koji žele očuvati performanse i izvrsnost koji su potpisi svih automobila proizvedenih u Maranellu.