SADA I SLUŽBENO

BYD gradi tvornicu u Mađarskoj: Prva europska tvornica električnih automobila kineskog giganta biti će u Szegedu

22.12.2023 u 13:00

Bionic
Reading

Mjesecima se govorilo da bi BYD, koji je već prisutan u Mađarskoj s proizvodnjom autobusa i tvornicom za sklapanje baterija, mogao doći u Mađarsku i s proizvodnjom automobila. Sada je to i potvrđeno!

Kineski BYD, svjetski lider u prodaji plug-in automobila (električnih i plug-in hibridnih), gradi svoju prvu europsku tvornicu u Szegedu, prenosi mađarski Portfolio. To će biti jedno od najznačajnijih ulaganja u mađarskoj gospodarskoj povijesti, kao rezultat koje će otvoriti tisuće novih radnih mjesta, najavio je u petak Szijjártó Péter, mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine, potvrđujući glasine koje traju mjesecima.

Čelnik ministarstva izvijestio je da svaka četvrta tvrtka koja prodaje električne automobile na globalnoj razini ove godine gradi nove tvornice prateći uspjeh na svjetskom tržištu, pa već duže vrijeme traži lokaciju za to u Europi.

Modeli BYD-a već su dobro poznati u Europi

BYD ima za cilj imati 10 posto tržišnog udjela u Europi do kraja desetljeća, objavljeno je na Automotive News Europe. Tvrtka je prodala nešto više od 13.000 automobila u Europi do studenog, prema podacima istraživača tržišta Dataforce. Atto 3 bio je njegov najprodavaniji model s gotovo 11.000 prodanih jedinica.

Mi smo nedavno pisali o izboru europskog automobila godine za 2024., a na inicijalnoj listi su se našla čak četiri BYD modela: Atto 3, Dolphin, Han i Seal. Posljednji u ovome nizu je čak prošao i u finale među sedam nominiranih kandidata za europski auto godine 2024. Dobitnik prestižnog trofeja će, nakon daljnjih testnih vožnji i konačnog kruga glasovanja, biti otkriven u ponedjeljak, 26. veljače 2024. na Ženevskom sajmu automobila.

Prvu tvornica BYD-a u Europi biti će izgrađena u Szegedu

Nakon 224 runde pregovora s Nacionalnom agencijom za ulaganja, upravni odbor tvrtke dan ranije odlučio je izgraditi svoju prvu tvornicu u Europi u Szegedu, koja će sada biti šesta tvornica automobila u Mađarskoj, izvijestio je.

Zasad nije objavljeno kada bi točno nova tvornica električnih automobila kineskog BYD-a u Mađarskoj trebala otvoriti svoja vrata.

BYD, koji zapošljava približno 630.000 ljudi, u Mađarskoj neće proizvoditi baterije nego električne automobile, a ovaj će projekt biti jedna od najvećih investicija u mađarskoj gospodarskoj povijesti koja će stvoriti tisuće novih radnih mjesta - dodao je.

Potom je rekao da Vlada daje financijsku potporu za investiciju, ali će razmjeri biti poznati tek nakon odobrenja Europske komisije.

Općina Szeged rekla je u priopćenju da će BYD izgraditi svoju tvornicu električnih automobila u industrijskom parku od 300 hektara na periferiji grada, pored instituta za laserska istraživanja ELI-ALPS i Znanstvenog parka, odakle će služiti europsko tržište. BYD, koji je otvorio tisuće novih radnih mjesta, provodi cijeli proizvodni proces u Szegedu, s izuzetkom proizvodnje baterija i aktivnosti kemijske industrije.

Kružile su glasine

Naime, već se mjesecima šuška da bi BYD, koji je već prisutan u Mađarskoj s proizvodnjom autobusa i tvornicom za sklapanje baterija, mogao doći u Mađarsku i s proizvodnjom automobila. Prethodno je Péter Szijjártó te izvještaje nazvao 'vijestima'. Jučer je pak Financial Times pisao da tvrtka već privodi kraju investiciju vrijednu više milijardi eura te da je Mađarska postala pobjednik, a objava se očekivano dogodila danas.

Već ima toliko novih značajki vrijednih jučerašnjih informacija koje je Péter Szijjártó posebno istaknuo: nova stranica će proizvoditi električne automobile, a ne baterije - za usporedbu, FT je čak pisao o proizvodnji baterija.

Vektori su poprilično upućivali u smjeru u kojem bi do investicije moglo i doći, budući da je BYD, uz spomenute dvije aktivnosti, nedavno započeo distribuciju svojih automobila kod dva mađarska zastupnika, a tijekom posjeta Viktora Orbána Kini u listopadu, također upoznao vođu BYD-a.

  • +8
BYD gradi tvornicu u Mađarskoj Izvor: Promo fotografije / Autor: BYD

BYD već ima tvornicu u Mađarskoj

BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft. osnovan je u travnju 2016. godine u Komaromu, gradu na sjeverozapadu Mađarske.

Ovo je prva tvornica BYD-a u Europi i prva tvornica električnih vozila (ne i osobnih električnih automobila) u koju je investirao novi kineski energetski brend u Europi. Tvornica je puštena u proizvodnju u travnju 2017. i uglavnom je odgovorna za istraživanje i razvoj i proizvodnju električnih autobusa i drugih proizvoda.

Tvornica ima neovisne mogućnosti istraživanja i razvoja te ima odgovarajuću opremu za ispitivanje baterija. Industrijski park sastoji se od poslovne zgrade, radionice za podsklop, radionice za šasije, radionice za raspršivanje i montažu, centra za ispitivanje i održavanje baterija, liniju i kišnu sobu.

Ukupna planirana investicija tvornice je 20 milijuna eura, a ukupno je zaposlenih 300 ljudi. Godišnja proizvodnja dvosmjenskog pogona je 400 električnih autobusa, a proizvodi su osigurani za cijelo europsko tržište. Mađarska tvornica također osigurava šasije za britansku tvornicu u kojoj BYD surađuje s Alexanderom Dennisom (ADL).

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'