Alliance Intelligent Cloud

Besprijekoran pristup internetu, daljinska dijagnostika, izbjegavanje gužvi...: Clio i Leaf prvi će to izvesti na cestu

21.03.2019 u 10:28

Bionic
Reading

Alijansa Renault-Nissan-Mitsubishi želi da se 90 posto njihovih novih vozila poveže do 2022. godine

Alijansa Renault-Nissan-Mitsubishi počet će primjenjivati njihovu platformu nove generacije povezanih automobila kasnije ove godine u električnom vozilu Nissan Leafu i redizajniranom malom automobilu Renault Cliju. Nova platforma nazvana Alliance Intelligent Cloud pomoći će vozačima u navigaciji i servisiranju automobila, a istodobno će proizvođaču pružiti podatke koje će upotrijebiti na budućim autonomnim vozilima. 'To će imati ogroman utjecaj na iskustvo korisnika', izjavio je Kal Mos, globalni potpredsjednik povezanih vozila u Renault-Nissan-Mitsubishiju. 'Sve ovo će nam pomoći da bolje osmislimo automobil i da bolje zadovoljimo potrebe kupaca.'

Tehnologiju su razvile Alijansa Renault-Nissan-Mitsubishi i američki tehnološki div Microsoft koristeći njegovu platformu Azure. Taj je savez već bio najavljen u rujnu 2016. godine. Uvođenje te tehnologije korak je prema pozicioniranju povezivosti kao kamena temeljca automobilske tehnologije Alijanse. U Nissanu se, primjerice, ta strategija zove Nissanova inteligentna mobilnost, a daje prioritet razvoju povezivanja, elektrifikacije i autonomne vožnje.

Microsoft radi na povezivanju automobila s drugim proizvođačima automobila, uključujući Volvo i BMW. No Nissan i Renault prvi će koristiti Microsoftov cijeli paket softvera. Upotrijebivši Microsoftovu tehnologiju oblaka (cloud), softver omogućuje proizvođačima da pristupe podacima vozila kako bi predvidjeli održavanje i prikupili podatke o vozačima za istraživanje. Ubuduće se može koristiti i za rad s Microsoftovim uslugama kao što su Office 365 i virtualni pomoćnik Cortana. To će omogućiti navigaciju u realnom vremenu i kontekstualnu navigaciju, pomoći vozačima s vremenskim semaforima da izbjegavaju gužve na autocestama, traže najbliže Starbucksove kafeterije ili pronađu najbližu i najjeftiniju benzinsku stanicu.

Vozila opremljena sustavom Alliance Intelligent Cloud imat će besprijekoran pristup internetu, poboljšanu daljinsku dijagnostiku, nadogradnje softvera i pristup infotainment uslugama, barem tako navode obje tvrtke. Podaci koje platforma omogući i prikupi mogu se koristiti i za 'obrazac strojnog učenja' u autonomnim pogonskim sustavima.

Intelligent Cloud prvo će biti ponuđen na Nissan Leafu u Japanu i Europi te na popularnom modelu Clio u Europi. Kal Mos je odbio reći kada će tehnologija stići u Sjedinjene Američke Države, ali sustav će se postupno uvoditi u cijelom svijetu. Inženjeri razgovaraju s kolegama u Mitsubishiju o tome kada bi sustav mogao biti implementiran u vozila mlađeg japanskog partnera saveza, koji se pridružio grupi 2016. godine.

Nissan je u listopadu 2016. počeo s radom na povezanim automobilima formiranjem tehnološkog odjela od 300 osoba kako bi razvio i proveo svoju strategiju mobilnosti. U rujnu prošle godine savez je potpisao globalni ugovor o višegodišnjem partnerstvu s Googleom za opremanje vozila Renault, Nissan i Mitsubishi inteligentnim sustavima za informiranje i zabavu. Ta će usluga početi 2021., integrirajući Google Karte, Google Asistent i Google Play.

  • +2
Savez Renault-Nissan-Mitsubishi i Microsoft Izvor: Promo fotografije / Autor: Anthony BERNIER/Prodigious