SAMO DA NIJE SKUPO

Neobična i simpatična tradicija: Evo što članovi kraljevske obitelji poklanjaju jedni drugima

22.12.2018 u 21:53

Bionic
Reading

Što odabrati bližnjima za božićni poklon pitanje je koje muči sve, pa i članove kraljevske obitelji. Možda je njima još i teže, jer što uopće pokloniti nekom tko ima gotovo sve. Iako je život članova najpoznatije kraljevske obitelj na svijetu, dinastije Windsor, striktno reguliran pravilima i tradicijom, božićno darivanje prilika je da oni konačno pokažu svoju opušteniju stranu

Godišnje blagdansko darivanje vrijeme je kad se cijela kraljevska obitelj tradicionalno okuplja u dvorcu na imanju Sandringham. Obavezni ručkovi, večere i odlasci na misu dio su tradicije i jako su formalni, no zato je razmjena poklona prigoda da se pokaže opuštena i zabavna strana svakog od članova obitelji.

Windsorovi naime imaju običaj međusobno se darivati otkačenim poklonima, a jedino je pravilo - što zabavnije i otkačenije tim bolje.

22 ZANIMLJIVOSTI

Evo kojih se božićnih običaja pridržava kraljevska obitelj

Pogledaj galeriju

Svake godine na Badnju večer članovi obitelji se okupe na imanju u Sandringhamu gdje nakon poslijepodnevnog čaja slijedi darivanje, a u njemu sudjeluju i sama kraljica, njezin suprug princ Philip, djeca, te brojna unučad i praunučad. Zanimljivo je da se pokloni dijele na Badnjak, a ne na Božić kao što je inače običaj, no to je dio obiteljske tradicije koja vuče korijene iz njemačkih običaja, a poznato je da su preci Windsorovih vuku korijene iz njemačke kraljevske loze.

Kako je dinastija Windsor dobila ime

Britanski kralj George V., djed kraljice Elizabete, tijekom Prvog svjetskog rata zbog antinjemačke klime koja je tad vladala odlučio je promijeniti kraljevsko prezime Saxe-Coburg and Gotha, što je bio prijevod njemačkog naziva Sachsen-Coburg und Gotha, u današnje Windsor kako bi presjekao, barem formalno veze s njemačkom stranom obitelji. Osim promjene naziva dinastije, kralj se odrekao u svoje ime, ali i u ime članova obitelji Windsor, svih njemačkih titula, naslova i časti.

Obitelj Windsor se svake Badnje večeri u šest sati poslijepodne okuplja u crvenoj sobi dvorca, gdje se nalaze pokloni za svakog člana, no tu prestaju sve formalnosti i kreće zabavniji dio. Tako se saznalo da je jednog Božića nestašni princ Harry svojoj baki, kraljici Elizabeti poklonio kapu za tuširanje na kojoj piše 'Ain't Life a B****.

Prije nego je upoznao današnju suprugu Meghan Markle, od šogorice Kate Middleton dobio je poklon na kojem je pisalo 'Uzgoji svoju vlastitu djevojku'.

  • +8
Meghan Markle i Kate Middleton prvi put zajedno u javnosti Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Hannah McKay

Tijekom godina bilo je još blesavih poklona, među kojima se našla kožna daska za zahod koju je princeza Anne poklonila bratu, princu Charlesu i kupaonski otirač leopard uzorka koji je Fergie svojedobno primila od Lady Di. Zanimljivo je da je princeza Diana nesvjesna te tradicije prvog Božića svim članovima obitelji kupila fine kašmirske veste.

Kraljevska obitelj preferira zabavne i jeftine božićne poklone, ali i njima ponekad ponestane ideja. Kate Middleton je prije dvije godine priznala da više ni sama nije znala što bi kraljici poklonila pa se odlučila na riskantan potez i sama skuhala pekmez od jagoda prema receptu svoje bake.

'Pomislila sam, pa zašto joj ne bih napravila nešto, što je, naravno, moglo završiti prilično sramotno. Bila sam malo zabrinuta kad sam joj ga dala, ali srećom primijetila sam ga sljedeći dan na stolu u blagovaonici', rekla je Kate.

Meghan Markle lani je kraljici poklonila igračku – hrčka koji pjeva, koji je kraljicu navodno oduševilo.