NIZ OTVORENIH PITANJA

Zviždači kazneno prijavili četiri osobe zbog smrti 18 stanara splitskog Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj

11.12.2020 u 09:23

Bionic
Reading

Udruga zviždača Republike Hrvatske sa sjedištem u Dugom Ratu podnijela je Državnom odvjetništvu (DORH) kaznenu prijavu protiv četiri odgovorne osobe zbog smrti 18 korisnika splitskog Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici.

Kako je navedeno u pratećoj dokumentaciji, prijava se podnosi zbog kaznenog djela širenja i prenošenja zarazne bolesti sa smrtnih ishodom, i to protiv odgovornih, rukovodećih osoba: Ivana Škaričića, ravnatelja Doma, dr. Marka Rađe, čelnika Doma zdravlja splitsko-dalmatinske županije, i dr. Dragomira Petrica, njegova prethodnika na toj dužnosti i aktualnog pomoćnika za kvalitetu, kao i župana Blaženka Bobana, koji im je hijerarhijski nadređen.

Traži se i pokretanje istrage po 10 točaka, a sve zbog toga što su, kako se sumnja, "prozvane osobe zakazale u sprječavanju širenja zaraze u epidemiji, zaštiti osoblja i korisnika Doma, što je rezultiralo s 18 umrlih, čije obitelji nisu dobile pravo na istinu i obeštećenje", piše Slobodna Dalmacija.

U prijavi koju potpisuju Marija Divić, predsjednica Udruge zviždača, dopredsjednica Anamarija Stanić i tajnica Iskra Maras, navodi se i traženje istrage zašto je u sobama ustanove za starije i nemoćne bilo smješteno po pet osoba, a dopušteno je bilo troje.

- Zašto nije na vrijeme bila nabavljena potrebna zaštitna oprema, te zašto su ravnatelj dr. Rađa i njegov pomoćnik dr. Petric istu liječnicu rasporedili na rad u Dom za starije, a usporedno i u tada oformljenoj karanteni na Duilovu? I to bez osobne zaštite i pauze u radu liječnice?

Tko je odgovoran za požar i gubitak opreme iz šatora pred Domom za starije u Vukovarskoj, te tko je odgovoran što u službenom sastavu županijskog kriznog stožera nije bilo epidemiologa - ključna su pitanja iz dokumenta upućenog DORH-u.

Predstavnici Udruge zviždača traže kaznenu odgovornost onih koji su imali obvezu i odgovornost da organiziraju zdravstvenu zaštitu i sigurnost korisnika, te cjelokupnog osoblja Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici, zaposlenika županijskog Doma zdravlja.