uzavrelo sredozemlje

[INFOGRAFIKA] Zveckanje oružjem: Što sve znamo o krizi u Siriji koja je dovela do ruba svjetskog rata

11.04.2018 u 15:03

Bionic
Reading

Posljednji navodni kemijski napadi u Siriji krajem prošlog tjedna užarili su američko-ruske odnose do usijanja, osobito nakon što su Washington i Moskva u utorak na Vijeću sigurnosti UN-a jedan drugom blokirali pokušaje uspostave međunarodne istrage o napadima kemijskim oružjem u toj ratom razorenoj zemlji. Zapadne sile razmatraju poduzimanje vojne akcije, dok je Rusija zaprijetila kako će odgovoriti na taj napad. Tportal donosi što sve znamo o posljednjem navodnom kemijskom napadu koji je dosad najozbiljnije zaprijetio svjetskom miru

Nakon prošlotjednog napada na Gutu, za koji se sumnja kako je izveden kemijskim oružjem, SAD i druge zapadne sile, uključujući Francusku, Veliku Britaniju i Saudijsku Arabiju, najavile su da razmatraju poduzimanje vojne akcije.

Rusija je pak odmah uložila veto na nacrt američke rezolucije kojom bi se otvorila nova istraga koja bi utvrdila tko je kriv za takve napade. SAD i saveznici su potom blokirali suparnički ruski pokušaj uspostave druge istrage koja bi tražila da Vijeće sigurnosti pripiše odgovornost za napad.

'Povijest će zabilježiti da je na današnji dan Rusija odabrala zaštititi čudovište, a ne živote sirijskog naroda', rekla je američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Nikki Haley govoreći o sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu.

Odmah je stigao ruski odgovor, pa je tako ruski veleposlanik u Libanonu Aleksandar Zasipkin poručio kako 'svaka američka raketa koja bude upućena prema Siriji treba biti srušena, a mjesta s kojih su lansirane napadnuta'.

Porast američko-ruskih tenzija u istočnom Mediteranu Izvor: Društvene mreže / Autor: MC EU TV

Zasipkin je kazao kako njegov stav proizlazi iz priopćenja koje je poslao ruski predsjednik Vladimir Putin, a prenio glavni stožer ruske vojske. Pored toga, ruski veleposlanik je naglasio kako eskalacija sukoba u Siriji prijeti da stvari otiđu predaleko i sve preraste u 'ozbiljnu krizu'.

>>> U zračnom udaru na vojnu bazu u Siriji 14 poginulih

U istočnom Sredozemlju, nekih stotinu kilometara od ruske baze u sirijskom Tartusu, već se nalazi američki razarač USS Donald Cook opremljen s 50 krstarećih raketa Tomahawk, a blizu plovi i nosač aviona USS Harry S. Truman. Pored američke ratne mornarice, u vode istočnog Mediterana pristiže njemačka fregata.

Civili na udaru otrovnih bombi

Rusija u tom akvatoriju već ima raspoređene snage koje čini skupina borbenih brodova, dok su u ruskim bazama u Siriji raspoređeni lovci, bombarderi te visokoprecizni raketni kompleksi, među kojima su i oni protubrodski i protuzračni.

Krizu na relaciji Washington – Moskva izazvao je sumnjivi kemijski napad u Dumi, posljednjem uporištu pobunjenika koji tvrde da su snage odane sirijskom predsjedniku Asadu gađale uporište bombama napunjenim otrovnim kemikalijama. U Dumi se trenutno nalazi oko 100.000 civila te pripadnici nekoliko pobunjeničkih skupina stjeranih u džepove oko grada.

  • +6
Kemijsko oružje u Siriji Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U napadu sumnjivim supstancama poginulo je nekoliko desetaka ljudi, a nakon što su sirijske zračne snage zasule bombama područja oko Dume spasilačke službe tvrdile su kako se nakon zračnog udara u zraku osjetio klor. U obližnje bolnice smješteno je petstotinjak ljudi, uglavnom žene i djeca, čiji simptomi ukazuju na izloženost kemijskim sredstvima.

Pacijenti, javljaju novinske agencije, pokazuju znakove respiratornih tegoba, cijanoze, oralnog pjenjenja te opekotine rožnice, a gotovo svi kojima je pružena liječnička pomoć mirišu na klor.

Opkoljena Duma

Stručnjaci pak kažu kako je nemoguće znati je li osoba izložena kemijskom agensu gledajući videozapis ili fotografiju. Jedini način da se potvrdi kontaminacija jest uzeti uzorke i analizirati ih u laboratoriju, no međunarodnim humanitarnim organizacijama još uvijek nije dopušteno ući u opkoljenu Dumu.

Sirijska oporba tvrdi kako su stanovnici Dume umrli ugušeni organofosfatom - složenom biokemijskom skupinom koju čine pesticidi i nervni agensi, dok neki drugi izvori spominju sarin.

>>> Rusi tvrde da u Dumi nije bilo napada kemijskim oružjem

Vlada u Damasku niječe bilo kakvu umiješanost u napade nedozvoljenim sredstvima, optužujući oporbu za širenje dezinformacija. Iz vlade odane Asadu poručili su kako oporba plasira vijesti o kemijskim napadima svaki put kada regularna sirijska vojska napreduje, a toj ocjeni pridružio se i Kremlj, navodeći kako su lažne vijesti o biokemijskom napadu.

Stalni ruski predstavnik u UN-u Vasilij Nebenzia izjavio je kako su ruski vojni stručnjaci u ponedjeljak posjetili Dumu te kako tom prilikom nisu uočili nazočnost kemijskih tvari niti se uvjerili u postojanost žrtava.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda António Guterres izjavio je kako je ogorčen izvješćima iz Dume, dok je američki predsjednik Donald Trump poslao oštru poruku u kojoj stoji da se radi o 'gnjusnom napadu' zbog kojeg će u roku od 48 sati donijeti odgovarajuću odluku.