KUHA SE GLOBALNI SUKOB

Trump priprijetio Rusiji 'lijepim, novim i pametnim' raketama i u rekordnom roku zatresao burzu

11.04.2018 u 13:58

Bionic
Reading

'Rusija je obećala da će pucati na bilo koju raketu koja bude ispaljena prema Siriji. Pripremi se, Rusijo, jer će rakete stizati, lijepe i nove i pametne!', napisao je na Twitteru američki predsjednik Donald Trump. Nova verbalna eskalacija dovela je do pada burzovnog indeksa Dow Jones za 250 bodova

Trump je poručio Rusiji da ne bi trebali biti partneri životinji koja plinom ubija svoje ljude i uživa u tome!

Ranije tijekom srijede ruski veleposlanik u Libanonu poručio je da će svaka američka raketa, koja bude bila ispaljena ka Siriji, biti oborena, a lokacije s kojih budu ispaljene – uništene.

Na Trumpovu izjavu promptno je reagirala glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova poručivši da bi rakete trebale letjeti prema teroristima, a ne prema legalnoj vladi.

Simptomi 500 sirijskih pacijenata obrađivanih nakon subotnjeg napada u Dumi ukazuju na to da su bili izloženi toksičnim kemikalijama, priopćila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozivajući se na izvješća svojih medicinskih izvora u zemlji.

Kod izloženih su posebice bili prisutni znakovi teške iritacije mukoznih membrana, respiratornih poteškoća i poremećaja središnjeg živčanog sustava. WHO traži neometan i brz pristup pogođenom području kako bi se zbrinuli ugroženi, kazao je dužnosnik UN-ove organizacije Peter Salama.

  • +24
Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Prema dostupnim informacijama, u tom je napadu poginulo najmanje 70 ljudi, uključujući njih 43 koji su očigledno podlegli visokotoksičnim kemikalijama, tvrdi WHO.

Sirija tvrdi da se takav napad nije dogodio, dok je sirijska saveznica Rusija optužbe za kemijski napad nazvala lažnim vijestima.