MEDIJI I CRKVA

Župnik molio za obraćenje novinarke Novog lista

24.02.2010 u 12:48

Bionic
Reading

Župnik župe Sv. Ane na Gornjoj Vežici u Rijeci održao je misu za nakanu obraćenja novinarke i Novog lista

Novinarka Novog lista Ingrid Šestan slučajno je na web stranicama župe otkrila da je misa održana u rujnu prošle godine. Župnik Ante Zovko nije imao komentara na ovaj slučaj. Spomenuta novinarka i župnik već su imali međusobne razmirice.

Naime, Šestan je prošle godine pisala da je Zovko molio Očenaš na priredbi za prvašiće povodom prvoga dana škole kada je rekao djeci da ih Bog voli više od mame i tate te ih time navodno traumatizirao.

'Svećenikova je dužnost moliti za žive i mrtve i u tom kontekstu vlč. Ante Zovko nije ništa pogrešno učinio. Možemo pretpostaviti da se našao povrijeđen pisanjem spomenute novinarke u Novom listu, pa je u kršćanskom duhu negativne emocije odlučio utišati molitvom.

Ipak, s obzirom na cjelokupni kontekst događaja, mogao bi se steći dojam da se u tom činu odražava nedovoljno ozbiljan pristup molitvi i misnoj nakani.

Cilj molitve nije stvaranje nesloge, nego zajedništva', izjavio je za Novi list Danijel Delonga, voditelj Ureda za odnose s javnošću Riječke nadbiskupije.

Novinarka Šestan je zgrožena što je Zovko pozvao na molitvu za nju te smatra da su joj time prekršena ljudska i ustavna prava: 'Malo je reći da sam se zgrozila kada sam shvatila da je vlč. Zovko služio misu za moje obraćenje. Smatram da me je povrijedio ne samo kao vjernika, nego i kao čovjeka, jer odakle mu pravo da sudi o meni i procjenjuje je li mi potrebno obraćenje. Diranje u moj ili bilo čiji privatni život smatram kršenjem temeljnih ne samo ljudskih, nego i ustavnih prava.'