ZLATKO KOMADINA

Županije su premale, ali za mijenjanje sustava treba konsenzus

19.11.2015 u 16:48

Bionic
Reading

Razvojnu strategiju Primorsko-goranske županije do 2020. i županijski proračun za sljedeću godinu od 706 milijuna kuna, prihvatila je u četvrtak Županijska skupština, a vezano za prijedloge za ukidanje županija župan Zlatko Komadina rekao je da će za mijenjanje sadašnjeg sustava trebati ozbiljniji politički konsenzus i stručna eleboracija

Županijska razvojna strategija je temeljni dokument za prijavu za sredstva iz fondova EU, a njeni strateški ciljevi su razvoj konkurentnog i održivog gospodarstva, jačanje regionalnih kapaciteta i ravnomjeran razvoj, razvoj ljudskih potencijala i povećanje kvalitete života. Strategija Primorsko-goranske županije će se naknadno usuglašavati s državnom strategijom, koja još nije donesena, rečeno je.

Županijski proračun za sljedeću godinu je gotovo dvostruko veći od dosadašnjeg, budući da, prema novoj metodologiji izrade, on sada obuhvaća sve prihode i rashode ustanova čiji je županija osnivač, osim plaća djelatnika u osnovnim i srednjim školama.

Župan Komadina rekao je da je 50 posto proračuna usmjereno u zdravstvo, a 28 posto u školstvo i socijalu

'Vidi se socijalna komponenta proračuna, a ne zaostaje ni razvojna jer se i dalje gradi više nego u prethodnom proračunu, unatoč smanjenju izvornog dijela proračuna. Preraspodijelili smo se prema onome što nam je zadaća", dodao je.

Naglasio je da se smanjio izvorni prihod poreza na dohodak, a razlog tome su zakonske izmjene na razini države i kada to ne bi bilo tako, rekao je Komadina, moglo bi se realizirati više kapitalnih investicija

Komadina: za mijenjanje sadašnjeg sustava trebati ozbiljniji politički konsenzus i stručna eleboracija

Odgovarajući novinarima, a potom i na aktualnom satu na pitanje o ideji ukidanja županija, Komadina je rekao da je i prije bio pobornik decentralizacije te da smatra kako bi Hrvatska trebala imati jače regije.

No, istaknuo je da kada se govori o ukidanju županija treba imati na umu kako županija obavlja brojne poslove u području građevnih dozvola, prostornih planova, školstva, te da i administrativna mreža služi razvoju i održavanju stanovništva ne nekom području.

Komadina je ocijenio da su županije, osim nekolicine, premale, te smatra kako to treba biti ozbiljna reforma, koja se može primjeniti sa sljedećim izbornim ciklusom za pet i pol godina.

Također smatra da će za mijenjanje sadašnjeg sustava 'trebati malo ozbiljniji politički konsenzus i stručna eleboracija.'

Vijećnici su na aktualnom sati pitali i o potapanju povijesnih brodova u svrhu ronilačkog turizma, a Komadina je kazao da jest za to, ali da nije i za potapanje bivše jahte Josipa Broza Tita 'Galeba', koji je u lošem stanju usidren u riječkoj luci. Možemo se slagati ili ne, ali to je dio naše povijesti i to treba pametno iskoristiti, rekao je.