ŽEVRNJA KOLEKCIONAR

Župan koji voli Škodu: ima godinu dana staru limuzinu, a kupuje još jednu

22.02.2017 u 16:00

Bionic
Reading

Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja razvio je neobičnu sklonost prema limuzinama marke Škoda: prošlog tjedna raspisao je natječaj za javnu nabavu čijim uvjetima može udovoljiti upravo taj proizvođač. Da bi stvar bila neobičnija, Ževrnja u svom voznom parku već ima gotovo identičan automobil, star tek nešto više od godinu dana!

'Da, ovo mi je novi automobil', pohvalio se Ževrnja novinarima u utorak, kada je po povratku s Brača sjedao u luksuznu crnu Škodu, inače svakodnevno parkiranu pred njegovim uredima u Ulici Domovinskog rata. No, ispada da od novoga uvijek može još novije.

Mediji su već otkrili da se po natječaju koji je raspisala Splitsko-dalmatinska županija - uzevši u obzir širinu, duljinu, broj cilindara i ostale karakteristike vozila, zatim pogon na prednje kotače, aluminijske naplatke i metalik crnu boju - nabaviti može isključivo Škoda Superb 3.2.0 TDI. Predviđena vrijednost ove nabave je 262 tisuće kuna s PDV-om.

S druge strane, automobil kojim se Ževrnja koristi nabavljen je potkraj 2015. godine i koštao je otprilike toliko, pa se nikako ne može reći da se župan nema čime voziti.

Državna revizija za tu godinu zabilježila je da je Splitsko-dalmatinska županija nabavom dvaju službenih vozila povećala vrijednost svog voznog parka za 17,7 posto, i to nakon što je obavljen 'obračun ispravka vrijednosti' - dakle, pretpostavlja se da je tada otpisan osam godina star Passat na čiju se istrošenost Ževrnja javno žalio.

Splitski župan odbija na ovu temu razgovarati s medijima, no iz njegova ureda bez širih objašnjenja za tportal su izjavili da 'natječaj nije prilagođen nijednoj marki posebno'. Tvrde da je identičan natječaj bio raspisan i lani i da se na njega nitko nije prijavio, pa ga sada samo ponavljaju.

'Zadnje vozilo više srednje klase je Škoda Superb koja je nabavljena 2015. godine koju koristi župan, kao i ostali dužnosnici. Novo vozilo će koristiti županijski dužnosnici koji putuju na dulje relacije, ali i protokol, odnosno gosti Županije', tvrde u Ževrnjinom uredu. 

Istine radi, treba kazati i da splitski župan ima nešto manje apetite od svojih kolega, koji nabavljaju još vrjednija vozila, ili od Milana Bandića koji je natječaj prilagođavao luksuznom BMW-u 'sedmici'.

Ipak, upravo on je bio najglasniji u kritici Vlade Zorana Milanovića koja je 2013. masovno nabavljala službene limuzine i tvrdio je da mu je dovoljan automobili vrijednosti 150 tisuća kuna bez PDV-a. Cijena je ponešto narasla, a bogme i broj komada.

Ili je možda motiv u činjenici da je upravo nedavno Škoda izbacila na tržište novi model 'Superba', pa Ževrnja samo želi pratiti trendove?