OPTUŽBE SEGETSKOG ŽUPNIKA

Zulim crkvenjacima plaća za izborno lobiranje

12.05.2009 u 10:04

Bionic
Reading

Segetski župnik don Nikola Galov proziva općinskog načelnika Vinka Zulima da potkupljuje pojedine svećenike i časne sestre kako bi ostao na vlasti

Don Galov kaže da je Zulim pojednine crkvenjake uvukao u prljave igre, a oni su radi materijalne koristi na to pristali. 'Da me krivo ne shvatite, ovo nije atak na Crkvu, nego na djela mojih kolega koja su dio Zulimova stabla zla koje rađa samo zle plodove, a to su laži, ucjene, prijevare, izborni inženjering te lopovluk', kaže segetski župnik. 'Razdire me spoznaja da su neki svećenici, pa i časne sestre, dopustili da ih Zulim kupi novcem poreznih obveznika kojim se puni općinski proračun, i to zato da bi mu pomogli da ostane na vlasti', dodaje Galov.

Najviše, oko milijun i pol kuna, dobila je franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja u Splitu za klerikat na Trsteniku, i to zato što su trebali lobirati za Zulimov ulazak u Sabor. Potom slijedi fra Nediljko Tabak za zasluge 'njegovih nadnaravnih moći' koje su opčinile Zulima, tvrdi don Nikola za Slobodnu Dalmaciju. Po datumima nabrojio je iznose od ukupno oko 380 tisuća koje je dobio najprije za Župni ured Sv. Marije u Nevestu, a potom Sv. Ante Padovanskog u Ugljanima kod Trilja gdje je bio na službi.

Na popisu su i trogirske benediktinke koje su sa 450 tisuća kuna nagrađene jer su morale moliti Boga za njegov ulazak u Sabor. Tu je i fra Petar Bezina sa 40 tisuća i Župni ured u Blizni sa 50 tisuća kuna. U Zulimovoj kompaniji, kaže don Nikola, bio je i fratar Ante Šilović koji mu je bio osobni svećenik, a naslijedio ga je ljubitovački don Miroslav Stojić koji se u Glasu Koncila pohvalio kako mu je Zulim omogućio da se domogne 3,5 milijuna kuna za obnovu tamošnje crkve i župnog ureda.

'Pozivam braću svećenike neka novac koji su dobili iz Zulimovih ruku nakon izbora vrate, jer to nije njegov novac, nego općine Seget', apelira Galov.