DENTALNI SUKOBI

Zubari moraju naplaćivati bijele plombe!

28.02.2013 u 09:39

Bionic
Reading

Hrvatska komora dentalne medicine oštro je osudila poruku ravnatelja Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, dr. Dragomira Petrica, koji je prije 20-ak dana građane pozvao da svojim stomatolozima ne plaćaju ništa, osim razlike u cijeni materijala za 'crne' i 'bijele' plombe, koja ne smije biti viša od 50 kuna

'To su nevjerojatne tvrdnje i točno se zna koje stomatološke usluge pokriva HZZO, a koje su usluge izvan standarda i moraju se dodatno platiti. Standardom je propisano da se tzv. bijele ispune koriste samo u području prednjih zubi od trojke do trojke, a sve iza prema kutnjacima treba sanirati amalgamskim ispunama. Želite li i na stražnjim zubima bijele plombe, to treba platiti u skladu s minimalnim cjenikom Komore, a cijena takve ispune kreće se od 220 do 300 kuna', kaže dr. Miroslav Sikora, predsjednik osječke podružnice Hrvatske komore dentalne medicine.

No zanimljivo je kako je ta naplata izvanstandardnih usluga nešto na čemu inzistira Komora radi zaštite struke, jer smatraju da po diskontnim cijenama nije moguće pružiti kvalitetnu uslugu, ali isti zahtjev pred stomatologe ne postavlja i HZZO. Upravo je i to razlog što velik broj ordinacija danas ne naplaćuje bijele plombe bez obzira na koji ih zub stavljali. Naime, cijena između bijele i amalgamske ispune bitno se ne razlikuje, nego je razlika u postupku, pa tako stavljanje bijele plombe zahtijeva nešto više angažmana samog liječnika dentalne medicine.


'Vi morate znati da su danas u Hrvatskoj više od 50 posto specijalisti dentalne medicine privatnici. To znači da nemaju nikakav ugovor s HZZO-om i žive isključivo od zarade na svojim pacijentima. Osim privatnika, imate koncesionare koji imaju ugovor s HZZO-om i domske stomatologe, odnosno one koji su djelatnici doma zdravlja ili zdravstvene stanice. Nije fer ako onaj koji ima ugovor s HZZO-om i dobije glavarinu za svoje pacijente i novac za materijal, odluči da neće naplaćivati bijele plombe, a privatnik si to ne može priuštiti, te ih mora naplaćivati. Tako se u struci stvara nelojalna konkurencija. Pretpostavljam kako se dio kolega nije odlučivao na tu naplatu zato da se više svidi svojim pacijentima ili ih zadrži', kaže dr. Sikora.

Pri stručnom nadzoru HKDM-a, doktori dentalne medicine koji ne naplaćuju bijele ispune dobit će samo usmenu opomenu. Kako od 1. travnja na snagu stupaju novi ugovori ordinacija s HZZO-m, te će stomatolozi najveći dio zarade dobivati po učinku, smatra se i kako će ih većina početi naplaćivati bijele plombe, što će vjerojatno iznenaditi pacijente, koji zapravo nisu bili niti svjesni da njihovi liječnici do sada časte izvanstandardnom uslugom.

Stručnjaci s HZZO-m još nisu usuglasili ni odluku o naplati anestezije prilikom dentalnih postupaka. 'Držimo da injekcije trebaju biti besplatne u slučaju da vadite zub ili imate neki iznimno bolan postupak, no ako za neki redoviti i gotovo bezbolan postupak tražite injekciju, mi držimo da je onda treba i naplatiti', kaže dr. Sikora za Glas Slavonije