ZAŠTO SE ŠUTI O SKRIVANJU ZLOČINA?

Žrtve silovanja 'utučene' zbog Papina pisma

22.03.2010 u 13:01

Bionic
Reading

Iako su na pismo pape Benedikta XVI o seksualnom zlostavljanju velikog broja djece koje su počinili katolički svećenici u Irskoj pozitivno reagirali u crkvenim krugovima, reakcija žrtava silovanja na Papino pismo nešto je drukčija

Maeve Lewis, čelnica udruge zlostavljanih One in Four, rekla je BBC-ju da ju je, unatoč nekim pozitivnim izjavama u Papinom pismu, obraćanje poglavara Rimokatoličke crkve ostavilo 'utučenom'.

Lewis naglašava da se u Papinu pismu ni približno dovoljno pažnje ne pridodaje sustavnoj  kampanji Crkve u zataškavanju tih odvratnih zločina, a koja se provodila na, hijerarhijski gledano, najvišim razinama u Crkvi.

Iz udruge One in Four i dalje traže da kardinal Sean Brady, prvi čovjek Katoličke crkve u Irskoj, podnese ostavku, naročito s obzirom na to da je 1975. godine bio osobno prisutan kad su dvije žrtve silovanja svećenici praktički prisilili da potpišu izjave kojima se obvezuju da će o silovanju – šutjeti.

'Utučeni smo jer se Papa u svom pismu ne dotične ključne teme - službene politike Crkve koju je propisao sam vrh Vatikana, prema kojoj slučajeve seksualnog zlostavljanja treba sakriti od javnosti kako bi se na štetu silovane djece zaštitili svećenici pedofili', poručila je Lewis.

Čelnica udruge One in Four je šokirana Papinim dovođenjem seksualnog zlostavljanja djece u Crkvi  u vezu sa sekularizacijom irskog društva.

'Ta tvrdnja pokazuje potpuno nerazumijevanje dinamike seksualnog nasilja te ostavlja vrlo malo nade da će Crkva ikad dati učinkovit odgovor na taj grozan problem', dodala je Lewis.

Patrick Walsh, čelnik udruge Irish Survivors of Abuse, rekao je BBC-ju da je Papa u svom pismu učestalo pozivao na – molitvu.

'To bi se moglo i očekivati od čovjeka kojemu je molitva praktički posao. No, kad se pogleda između redaka, jasno je da se radi o pismu bez presedana u povijesti Svete Stolice, o povijesnom dokumentu kakav još nismo vidjeli', dodao je Walsh.

Andrew Madden, koji je također preživio silovanje od strane katoličkog svećenika u Irskoj, oštro je kritizirao to pismo.

'U pismu se Papa uopće ne dotične ključnih tema. Sam kontekst je potpuno neprimjeren jer se Papa obraća isključivo irskim katolicima te u potpunosti zanemaruje sve ostale ljude koji su na bilo koji način bili zahvaćeni ovim skandalom', rekao je Madden.

'Baš kao što sam i očekivao, Papino pastoralno pismo ne odgovara ni na jedno pitanje koje sam postavio ja, ali i ostale žrtve silovanja u otvorenom pismu upućenom papi Benediktu XVI prošlog mjeseca', dodao je Madden.

Nije neobično da su Papino pismo pozdravili tek crkveni krugovi, a među njima je i dublinski nadbiskup Diarmuid Martin: 'Radi se o koraku dalje u procesu zalječenja. Pozdravljam Papinu ispriku i njegovo priznanje patnje i izdaje koji su proživjele žrtve. Papa je također priznao pogreške crkvenih vlasti u načinu na koji su reagirali na ova grešna i kriminalna djela.'