TVRDE MALTEŠKE VLASTI

Zrakoplov koji se srušio na Malti bio je u izviđačkoj misiji

24.10.2016 u 20:25

Bionic
Reading

Manji zrakoplov koji je bio u francuskoj izviđačkoj misiji nad Sredozemljem srušio se prilikom polijetanja s Malte u ponedjeljak i pritom je poginulo svih pet osoba u avionu, priopćile su malteške vlasti

Manji zrakoplov tipa Metroliner koji može primiti oko 10 putnika srušio se oko pola osam ujutro po srednjoeuropskom vremenu ubrzo nakon polijetanja nedaleko od piste glavne zračne luke na Malti. Aerodrom je nakon nesreće bio zatvoren nekoliko sati.

Taj je let bio u sklopu carinske operacije koju su Francuzi provodili posljednjih pet mjeseci, a riječ je o praćenju trgovine ljudima i krijumčarenja droge, navodi malteška vlada. Dužnosnici zračne luke izjavili su da je odredište zrakoplova bila Misrata u Libiji.

To je bio 'izviđački zrakoplov koji je provodio operacije nadzora nad Sredozemljem za Ministarstvo obrane', rekao je francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian

U avionu su bila tri dužnosnika ministarstva obrane i dva privatna ugovorna djelatnika, svi Francuzi, kazao je Le Drain. Svih pet tijela je pronađeno, priopćila je malteška vlada dodajući da je u tijeku istraga kako bi se utvrdilo što se dogodilo.

'Službene informacije, snimke i očevici jasno ukazuju na to da nije bilo eksplozije prije pada', stoji u priopćenju vlade.

Izvori u zračnoj luci prvotno su rekli da su u zrakoplovu bili dužnosnici Frontexa, agencije Europske unije za sigurnost vanjskih granica, ali je ona kasnije priopćila da nitko od njezinih djelatnika nije bio u tom avionu.