VALPOVŠTINA

Zovu ministra Bajsa da ih spasi od zakona

10.05.2011 u 20:01

Bionic
Reading

Ne ukine li se zakonska obveza profesionalizacije direktora turističkih ureda, doći će do njihova masovnog zatvaranja u općinama i manjim gradovima kojima turizam ne donosi dovoljno prihoda kako bi to mogli financijski izdržati. Zato su gradonačelnici i načelnici Valpovštine u pomoć pozvali ministra turizma Damira Bajsa

'Želimo mu pokazati naše potencijale, ali i skromne proračune iz kojih ne možemo plaćati profesionalca. Zakon je stvari postavio jednoobrazno i to nije problem na Jadranu, ali u Slavoniji gdje turizam nije razvijen i prihodi su mali, plaća jednog profesionalca pojela bi cijelu zaradu TZ-a. Pomažemo domaćinstva koji se bave turizmom, iz pretpristupnih fondova EU izgradili smo biciklističke staze, otvorili smo rijeku Dravu i naše šume, povezali se s Mađarima i Vojvođanima. Sve smo to postigli volontirajući i angažirajući djelatnika naše lokalne samouprave u dijelu radnog vremena, pa ćemo od ministra Bajsa zatražiti da dopunom zakona ili na drugi način omogući rad turističkim zajednicama kako su radile i dosad', pojasnio nam je gradonačelnik Belišća Zvonko Borić, nakon sastanka s gradonačelnikom Valpova i načelnicima općina Bizovac i Petrijevci prošlog vikenda, na kojem su razgovarali o tomu kako razvijati turističku djelatnost ne kršeći Zakon o turističkim zajednicama.

Osim Hotela Termia u Bizovačkim toplicama s bogatim izvorima ljekovite geotermalne vode, Valpovština ima velike potencijale za seoski i agroturizam, brojne kulturno-povijesne spomenike i bogatu narodnu baštinu u čiju promidžbu valja uložiti značajna sredstva kako bi cijele godine donosile prihode od turizma.

'Želimo postati mikroregija pod nazivom Lijepa Valpovština, no za to moramo pripremiti infrastrukturu, osigurati kvalitetu usluge, osposobiti i obrazovati ljude. Potaknemo li samo nekoliko njih na bavljenje ugostiteljstvom i turizmom, to će u situaciji velikog broja nezaposlenih biti dovoljno', govori Srećko Vuković, načelnik općine Bizovac.

Tamošnja turistička zajednica postoji još od 1994. godine i do prije godinu dana imali su profesionalca. No zbog slabe uplate boravišne pristojbe i turističke članarine iz Bizovačkih toplica, koje su najveći poslovni subjekt i izvor prihoda općinskog proračuna, morali su ga otpustiti. Bizovačke toplice imale su 2000. godine 50.000 noćenja i činile više od polovice ukupnog turističkog prometa županije, a danas je broj noćenja pao ispod 24.000.

'Samo za plaću direktora morali bismo godišnje osigurati stotinjak tisuća kuna i na to potrošiti gotovo sav prihod turističke zajednice. Opet su zakon pisali prema jednima, ne vodeći računa o drugima', ističe Borić tumačeći takvo zakonsko rješenje nastojanjem za povećanjem broja zaposlenih, no to se, tvrdi, ne može nasilno činiti jer nama trebaju radna mjesta na kojima se stvara nova vrijednost, a ne ona što se oslanjaju na proračune.

U Baranji su tom problemu doskočili na način da su za grad Beli Manastir i šest ili sedam općina osnovali jedinstvenu turističku zajednicu i ondje uposlili četiri djelatnika. Gradovi Našice, Donji Miholjac, Osijek i Đakovo zaposlili su u turističkim zajednicama profesionalce, a ostali se snalaze kako mogu i krše zakon koji je na snazi već dvije i pol godine.