MEDIJSKE POLITIKE

Zovko: Neprihvatljivo i skandalozno Plenkovićevo optuživanje novinara

  • S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 30.06.2020 17:56
  • Objavljeno 30.06.2020 u 17:56
Bionic
Reading

Čelnik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko u nedjelju je neprihvatljivim, skandaloznim i neprimjerenim ocijenio, kako je rekao, optužbe predsjednika HDZ-a i Vlade Andreja Plenkovića da su novinari suradnici opozicije.

Zovko se na forumu "A novinarstvo" u organizaciji HND-a i Sindikata novinara Hrvatske, na kojemu su stranke i koalicije koje izlaze na izbore predstavile svoje medijske politike, osvrnuo na sinoćnji Plenkovićev istup u televizijskom sučeljavanju gdje je predsjedniku SDP-a Davoru Bernardiću dobacio - ''Zar vas je Maja Sever (novinarka HRT-a) spremala za emisiju''.

"Za nas je to neprihvatljivo, skandalozno i neprimjereno, optuživati novinare da su suradnici opozicije'', kazao je Zovko, naglasivši da je to u šest dana već treći slučaj neprimjerenih optužbi političara na rad novinara.

Obuljen Koržinek: Premijer je samo ukazao da su se koristili 'screenshotovi' konkurentske TV

Ministrica kulture Nina Obuljen (HDZ) je, odgovoravajući Zovku, kazala kako je ''predsjednik HDZ-a jednostavno želio ukazati da su se u pripremi za sučeljavanje koristili screenshotovi konkurentske televizije''.

''Nije bilo ni najmanje naznake nepoštivanja novinara u ovom konkretnom slučaju'', naglasila je Obuljen Koržinek.

Inače, predstavnici stranaka i koalicija na forumu ''A novinarstvo'' predstavili su stranačke medijske politike, uključivši i najave donošenja novih medijskih zakona, planove za HRT te mjere za potporu novinarstvu i medijskom sektoru.

Skup je otvorio Zovko, naglasivši kako je forum organiziran nakon zaprimljenih odgovora stranaka o njihovu viđenju novinarstva i medijske politike.

Zovko: U pretkampanji i kampanji nije bilo ni slova o novinarstvu

'U predkampanji i kampanji nije bilo ni slova o novinarstvu. Nismo bili zadovoljni s onim stvarima koje smo pročitali, pa smo izravno zatražili odgovore stranaka'' kazao je.

Govoreći o planiranoj medijskoj politici HDZ-a, ministrica kulture istaknula je kako žele poticati transparentnost, odgovornost i integritet medija.

Naglasila je i kako su u mandatu trenutne vlasti osigurana sredstva za pokretanje sustava potpore profesionalnom novinarstvu preko Agencije za elektroničke medije. Namjeravamo nastaviti financirati kvalitetno i profesionalno novinarstvo, naglasila je Obuljen Koržinek.

  • +19
HND-ov forum o medijskim politikama Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Medijsku politiku Restart koalicije predstavila je Mirela Holy, ocijenivši da su mediji presjek društva te da za stanje u njima zajednički odgovaraju politika i novinari i medijski poslodavci.

Holy: Mijenjati stvari možemo samo zajednički

'Mijenjati stvari možemo samo zajednički'', poručila je Holy, naglasivši i iznimni značaj borbe protiv 'fake newsa' te potrebu medijskog opismenjavanja, a istaknula je i potrebu mijenjanja zakonskog okvira za medije.

Iz Restart koalicije najavili su da će nova vlada, za koju vjeruju da će je oni sastaviti, u prvih šest mjeseci predložiti Saboru što jasniju medijsku strategiju te set zakona čija je, kako ističu, osnovna potka – mediji su slobodni.

Najavili su i izmjene te moderniziranje Zakona o elektroničkim medijima, Zakona o autorskim pravima, kao i Zakona o HRT-u.

Vidović Krišto: U 'mainstream' medijima propagandni program vladajućih

Karolina Vidović Krišto predstavila je medijsku politiku Domovinskog pokreta, ocijenivši kako u hrvatskim 'mainstream' medijima ne postoji slobodno novinarstvo već ''propagandni program vladajućih''.

U porukama HND-u i Sindikatu novinara iz Domovinskog pokreta naglasili su kako je ''medijska politika u Hrvatskoj snažno opterećena negativnim naslijeđem državne kontrole unutar komunističkog jednopartijskog sustava''.

Ocijenili su i kako to 'negativno naslijeđe treba postupno i temeljito odstraniti s medijske scene te medije učiniti neovisnima'. a zaključili su i kako će njihova medijska politika javnosti biti predstavljena ''kad za to dođe vrijeme''.

Most propituje način financiranja tjednika Novosti

U ime Mosta o medijskoj politici i odnosu vlasti prema novinarstvu govorila je Marija Selak Raspudić, koja je propitivala način financiranja i pisanja tjednika Novosti, kojega financira Srpsko narodno vijeće.

Naglasila je potrebu da se neovisnost HRT-a, kao javnog medijskog servisa, može osigurati jedino tako da se promijeni način na koji se bira njegov ravnatelj, a time i način kadroviranja u cjelini.

Sandra Benčić iz platforme Možemo nužnim je ocijenila da medijima, kako bi ispunili svoju javnu funkciju, treba osigurati njihovu odživost, neovisnost od političkih i tržišnih utjecaja te stabilnije i sigurnije uvjete rada za novinare.

Možemo za uklanjanje klevete kao kaznenog djela

Istaknula je kako se iz Možemo zalažu za promjenu zakonskih okvira za reformu HRT-a te uklanjanje klevete kao kaznenog djela.

Medijske politike, odnosno planirani odnos prema medijima, predstavili su i Milorad Batinić u ime HNS-a, Mirando Mrsić (Demokrati i Laburisti) i Boris Milošević (SDSS).

O odnosu politike i medija govorile su i odvjetnica Vesna Alaburić, profesorice Gordana Vilović i Helena Popović. Moderator foruma bio je novinar N1 televizije Hrvoje Krešić.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal