HVO MIROVINE ZA BIH ZASTUPNIKE

Zorić: Ne primam mirovinu iz Hrvatske

16.09.2009 u 14:48

Bionic
Reading

Zastupnik HDZ 1990. u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Vinko Zorić opovrgnuo je u srijedu tvrdnje kako je jedan od onih koji istodobno primaju mirovinu iz Hrvatske i plaću u BiH

'Imam plaću u Parlamentu BiH i nemam mirovinu ni u Hrvatskoj niti u nekoj drugoj državi', kazao je Vinko Zorić na konferenciji za novinare što ju je sazvao u Sarajevu kako bi odgovorio na optužbe nekih medija da je jedan od onih koji zlorabe prava što ih imaju po osnovi sudjelovanja u ratu na strani Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Zorić je istodobno najavio kako se više neće kandidirati na parlamentarnim izborima u BiH, no dodao je kako to nema veze s neutemeljnim optužbama da je protuzakonito primao mirovinu iz Hrvatske.

Mediji su ranije objavili kako je Niko Lozančić, također zastupnik u Parlamentu BiH, za svo vrijeme dok je obnašao odgovorne dužnosti u BiH te za to dobivao plaću, istodobno primao i mirovinu iz Hrvatske koja mu pripada kao ratnom vojnom invalidu HVO-a.

Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor nakon toga je naložila da se Lozančičev slučaj ispita, ali i da se utvrdi ima li sličnih slučajeva među 12 tisuća ostalih bivših pripadnika HVO-a koji također uživaju hrvatsku mirovinu.