PORIJEKLO IMOVINE

Zoran Mamić na udaru Porezne uprave

08.05.2012 u 09:43

Bionic
Reading

Iz izvora bliskih Poreznoj upravi Jutarnji list doznaje da se u Hrvatskoj trenutačno obrađuje oko tisuću predmeta utaje poreza. Naime, financijske vlasti otkrivaju postoji li i kolik je nesrazmjer između prijavljene imovine i legalnih prihoda koje su oni koje istražuju prijavili u godišnjoj poreznoj prijavi. U obradi su i najpoznatija nogometna braća - Mamići. Trenutno je na tapetu Zoran Mamić, čija je imovina procijenjena na 6,4 milijuna kuna, a ukupni dohodak lani mu je iznosio tek 160.000 kuna

Među imovinom Zorana Mamića je vila od 700 kvadrata na Markuševcu vrijedna 10 milijuna kuna, kao i stan od 200 kvadrata u Gračanima vrijedan 3,5 milijuna kuna.

Kako Jutarnji doznaje od svojih izvora, Mamić je, kako bi se opravdao, priložio potvrdu o posudbi novca od NK Dinamo, koji je u međuvremenu i vratio. Ali baš zato to mu i nije bio neki neki argument za pravdanje porijekla imovine. Naime, Zoran Mamić u igračkoj karijeri nije mogao zaraditi velik novac, jer nije bio visoka klasa igrača - iako je bio vrlo dobar stoper i zadnji vezni, jer nije igrao u značajnijim njemačkim klubovima, a i zato što Nijemci plaćaju vrlo racionalno.

Pretpostavimo da je Zoran Mamić godišnje zarađivao oko pola milijuna tadašnjih njemačkih maraka, prevedeno na devet njegovih godina u Njemačkoj, bio bit to lijep prihod od oko 4,5 milijuna DEM-a.

Zoran Mamić od 2006. sekundira bratu Zdravku u poslu s transferima igrača, a sve pod egidom udruge građana koja je oslobođena plaćanja poreza na dobit, jer po Zakonu o udrugama dobiti ne smije biti. Nogometni klub Dinamo je od 2001, otkad je Zdravko Mamić u njemu, od transfera ostvario zaradu od 91 milijun eura.