SLOVENSKI MEDIJI:

Zoran Janković zaprijetio stabilnosti vlade

15.04.2014 u 13:25

Bionic
Reading

Odluka ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića da se ponovno kandidira za mjesto predsjednika stranke Pozitivna Slovenija (PS) uvodi državu u stanje političke nestabilnosti, ocjenjuju u utorak slovenski mediji

'Ako Janković ponovo preuzme stranku koju sada vodi premijerka Alenka Bratušek, ona će dati ostavku, a vladu će napustiti njeni koalicijski partneri', tvrdi mariborski dnevnik Večer.

List dodaje da je ishod odmjeravanja snaga između Bratušek i Jankovića na izbornom kongresu stranke koji je sazvan za petak 25. travnja teško predvidjeti.

'Rasplet je nepredvidiv jer članstvo većinom nije zadovoljno radom vlade koju vodi njihova stranka i premijerka Bratušek i sklonije je Jankovićevu načinu djelovanja u traženju brzih i učinkovitih, ali ponekad i ishitrenih i hirovitih rješenja na svim područjima', navodi mariborski list.

Večer podsjeća da je Janković pod pritiskom više kaznenih istraga koje se vode protiv njega zbog korupcije i zloporabe ovlasti.

Jankovićeva izjava da njegovu kandidaturu na kongresu može spriječiti samo uhićenje sugerira kako smatra da bi ga stranka morala zaštititi od progona. To bi mogla biti neka vrsta vezane trgovine, čime Janković pokazuje 'potpunu ravnodušnost' prema posljedicama svoje kandidature, što govori da za njega u nacionalnoj politici 'ne može biti svijetle budućnosti', komentira mariborski list.

Ljubljansko Delo navodi da jasne izjave koalicijskih partnera premijerke Bratušek u vladi govore da bi vlada teško opstala ako se na čelo najveće parlamentarne stranke popne populistički ljubljanski gradonačelnik, iako on sam tvrdi da 'ne vidi problem' u mogućnosti nastavka njenog rada, uz uvjet da se stranka Pozitivna Slovenija (PS) vrati svom 'izvornom programu' koji je Janković planirao prije dvije godine, a temelji se na ubrzanom gospodarskom rastu.

U slučaju Jankovićeva uspjeha na kongresu, vladu bi vjerojatno prva napustila Građanska lista (DL) ministra unutarnjih poslova Gregora Viranta, a na posljedice Jankovićeva 'rovarenja' upozorio je i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec sa svojim zastupnicima iz Demokratske stranke umirovljenika (DESUS), piše list.

'Vjerujem da bi članstvo stranke premijerke Bratušek moglo podržati Jankovića, no to je crni scenarij koji bi izazvao političku nestabilnost', rekao je Erjavec.

S druge strane, predsjednik Socijalnih demokrata (SD) Igor Lukšič tvrdi da ni u tom slučaju njegova stranka ne bi bila prva koja bi napustila koaliciju i da je vladu moguće održati sve dok ima većinu u parlamentu, odnosno dok premijerka Bratušek kontrolira svoje zastuipnike u parlamentu, bez obzira na mogući preokret na čelu stranke.

S druge strane, podsjeća Delo, Bratušek je u petak rekla da ne može zamisliti kako voditi vladu ako izgubi potporu u vlastitoj stranci, što bi mogao biti uvod u otvorenu krizu vlade i raspisivanje prijevremenih izbora.

Na događaje u Sloveniji osvrnuo se i europski povjerenik za okoliš i prostor Janez Potočnik koji je po navodima medija u posebnoj izjavi upozorio na potrebu političke stabilnosti, posebno s obzirom na trenutačno stanje u odnosima Ljubljane i Bruxellesa budući da je Slovenija u postupku prekomjernog proračunskog deficita i makroekonomske neravnoteže.