MILANOVIĆ SLOMIO SINDIKATE?

ZOR se mijenja, ali radnici ostaju zaštićeni

16.02.2012 u 15:06

Bionic
Reading

Nakon sjednice Vlade i premijer Zoran Milanović obznanio je da se pripremaju izmjene Zakona o radu. Izmjene će se dogoditi uz konsenzus sa sindikatima, i to u dijelu koji se odnosi na produženu primjenu kolektivnih ugovora, no neće se ići na fleksibilizaciju koja bi dovela do toga da svaki radnik može završiti na ulici, najavio je Milanović

Upitan je li i on za izmjenu Zakona o radu kao i njegov potpredsjednik Radimir Čačić, premijer Zoran Milanović rekao je da se o toj temi raspravlja.

'Smatramo da je potrebno i dobro da se u ovoj zemlji slobodnije radi i da uvjeti moraju biti malo relaksiraniji. To je ono što moramo dati poduzetništvu, ali radnici trebaju biti malo zaštićeniji. ZOR je za raspravu eventualno u jednoj točki, a to sindikati znaju. Od njih u zadnje vrijeme čujem vrlo racionalne tonove, dakle ona odredba o produženom trajanju kolektivnih ugovora koja je, blago rečeno, neobična. Ironično, odredba o kojoj će se pregovarati je upravo ona radi koje su sindikati išli skupljati potpise i skoro izazvali referendum', kaže Milanović.

Kaže da su sindikati svjesni da je neobično da se kolektivni ugovor može otkazati, ali da kad istekne jedna strana može opstruirati i praktički onemogućiti njegovu izmjenu. 'Zakon o radu je jedna vrsta socijalnog ugovora koji se ne može mijenjati baš svaki tren, ali podložan je određenim oscilacijama. Određene prilagodbe su u jednom dijelu potrebne, ali krenemo li stalno mijenjati ZOR, na kraju više neće biti pravila, neće biti sigurnosti za radnike', kaže Milanović.

Milanović pojašnjava i da su sami sindikalisti javno govorili da je moguće produljenje roka trajanja kolektivnih ugovora na šest mjeseci, a ne unedogled. 'Imamo očito racionalne sugovornike po tom pitanju', rekao je.

'Sad će određene prilagodbe biti potrebne jer je stanje teško. Jednom velikom dijelu građana jamči se posao, a drugi veliki dio nema posao i tu sigurnost. Oni koji imaju siguran posao i plaću moraju biti svjesni da rade i žive u društvu koje se bori za kreditni rejting i status, da se moramo dokazivati svaki dan', pojasnio je Milanović razloge zašto bi mnogi trebali pristati na izmjenu ZOR-a.

Upitan znači li mu što činjenica da je bivša premijerka i šefica HDZ-a Jadranka Kosor rekla da će dati potporu za izmjenu ZOR-a, Milanović kaže da to nije čuo, ali da tako nalaže razum: 'Krenemo li to labaviti, na kraju će svaki radnik moći svakog trenutka završiti na ulici. To nije namjera te priče, poslodavac je uvijek jači i mora postojati civilizirana razina zaštite radnika, ne može se sve pravdati samo krizom i potrebom fleksibilizacije. Može, do određene mjere, preko toga to po prirodi stvari i po inerciji prelazi u zlouporabu od strane onoga tko je jači, a to je poslodavac. On će se uvijek snaći. Njemu treba omogućiti poticajnu klimu za ulaganje, za reinvestiranje dobiti i to oslobađamo svakog poreza, ali drugdje – svi smo dio istog društva.'

Ministar financija Slavko Linić bio je nešto suzdržaniji oko pitanja mijenja li se Zakon o radu: 'U ovom trenutku Vlada je riješila proračun. Ostavimo prostora da Vlada o Zakonu o radu donese svoju odluku, dozvolite da kao Vlada pokušamo sa socijalnim partnerima porazgovarati i da kroz razgovor i dogovor sa socijalnim partnerima pripremimo i sve ono što je potrebno oko ZOR-a. Nisam osoba koja želi sudjelovati u nekakvim propagandama i neodgovornim izjavama, imamo dovoljno vremena da tokom ove godine sa socijalnim partnerima dogovorimo sve detalje. Moje je iskustvo da se zaista sa socijalnim partnerima može ozbiljno razgovarati i da mogu biti partneri u dogovoru oko svega.'