POMODARSTVO ILI DOMOLJUBLJE

Znate li zašto političari nose zastavicu za reverom?

20.06.2016 u 22:10

Bionic
Reading

Netko je rekao kako punk nije izbrijana glava na irokezu i nošenje značaka, a mnogi bi se složili kako se domoljublje ne ocrtava nošenjem značaka sa zastavom pa ipak mnoge političare ne priječi da se redovno pojavljuju u odijelima na čijim se reverima bljeskaju limeni barjaci. Tako je, primjerice, nakon opoziva i pozdrava 'neka Bog čuva Hrvatsku' tehnički premijer Tihomir Orešković sa značkom osvanuo u središnjem Dnevniku HRT-a, a značke se gotovo svakodnevno mogu vidjeti za reverom Tomislava Karamarka i Ivana Šukera. tportal je istražio povijest tih značaka i tko je zaslužan za ovaj pomodan političko-domoljubni detalj

Zataknuta značka na reveru najbrži je krojački način odašiljanja poruka o domoljublju, no sama povijest tih značaka poprilično je mutna. Prema američkom povjesničaru Marcu Leepsonu, autoru biografije američke zastave, taj simbol neovisnosti zemlje i državne pripadnosti pojedinci su počeli nositi tek krajem američkog Građanskog rata, budući da su dotad zastavu u svojem privatnom vlasništvu mogli imati tek odabrani.


Krajem, pak, Drugog svjetskog rata i sudjelovanjem Sjedinjenih Država u pobjedi nad fašizmom, zastava se počinje koristiti u svakodnevne svrhe te se motiv zvijezda i pruga (Stars and stripes) mogao naći i na prstenju, satovima, manžetama i broševima, a potkraj pedesetih i na reverima sakoa, u obliku značke.
 
Krajem 60-ih i početkom 70-ih godina prošlog stoljeća zastavice na reverima postale su simbolom svih onih koji su podržavali rat u Vijetnamu, poput republikanskih senatora koji su smatrali kako će tim činom iskazivanja domoljublja jednom zauvijek začepiti usta prosvjednicima koji su zahtijevali prekid američke intervencije u jugoistočnoj Aziji, poput antiratnog aktivista i anarhista Abbieja Hoffmana koji je, pak, ogorčen ratom nosio majicu s motivom američke zastave dok su njegovi istomišljenici nosili značke sa zastavom na dijelovima hlača koji pokrivaju stražnjicu. Takvo što izazivalo je ogorčenje među desno orijentiranim Amerikancima i pobornicima republikanaca koji su te diverzije nazivali komunističkim gadostima.

No, ponosno nošenje zastavice na odijelu u političku svakodnevicu unio je 37. američki predsjednik Richard Nixon. Prema Nixonovoj biografiji iz pera povjesničara Stephena E. Ambrosea, stručnog konzultanta u holivudskoj uspješnici Spašavanje vojnika Ryana te izvršnog producenta serije Združena braća, predsjednik je limenom zastavicom privukao pozornost Amerikanaca potaknut modnim detaljem koji je u zapučku nosio njegov tajnik H. R. Haldeman.

Nixon je uvidjevši domoljubni potencijal u obliku gotovo neprimjetne, ali opet itekako vidljive zastavice, naredio svim članovima svoje administracije da se ugledaju na njega i njegova tajnika. Uskoro, svi njegovi birači kopirali su taj modno-domoljubni izričaj.

Idućih desetljeća zastavica na reveru nosila se povremeno, nešto vidljivije tek tijekom Zaljevskog rata, da bi svoj preporod doživjela nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. godine. Koristeći Nixonovu zapovijed svojim suradnicima o obveznom nošenju zastavice, isto je učinio i George W. Bush, a njegov primjer slijedili su i brojni američki novinari, urednici i spikeri televizijske kuće Fox News, osim Billa O'Reillyja koji je izjavio: 'ja sam tek običan lik, gledajte me i znat ćete što mislim, bez obzira na zastavicu za reverom'. S druge, pak, strane, televizijska kuća ABC zabranila je zastavice navodeći kako želi zadržati novinarsku nepristranost.

Još uvijek aktualni američki predsjednik Barack Obama pokrenuo je pitanje domoljublja i nošenja zastavice još dok je bio senator iz Illinoisa i demokratski predsjednički kandidat. Jednom prilikom u Iowi netko ga je pitao zašto na reveru sakoa ne nosi američku zastavu, kao većina američkih političara, a on je odgovorio: 'nakon terorističkog napada 11. rujna 2001. počeo sam nositi značku s američkom zastavom. Ali kad se uskoro počelo govoriti o napadu na Irak, opazio sam da su mnogi nosili tu značku kao dokaz domoljublja, iako se nisu ponašali patriotski. Najveći iskaz patriotizma nije nošenje značke, nego pokretanje rasprava o najvažnijim temama nacionalne sigurnosti. Stoga više ne nosim tu značku, nego ukazujem američkom narodu na ono što će našu zemlju učiniti velikom'.

Američki desničari odmah su ga napali da je prestao nositi značku kako bi se umilio američkim ultraljevičarima koji osuđuju svako iskazivanje domoljublja. Ali podržao ga je i demokratski predsjednički kandidat John Edwards, rekavši da je i sam prestao nositi tu značku jer radije nosi značku društva za istraživanje prirode u kojem je član bio i njegov poginuli sin.

Situacija se promijenila, Obama je promijenio ploču i danas nosi značku svaki dan i u svakoj prilici, baš kao i mnogi naši političari.

432987,432938,432909,432779