REZULTATI DRŽAVNE MATURE

Znate li vi kako je umrla Mica Trebarčeva i tko je Šepavi?

09.07.2013 u 17:15

Bionic
Reading

Maturanti su s nestrpljenjem očekivali objavu rezultata državne mature. Poznati su preliminarni rezultati za ljetni rok, rok za žalbe je 11. srpnja, a konačne rezultate Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja će objaviti 16. srpnja

U ljetnom roku ispitima državne mature pristupilo je gotovo 31.000 učenika, te još oko 5.500 kandidata izvan redovitog sustava školovanja u Hrvatskoj. Od svih prijavljenih učenika gimnazijalaca je bilo oko 12,4 tisuće, a učenika četverogodišnjih strukovnih i umjetničkih škola nešto više od 19.000, piše Dnevnik.hr.

Prijave za jesenski rok počinju 17. srpnja, a ispiti će se održavati od 23. kolovoza. Objava preliminarnih rezultata bit će 16. rujna dok će konačni rezultati biti objavljeni 21. rujna. Najviše muke na ispitu državne mature iz hrvatskog jezika maturantima su zadala pitanja o Krležinim likovima - kako je umrla Mica Trebarčeva te tko je Šepavi.

'Šepavi preskočio plot kod stare Mikleuške i otkasao niz cestu. Da li je bio potkovan, to svinjar Miško ne zna, ali da je stara tu noć kuhala vražju rakiju', glasio je jedan od spornih ulomaka iz Krležinog djela 'Povratak Filipa Latinovicza'.


Neki su zbog riječi potkovan mislili da je Šepavi konj, ali zbog konteksta s rakijom taj pridjev opisivao je alkoholiziranog čovjeka, kažu objavljeni rezultati. No, za Velimira Viskovića, književnog teoretičara koji je o pisao o Krleži, točan odgovor nije ni ponuđen.

Od čega je umrla Mica Trebarčeva i tko je bio Šepavi, pitalo se velik broj učenika koji su ova dva pitanja smatrala neregularnima. Što se Mice Trebarčeve tiče, maturanti su morali odgovoriti od čega je ona umrla, a to su trebali iščitati iz sljedećeg teksta: 'U Blatu prerezala je sebi Mica Trebarčeva pupak srpom rđavim, pak se zapalila sva i umrla u najvećim mukama, a u Blatu se misli da je tu nevinu smrt skrivila stara Mikleuška.' Iako su neki maturanti zbog 'sva se zapalila' odgovorili kako je Mica preminula u požaru, točan odgovor je da je umrla od upale.

Šira javnost ovo pitanje ne smatra spornim jer se iz pomnog čitanja teksta moglo zaključiti da je Mica nakon što si je naudila hrđavim nožem dobila tešku upalu od koje je i umrla. Oko pitanja iz ostalih predmeta nije se digla neka veća buka. Maturanti su se uglavnom žalili da su neka pitanja bila nevažna za cjelokupno razumijevanje građe, primjerice pitanja iz povijesti. Ispit iz politike i gospodarstva na glasu je kao najlakši među izbornim predmetima iako se i u njemu našlo nekoliko nezgodnih pitanja, kažu maturanti.