PRAVNA TERMINOLOGIJA

Znate li gdje su bili Agrokorovi pali menadžeri? Objašnjavamo razliku između istražnog zatvora i pritvora

20.10.2017 u 06:52

Bionic
Reading

Združena akcija policije i DORH-a, koja je obuhvatila nekadašnje Agrokorove top menadžere, kao i pitanje hoće li Ivicu Todorića, vlasnika koncerna koji je u središtu afere, strpati u istražni zatvor te kad će za njim biti raspisana tjeralica, suočili su javnost s gomilom pravne terminologije

Jesu li pritvor i istražni zatvor ista stvar te razlikuju li se i po čemu od 'pravog' zatvora, razjasnila nam je odvjetnica Lidija Horvat. Terminologija se, ističe, s vremenom mijenjala, što pridonosi zbrci u shvaćanja ovih pojmova. Prvo i osnovno, istražni zatvor i pritvor nisu iste stvari.

Odvjetnica Horvat kaže da je Zakon o kaznenom postupku (ZKP) do 2008. godine previđao samo pritvor. Dakle nakon privremenog zadržavanja sud bi okrivljeniku odredio 30 dana i išao bi u pritvor.

A onda je novi ZKP iz 2008. godine promijenio to u istražni zatvor.

'Nekadašnji pritvor postao je istražni zatvor, a nekadašnje policijsko zadržavanje sada se zove pritvor', objašnjava Horvat. Istražnim se zatvorom sada naziva ono što kolokvijalno ljudi zovu pritvorom, dakle situaciju kad je netko prije odsluženja kazne ili prije presude lišen slobode.

Inače, istražni zatvor određuje se kao najteža mjera koja se može odrediti okrivljeniku u kaznenom postupku. Riječ je o najotegotnijoj mjeri osiguranja prisutnosti okrivljenika.

  • +58
Privedeni u akciji Agrokor na ispitivanju Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Posebno je osjetljiv jer se određuje prije pravomoćnog utvrđenja nečije krivnje, što je protivno presumpciji okrivljenikove nedužnosti.

Prije istražnog zatvora postoji privremeno policijsko zadržavanje, razdoblje od trenutka kad je policija osobu lišila slobode do odluke suda o daljnjem postupanju, a ono se sad zove pritvor.

Koji su termini u igri kad je riječ o privođenjima u slučaju Agrokor?

'Zadržavanje 15 okrivljenika na Oranicama bio je pritvor, a nakon toga bi, da je bio određen, uslijedio istražni zatvor', kazala nam je odvjetnica Horvat. Da je dostupan vlastima, Ivica Todorić sada bi preskočio pritvor i odmah uskočio u istražni zatvor.

Spomenimo da okrivljenik izlazi iz istražnog zatvora kad prestanu razlozi zbog kojih je određen. Istražni zatvor bez presude može trajati do 12 mjeseci.

O istražnom zatvoru pročitajte i u tekstu:

Policija je uhitila Todorićeve najbliže suradnike. Što ih sad čeka?

O pravom zatvoru govorimo kad se ide na izdržavanje kazne poslije presude i nakon održanog suđenja. Do toga je, i u Agrokorovu slučaju, dalek put.

  • +75
Sva lica Ivice Todorića Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL