KLIN ISTRAŽNOG POVJERENSTVA

Lovrinović: Oporba treba razmisliti o bojkotu Sabora

19.10.2017 u 12:55

Bionic
Reading

Saborska oporba i dalje misli inzistirati na tome da istražno povjerenstvo počne s radom, no ako se pita vladajuće, to zbog istrage DORH-a nije moguće. Nastavi li HDZ opstruirati povjerenstvo, smatra Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku, oporba bi trebala bojkotirati Sabor

Da je povjerenstvo nužno, smatra Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku, koji se složio s idejom koju je jutros iznio Mostov Nikola Grmoja, da se iz rada povjerenstva samo treba izbaciti dio koji se odnosi na financijska izvješća.

No, s time se ne slažu u HDZ-u, zbog čega iz oporbe dolaze kritike da glavna vladajuća stranka opstruira rad povjerenstva. Nastave li s time, onda oporba treba razmisliti o bojkotu Sabora, poručuje Lovrinović, koji je opstrukciju HDZ-a nazvao 'prljavom' i 'pokvarenom'.

'Ako bude opstrukcija i zahtjevi da se ukine rad povjerenstva ja ću predložiti oporbenim strankama da krenemo put bojkota Sabora jer ovo je prevažna tema jer otkrivanje istine o Agrokoru i bit će u isto vrijeme i otkrivanje istine o Hrvatskoj odnosno političkim struktuirama u zadnjih 20 godina', rekao je Lovrinović.

Uvjeren je da je HDZ kod formiranja povjerenstavu držao figu u džepu. 'Imamo osjećaj da oni to opstruiraju ali siguran sam da iza toga stoje racionalni razlozi, a to je strah i panika određenih ljudi i struktura', rekao je Lovrinović.

  • +27
Rasprava o Konačnom prijedlogu zakona o sustavu domovinske sigurnosti Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Uz HDZ, koji smatra da rad povjerenstva nije moguć zbog DORH-ove istrage, stoji i koalicijski partner HNS.

'U ovoj fazi teško je procijeniti koliko široko može ići istraga. Stav HNS-a je poznat, mi mislimo da je najbolje da se povjerenstvo ugasi, a i stav pravnih stručnjaka s kojima smo se konzultirali je da u ovoj fazi povjerenstvo nema smisla', poručio je novinarima u Saboru HNS-ov Milorad Batinić.

Prokomentirao je i Lovrinovića. 'Kolegama koji ne misle kao mi sugerirao bih da konzultiraju pravnu struku. Što se tiče takvih tumačenja, i naše je stajalište da hrvatski građani trebaju biti upoznati s velikom većinom detalja koji mogu biti dostupni. Međutim, kada je krenula inicijativa za povjerenstvo upozorili smo da iskustva rada dosadašnjih povjerenstava nisu polučila kvalitetne rezultate. Smatram da nema potrebe za paralelnim sustavom, jer bi si povjerenstvo uzelo tu ulogu, već na tome rade DORH i sudbena vlast. Što se tiče utvrđivanja političke odgovornosti, apsolutno je treba utvrditi i nitko od toga ne treba bježati, međutim, sve se to može ustanoviti i tijekom sudskog procesa', kaže Batinić.

Kako neslužbeno doznajemo, o ideji bojkota rada Sabora SDP je već razmišljao ranije u tjednu, no zasad je to odbijeno.