‘ZLOČINCI’ HODAJU HRVATSKOM

Znanstveni skup o zločinima nakon Drugog svjetskog rata

02.10.2011 u 19:57

Bionic
Reading

Sveučilišni profesor i bivši župan Splitsko-dalmatinski dr. Branimir Lukšić rekao je u nedjelju u Širokom Brijegu da je nedopustivo da komunistički zločinci i dalje slobodno hodaju Hrvatskom i zauzimaju važne pozicije u društvu

Lukšić je govoreći o hrvatskom križnom putu i britanskoj ulozi na simpoziju u organizaciji Hercegovačke franjevačke provincije zanijekao ocjene bivšeg predsjednika Hrvatske Stipe Mesića kazavši da masovni zločini nisu bili izolirani izgredi već se radilo o sustavnoj likvidaciji Hrvata zbog njihova podrijetla.

Dodao je da je poražavajuće za Hrvatsku da brojni zločinci i danas zauzimaju važne položaje u društvu. Po njegovim riječima brojne tajne o masovnim likvidacijama na Bleiburgu i Križnom putu bi se otkrile kada bi britanske vlasti otvorile svoje tajne arhive.

Na znanstvenome skupu u Širokom brijegu dr. Ivo Lučić, docent na Filozofskom fakultetu u Mostaru i znanstveni suradnik Hrvatskog instituta za povijest, govorio je o pronalaženju posmrtnih ostataka ubijenih u Drugom svjetskom ratu i poraću.

Gospićko-senjski biskup Mile Bogović rekao je da je došao vidjeti na koji način su u Bosni i Hercegovini osnovana i djeluju Povjerenstva za uređivanje i obilježavanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća koja se planiraju u skoro vrijeme organizirati i u Republici Hrvatskoj.